De stilte aan het einde van de Matthäus-Passion – kippenvelmoment van Bas

(tekst video)


Bas:
“Mijn kippenvelmoment is een moment van stilte. Aan het einde van de Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden, dan op Goede Vrijdag wordt er aan het einde niet geklapt. Dat betekent dat je 2,5 uur muziek hebt gehad en een hele intense ervaring in die prachtige kerk en dan op het einde die laatste klanken die klinken nog zo weg in de kerk en de dirigent houdt nog heel even zo de stilte vast aan het einde. Dan is die hele kerk muisstil, die trilt nog na van de ervaring. En dat is voor mij ieder jaar weer een kippenvelmoment. Echt prachtig.”

(<<)

De Matthäus-Passion in de Grote Kerk van Naarden

Ieder jaar rond Pasen brengt De Nederlandse Bachvereniging de Matthäus-Passion in de Grote Kerk Naarden. Drie uur lang laat het publiek onderdompelen in het lijdensverhaal van Christus volgens evangelist Mattheüs. Het stuk wordt al bijna 100 jaar opgevoerd in Grote Kerk Naarden en is ondertussen een Paastraditie geworden. Het werd de eerste keer in 1921 uitgevoerd. De traditie is te danken aan Johan Schoonderbeek, oprichter van de Nederlandse Bachvereniging, die het stuk uit de vergetelheid haalde en terug naar de kerk bracht.

Hierboven kan u de hele Matthäus-Passion bekijken, uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging, o.l.v. Jos van Veldhoven. Na de Matthäus-Passion wordt er niet geklapt. Vanaf 2:45:30 is de laatste noot en kan u de stilte na de hele symfonie ervaren.

De laatste chorus wordt hieronder gebracht door het Malmö Chamber Choir and Orchestra. Vanaf 8:38 is de laatste noot en de indrukwekkende stilte die volgt.

De Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion of Matteüspassie is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Hij voert het stuk voor het eerst uit in 1727 in de Thomaskirche in Leipzig. Het is één van zijn bekendste composities en ook één van zijn langste. De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Mattheüs. Na Bach’s dood raakt het stuk in de vergetelheid, tot het een eeuw later wordt herontdenkt.

Het bekendste stuk uit de Matthäus Passion is “Erbarme dich, mein Gott” (“Heb genade, mijn Heer”).

De verhaallijn van de Matthäus-Passion bestaat uit spreekgezangen, gezongen koralen en koorpartijen en aria’s. Het is net een hoorspel waar de personages van Judas, Petrus, Pilatus en Christus aan bod komen. Een verteller, de evangelist, geeft steeds een toelichting.

De openingsscène is ook zeer mooi. Hier gebracht door het Amsterdams Barok Orkest.

Nergens ter wereld wordt deze versie zo vaak opgevoerd als in Nederland. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden Nederlanders concerten van zowel oratoriumverenigingen als amateurgezelschappen. Er bestaat zelfs een Meezing Matthäus en een Kinder Matthäus. De Kinder Matthäus is voornamelijk gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar en hun families.

Ook bestaat er een Nederlandstalige Matthäus-Passie. De vertaling is gemaakt door Ria Borkent en het wordt hier uitgevoerd door The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *