Het lied “Almaz” van Randy Crawford – kippenvelmoment van Mirjam

(tekst video)


Mirjam: “Mijn kippenvelmoment is al lang geleden. Ik woonde toen in Caïro een reed met vrienden dwars door de Sinaï ’s nachts naar Dahab. En Dahab was toen nog niet bebouwd, het was een plek waar Bedouinen waren en een paar reizigers. En het moment kwam in de context dat ik super ongelukkig was in de liefde, verliefd was op iemand anders. En de kik van het ’s nachts autorijden terwijl ik geen rijbewijs had, onder de sterren, uren, uren, uren onder de sterren, door de Sinaï, naar de andere kant, naar Dahab toe. En toen we daar aankwamen, ging net de zon op. En we zaten in dat kleine, rode autootje en ik kreeg nu zelfs nog kippenvel als ik het nu vertel. En de zon ging op over die rode bergen en op dat moment begon Randy Crawford “Almaz” te zingen. De wereld lag aan mijn voeten op dat moment, ja.”

(<<)

“Almaz” van Randy Crawford

“Almaz” is een lied dat uitkwam in 1986, geschreven en gezongen door soulzangeres Randy Crawford. Het lied betekende een comeback voor de artieste en belandde in de top 5 van de UK Singles Chart.

Randy Crawford schreef het nummer voor een koppel vluchtelingen uit Eritrea die haar nieuwe buren waren. De man vroeg haar om een nummer te schrijven voor zijn vrouw, die Almaz heette, wat “diamand” betekent. Crawford schreef het nummer “Almaz” als een eerbetoon aan de perfecte liefde die ze bij het koppel had gezien, maar voor ze het nummer voor hen kon spelen, was het koppel al terug verhuisd.

Randy Crawford

Veronica “Randy” Crawford is een jazz en R&B-zangeres geboren in Macon, Georgia in de VS. Ze heeft in haar carrière al meer succes gehad in Europa dan in de VS zelf. In 1979 zong ze mee op The Crusader’s nummer “Street Life”.

Crawford heeft 5 Top 20 hits gehad in de UK, waaronder haar nummer 2 hit “One day I’ll fly away”, en ze heeft ook 6 UK Top 10 albums uitgebracht. In totaal bracht ze al 20 albums uit tussen 1976 en 2008. Haar meest bekend singles zijn “Streetlife”, “One day I’ll fly away”, “You might need somebody” en “Rainy night in Georgia”.

Ondanks Amerikaanse te zijn, won ze in 1982 de Best British Female Solo Artist op de Brit Awards door haar populariteit in de UK en in de late jaren 2000 won ze haar eerste 2 Grammy nominaties.

Ook zong ze het duet “Taxi Dancing” met Rick Springfield.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *