“Ne me quitte pas” van Jacques Brel – kippenvelfragment van Arnoud

(tekst video)


Arnoud: “Mijn kippenvelfragment is “Ne me quitte pas – Laat me niet alleen”. Neem Parijs of één of andere Zuid-Franse zwoele stad, een zwoele zomeravond waar je met je vriendin of goede vrienden mee aan tafel zit, in zo’n typische Franse brasserie, het gerinkel van de glazen. En je hebt een goed gesprek, de avond is compleet, het is helemaal fijn. Je hebt net een steak tartaar besteld, de ober wat gevraagd over wijn. Het klopt gewoon, die avond. Neem zo’n avond in je gedachten. En op dat moment gaat de pianist zitten en die speelt “Ne me quitte pas – Laat me niet alleen.” (<<)

“Ne me quitte pas” van Jacques Brel

1959. Wat een breuk in de liefde wel niet teweeg kan brengen: Brel werd aan de kant gezet door zijn minnares, de Franse zangeres en actrice Suzanne Gabriello, en schreef naar aanleiding daarvan dit hartverscheurende chanson, het relaas van iemand die verlaten wordt door zijn geliefde en er alles aan doet om haar bij zich te houden. ‘Laat mij de schaduw van jouw schaduw zijn, de schaduw van je hand, de schaduw van de hand, maar verlaat me niet, verlaat me niet, verlaat me niet’, smeekt de Belgische zanger op zijn knieën.

Ne me quitte pas is een lied uit 1959 van Jacques Brel. Een van de oudste thema’s uit de muziek, een verbroken liefde, werd een van Brels grootste successen. Hij schreef het lied naar aanleiding van zijn breuk (of liever gezegd haar breuk) in de relatie met Suzanne Gabriello (Zizou)hoewel zij nergens in het lied genoemd wordt. Het lied behandelde volgens Brel zelf niet het verlaten zelf, maar meer de lafheid van hem in die relatie.

Mooiste versie

Marc: ‘Brel is zelf hors concours, maar daarna is de opname van Boccara het hartverscheurendst. Boccara is jong gestorven en was vooral bekend omdat ze in 1969 aan het songfestival meedeed. Haar versie was er verantwoordelijk voor dat ik gefascineerd raakte door Ne me quitte pas: zo smekend, zo slepend.’

Nederlandstalige versie: Jeroen Willemsen – “Laat me niet alleen”

Meer Nederlandse versies:

Engelse versie: Shirley Bassey – “If you go away”

Meer Engelse versies:

Instrumentaal: Toots Thielemans

Overige

Beluister hier de volledige Spotify-playlist van Marc van Oostendorp met meer dan 100 versies van Ne me quitte pas. Welke uitvoering is jouw favoriet?

Meer Franse versies:

Comments

One Comments "Jacques Brel – “Ne me quitte pas”"

  1. djdebruin

    Ik had vroeger een leraar Frans die Nathalie tot in den treure besprak, maar zijn enthousiasme over deze prachtige chanson was aanstekelijk genoeg, om goed op te letten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *