Wereldkampioenschap Rugby met Nelson Mandela – Kippenvelmoment van Xander

(tekst video)

Xander: “We gaan  terug naar 1995.  Ik ben net in Zuid-Afrika aangekomen waar ik 5 jaar ga wonen en ik val met mijn neus in de boter. Het is Mei en het wereldkampioenschap rugby is begonnen. Rugby staat in Zuid-Afrika voor de volkssport onder de Afrikaners, de blanke bevolking, Het draagt een rijke historie van apartheid met zich mee en het is het eerste toernooi waaraan Zuid-Afrika weer mee kan doen en uit het isolement kan treden dankzij president Mandela die dan aan de macht is. Zuid-Afrika doet het ongelofelijk goed en ik deel mee in de feestvreugde. Tot en met de finale waarin ze het op moeten nemen tegen de favoriet: Nieuw-Zeeland. In die finale gebeurt er eigenlijk een wonder want Zuid-Afrika wint. Op dat moment was iedereen al door het dolle heen. Alle Afrikaners, alle witte mensen, maar het echte moment kwam pas toen Mandela op kwam met een Springbok-cap op en samen met de captain van Zuid-Afrika, Francois Pienaar, een juich gebaar maakte en de cup uitreikte. Op dat moment zag ik de blanke mensen echt in tranen uitbarsten. Ik keek mee op een heel groot scherm en ik kon het niet vatten. Ik kon de emotie van de overwinning bevatten, maar dat niet. Toen ik er naar vroeg, zeiden ze: “Dit is het moment geweest waarop we echt beseften dat Mandela niet uit is op wraak.” Toen ik om me heen keek, kreeg ik kippenvel. Elke keer als ik naar die film Invictus kijk, die 15 jaar later uitkwam, gebeurt het me weer. Er zitten nog steeds kippenvelmomenten in.”
(<<)

Zuid-Afrika wint het wereldkampioenschap rugby en Nelson Mandela verenigt een natie

Het Ellispark Stadium in Johannesburg was het decor voor het wereldkampioenschap rugby in 1995, maar voor nog zoveel meer dat jaar. Zuid-Afrika schreef geschiedenis. Ze wonnen de finale met 15-12 van favoriet Nieuw-Zeeland. Het gastland deed voor het eerst mee na een boycot wegens de apartheidspolitiek. Het werd dan ook gezien als een overwinning op de apartheid toen president Nelson Mandela, gekleed in het shirt van het nationale team, de Webb Ellis Cup overhandigde aan de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Francois Pienaar.

De in 1994 tot president gekozen Mandela stond aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De ‘vader des vaderlands’, in de volksmond ‘Madiba’, stond aan de wieg van een democratisch Afrika. Een land zonder apartheid. Als gastheer van het wereldkampioenschap hoopte Mandela het verdeelde land te verenigen. Het lukte, mede dankzij de overwinning. Nelson Mandela liet aan heel Zuid-Afrika zien dat ze wel samen konden werken, dat bijvoorbeeld door middel van sport, ze samen voor iets konden gaan en in dezelfde richting konden kijken. Zijn enthousiast gebaar van gejuich bij de overwinning was het teken dat hij niet uit was op wraak, maar blij was voor de overwinning van zíjn Zuid-Afrika, zwart én wit.

Meer over de wedstrijd:

Het Wereldkampioenschap Rugby 1995  in Johannesburg

Het wereldkampioenschap rugby 1995 was het derde wereldkampioenschap rugby. Het toernooi werd van 25 Mei tot 24 Juni 1995 gehouden in Zuid-Afrika. De Springbokken, het nationale Zuid-Afrikaanse team, wonnen de finale met 15-12 van Nieuw-Zeeland. Een klinkende overwinning. Het stadion trilde op haar grondvesten. Zuid-Afrika zong. 

Bij de uitreiking na de finale, kwam Nelson Mandela de Web Ellis Cup onder luid gejuich overhandigen aan aanvoerder Francois Pienaar. Hij was gekleed in een shirt van het nationale team, met het nummer van Pienaar. Pienaar groeide uit tot het symbool van de post-apartheid. 

De Springbokken wonnen in 2007 en 2019 opnieuw de wereldtitel. De zonder twijfel feestelijke uitreikingen blijven toch niet zo indrukwekkend nazinderen als hun speciale overwinning uit 1995.

Meer over het wereldkamioenschap rugby:

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren in Mvezo en groeide op in de Oost-Kaap. In 1944 sloot hij zich aan bij het ANC en keerde hij zich openlijk tegen de apartheid. Toen de regering in 1960 het ANC verbood begon Mandela een militaire tak: ‘de speer van de natie’. In 1964 werd Mandela gevangen genomen en veroordeeld tot levenslang voor het voorbereiden van een geurrilla oorlog tegen het apartheidsregime.

Van 1964 tot 1982 verbleef Mandela in de gevangenis (celnummer 46664)  op Robbeneiland, een eiland voor de kust van Kaapstad dat omringd wordt door ijskoud water en een koude zeestroom. Vluchten was dan ook onmogelijk. Mandela groeide uit tot een levende legende en keerde zich vanuit de gevangenis tegen de apartheid. Op 27 april 1994 werd Nelson Mandela verkozen tot president van Zuid-Afrika.

Er werd ook een film gemaakt over Mandela’s leven. “Invictus” vertelt het indrukwekkende verhaal van Mandela en hoe hij samen met Francois Pienaar de natie samenbracht. Het is gebaseerd op het boek “Playing the Enemy: and the game that made a nation” van John Carlin. Morgan Freeman kruipt op onnavolgbare wijze in de huid van de Zuid-Afrikaanse leider en Matt Damon speelt de kapitein van het rugbyteam.

Meer over Nelson Mandela:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *