Jonge Afrikaanse kinderen die de Jerusalema Challenge dansen – Kippenvelmoment van Carmen

(tekst video)


Carmen: “Mijn kippenvelmoment is nu Jerusalema. Dat is een voorbeeld van de combinatie dansen en muziek. Nou, dansen is helemaal mijn ding, daar word ik altijd warm van. En dan muziek, je leeft ervan op. En dan vooral als je die kinderen, die Afrikaanse jongetjes dat ziet doen. Het is ook geweldig als je ziet hoe ze dat in ziekenhuizen met elkaar dansen, in scholen met elkaar dansen. Maar die jongetjes met die stralende bekkies, dat vind ik wel helemaal je van de het. Dus dat is mijn kippenvelmoment.”

(<<)

Afrikaanse kinderen dansen de Jerusalema Challenge

De Jerusalema Challenge is een dansuitdaging op het swingend gospellied “Jerusalema” dat inmiddels is uitgegroeid tot het troost- en solidariteitslied voor zorgmedewerkers wereldwijd. Veel mensen doen er met mee, maar de meeste indruk maken deze twee jongetjes uit het Masaka Kids Africana weeshuis met hun dans. De video is inmiddels meer dan 8 miljoen keer bekeken.

“Jerusalema” van Zuid-Afrikaanse DJ en producer Master KG en zangeres Nomcebo kwam eind 2019 uit. Midden 2020 ging het viraal nadat de #JerusalemaChallenge ontstond. Het lied is ondertussen al zo’n 250 miljoen keer bekeken op YouTube.

Een groep jongeren uit Angola bedacht een aanstekelijk dansje op het lied, waarna vele mensen in verschillende landen video’s maakten al dansend op het lied. Omdat het lied zo’n hit werd tijdens de coronapandemie, begonnen ook zorgwerkers video’s te maken en begonnen vele anderen hun video’s op te dragen in solidariteit met alle zorgmedewerkers ter wereld voor alles wat ze doen tijdens deze moeilijke periode. De video’s laten zien dat we samen sterk staan en dat we optimistisch kunnen blijvens tijdens deze pandemie.

“Jerusalema” is een gospellied van Zoeloe-tekst. “Jerusalema ikhaya lami, Ngilondoloze, Uhambe nami, Zungangishiyi lana”, wat betekent “Jeruzalem, mijn thuis, red me en ga met me mee, laat me hier niet achter.” De boodschap is: Jeruzalem is een stad die troost biedt aan alle mensen. Volgens muziekrecensenten is dit het succesvolste Zuid-Afrikaanse lied ooit.

Meer over de Jerusalema Challenge:

De leukste video’s van mensen die de Jerusalema Challenge dansen

Jong en oud danst mee met deze Jerusalema Challenge, mensen uit verschillende landen en met verschillende achtergronden. Dat levert hartverwarmende video’s op. Vooral deze schattige Masaka Kids zijn een grote hit met hun danspasjes. De kinderen wonen in een weeshuis in Masaka, Oeganda en kennen wel iets van dansen. Ze hebben al meer dan een miljoen subscribers op YouTube. De kinderen uit het Masaka Kids Africana Orphanage zijn allemaal talentvolle kinderen die hun ouders tragisch zijn verloren aan oorlog, hongersnood of ziekte. Ze worden geholpen in hun educatie en sociale problemen door middel van de filosofie “dance, rise and shine”. Een inspirerend verhaal waar wij allemaal nog iets van kunnen leren!

Ook bij ons doen zorgwerkers mee! De medewerkers van Slingeland Ziekenhuis hebben ook een dansvideo opgenomen op “Jerusalema” en het resultaat mag er zeker zijn!

Niet enkel zorgwerkers doen mee. Ook medewerkers van Airlink vliegmaatschappij doen mee.

Scholen doen er aan mee.

Zelfs het leger van Ghana doet mee!

En de paters en zusters van de katholieke kerk in Italië mogen ook zeker niet ontbreken!

Meer dansvideo’s van de Jerusalema Challenge:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *