Voor Haar van Frans Halsema – Kippenvelmoment van Jan

(tekst video)


Jan: ik heb zovele kippenvelmomenten, maar 1 speciaal moment is wel het lied dat ik je zo even laat horen. En waarom ik dat lied zo een geweldig lied vind en dat dat echt een kippenvelmoment is, is omdat het voor mij de ware liefde vertolkt. En dat is zo mooi. Als je het hoort, dan kan het bijna niet anders dan tot kippenvel te leiden. Het is “Zij verstaat de kunst van bij me horen”. Ja welke man wil dat nou niet, dat hij een vrouw treft die de kunst verstaat om bij je te horen? En dan krijg je van “In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee”. Ik krijg er nu weer helemaal kippenvel van, dat is gewoon geweldig. Als je het zelf ook wil beleven om daar kippenvel van te krijgen, moet je de rest even luisteren. (<<)

Voor Haar van Frans Halsema

Voor Haar is een liefdeslied gezongen door Frans Halsema dat voor het eerst werd uitgebracht in 1977.

Oorspronkelijk is het lied Her song van Jake Holmes, van zijn album So Close, So Very Far to Go uit 1970. De tekst van dat lied is door Michel van der Plas in het Nederlands vertaald, en de muziek is voor de Nederlandse versie opnieuw gearrangeerd door Job Maarse. De zanger wordt begeleid door een orkest onder leiding van Maarse, die ook de muziekproducent was. De tekst bezingt de grote liefde van de zanger, die geheel in hem is opgegaan: “In mijn ogen leeft ze, en in mijn oren”. De zanger kan niet zonder haar leven: “En als ik oud moet worden, dan alleen met haar”.

Liveoptreden:

Originele versie

Het liedje Voor Haar is vertaald vanuit het Engels. Het originele liedje is Her Song van Jake Holmes en komt uit zijn album So close, so very far to go uit 1970.

Meer over de originele versie:

Versies van andere artiesten

NEDERLANDS

Claudia de Breij

Guus Meeuwis

Trijntje Oosterhuis

Het leven van Frans Halsema

Frans werd geboren in Amsterdam op 1 September 1939. Zijn eerste kennismaking met toneelspel waren zijn optredens in de door zijn vader geschreven revuetjes en tussen de schuifdeuren in het ‘gezinscabaret’. Al snel bleek dat Frans weinig interesse had in leren en besloot te gaan werken. In zijn vrije tijd zong hij liedjes in cafés en op bruiloften, en begeleidde zichzelf daarbij op de accordeon en piano. Hij deed in Doorn, waar hij ook in militaire dienst ging, een schrijversopleiding en kreeg de gelegenheid om ‘s avonds naar de cabaretschool van Bob Bouber in Amsterdam te gaan.

Zijn cabaretdebuut maakte Halsema in 1960, bij het ‘Pauze-Cabaret’ in de City Music Hall in Amsterdam. Een jaar later ging hij (tot 1964) aan de slag bij cabaret ‘Lurelei’. Hij trad toe tot ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. Daar leerde hij de danseres Anke Cordess kennen (artiestennaam van Johanna Maria Louise Verreydt, geboren in 1942) met wie hij later trouwde.

In 1967 verliet hij het cabaretgezelschap en in 1968 ging hij met cabaretier Gerard Cox en Adèle Bloemendaal een programma maken. Zo ontstond in 1968 ‘Met blijdschap geven wij kennis’. Daarnaast maakte hij ook groot opgezette televisieshows waarin hij als zanger, danser en acteur optrad met artiesten uit binnen- en buitenland.

In 1976 scheidde hij van zijn vrouw. Vanaf die tijd betrok hij een boerderijtje in het plaatsje Dreumel met zijn nieuwe vriendin, KRO-programmamaakster Ria Groeneveld met wie hij tot zijn dood samenbleef.

In 1973 maakte Halsema een tweede programma met Gerard Cox: ‘Wat je zegt ben je zelf’. Het werd een succes, maar Halsema vond het naar eigen zeggen ‘te plat’. Hij brak met Cox en begon een solocarrière. Dit was aanvankelijk geen succes; het cabaret was te braaf en de mensen bleven weg. Zijn tweede en derde programma sloegen beter aan.

In 1983 bereidde hij een nieuw theaterprogramma voor, The show must go on, dat in april 1984 in première zou moeten gaan. Maar begin 1984 liet hij zich voor keelkanker opnemen in het Anthonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Op 24 februari 1984 overleed hij op 44-jarige leeftijd.

Frans Halsema was geen echte singer-songwriter of cabaretier. Hij schreef zelden zelf een tekst en gebruikte graag teksten van bekende tekstschrijvers, zoals bijvoorbeeld Michel van der Plas. Door zijn uitstraling kwamen zijn acteerprestaties het beste tot hun recht in korte sketches.

Meer over Frans Halsema:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *