Nederland verslaat Brazilië in de kwartfinale van het WK 2010 – kippenvelmoment van Stephan

(tekst video)


Stephan: “Mijn kippenvelmoment, dat is van alweer 10 jaar geleden. Dat was op een prachtige zomerdag, net zoals vandaag. Wij waren naar het strand met familie en op die dag was ook de kwartfinale van Nederland-Brazilië. Dat was een prachtige wedstrijd. We wilden het graag kijken, dus mijn zoon en ik gingen er naar kijken. We stonden daar op de tafels met een groot scherm. In eerste instantie was het een beetje een downer, de sfeer was niet zo goed, want Nederland stond achter met 1-0. Op een gegeven moment kantelde dat toen Nederland het 1-1 maakte. En het mooiste moment was dat op een gegeven momet 2-1 gescoord werd door Sneijder met zijn hoofd. Ja, het was zo mooi, iedereen stond te dansen op de tafel. Ik met mijn zoontje daar van 7 jaar oud. En je hoorde ook als een hele golf over het strand het gejuich gaan. Het was een ongelofelijk mooi moment. En ja, Brazilië was favoriet en daarom was het des te speciaal. En helemaal omdat ze na 1-0 achterstand toch nog terugkwamen. Dat je niet meer verwachtte dat het zo positief eindigde. Dat was eigenlijk het allermooiste.”  (<<)

Nederland verslaat Brazilie in de kwartfinale van het WK 2010 door kopbal van Wesley Sneijder

Op 2 Juli 2010 wordt de kwartfinale van het WK Voetbal gespeeld tussen Nederland en Brazilië in het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth, Zuid-Afrika. De wedstrijd wordt uitgezonden op NOS met commentaar van Jack van Gelder. De Japanse Yuichi Nishimura is de scheidsrechter.

Het beloofde een zeer spannende wedstrijd te worden met veel emoties. In de eerste helft scoort Robinho in minuut 10 voor Brazilië door een slechte verdediging van Oranje. Het is 0-1, de toon is gezet voor de wedstrijd en Nederland houdt de adem in. Gelukkig komt er in de tweede helft verandering in het spel en scoort Sneijder in minuut 53 met een kopbal de 1-1 voor Nederland. In minuut 68 scoort Sneijder nogmaals met een kopbal en knalt de 2-1 er in voor Nederland. Het publiek en heel Nederland wordt waanzinnig! Jack van Gelder roept enthousiast over de kopbal: “Wesley Sneijder is 22 cm groot, maar hij kon er gewoon bij!” Desondanks Brazilië de grote favoriet was om het WK van 2010 te winnen, was het toch Nederland dat zich plaatste voor de halve finale tegen Uruguay. Nederland stoot uiteindelijk door tot in de finale, waar ze met 0-1 verliezen van Spanje.

Een uitgebreidere samenvatting van de wedstrijd met commentaar van de spelers zelf:

WK 2010: De eerste Afrikaanse World Cup

Het WK van 2010 was de 19de FIFA World Cup. Het werd voor de eerste keer in de geschiedenis in het continent van Afrika gehouden. Dit was een grote trots voor het hele continent, maar vooral voor gastland Zuid-Afrika zelf.

Het WK ging door van 11 Juni tot en met 11 Juli. De wedstrijden werden gespeeld in 10 stadiums in 9 verschillende steden, maar de openingswedstrijd tussen Zuid-Afrika en Mexico en de finale tussen Nederland en Spanje gingen door in het Soccer City stadium in Johannesburg. 32 teams werden geselecteerd om deel te nemen, waarvan 16 naar de knockout stage gingen. 8 landen gingen naar de kwartfinales, waaronder Nederland. De halve finales werden gespeeld door Uruguay – Nederland en Duitsland – Spanje. In de finale komt Europees kampioen Spanje er als overwinnaar uit wanneer het Nederland verslaat met 0-1.

Dit maakte Nederland voor de derde keer verliezende finalisten. Spanje werd het 8ste land dat het WK won en het eerste Europese land dat de winnaar werd van een WK dat gespeeld werd buiten hun thuiscontinent. Gastland Zuid-Afrika en WK 2006 finalisten Italië en Frankrijk werden allemaal geëlimineerd in de eerste ronde. Nieuw-Zeeland werd als enige onoverwonnen land uit het toernooi ook naar huis gespeeld in de eerste rond.

In onderstaand fragment kan u de NOS terugblik bekijken van Nederland doorheen het hele WK 2010:

Nelson Mandela was erbij

Het WK 2010 werd gehouden in Zuid-Afrika, het thuisland van Nelson Mandela. De voormalige president van Zuid-Afrika werd nog altijd beschouwd als een ware held door zijn strijd tegen apartheid en racisme. Ondanks zijn slechte gezondheid tijdens het WK 2010, kwam hij toch naar de afsluitceremonie van het toernooi om Zuid-Afrika te steunen met zijn liefde voor voetbal. Het werd een ontroerend moment voor het toernooi, maar ook voor Zuid-Afrika als land. De grootse finale en afsluitceremonie was ook ineens het einde van 4 jaar werkgelegenheid voor vele Zuid-Afrikanen in de buurt van de stadiums.

De muziek van het WK 2010

Het WK gaat natuurlijk voornamelijk om het voetbal dat er gespeeld wordt, maar er komt zoveel meer bij kijken. Het hele samenhorigheidsgevoel dat naar boven komt in een land, de supporters die met zijn allen naar de wedstrijd kijken of naar het gastland reizen om de sfeer op te snuiven, de muziek die speciaal voor dat specifieke toernooi wordt gemaakt. Het is allemaal deel van het gevoel dat de Wereldbeker je geeft!

Voor het WK van 2010 werd de Colombiaanse zangeres Shakira met haar lied “Waka Waka (It’s time for Africa)” gekozen voor de World Cup Song.

In onderstaand fragment kan u nog genieten van het volledige Kick Off Celebration Concert:

Wesley Sneijder, Man van de Match

Sneijder debuteerde in april 2003 in het Nederlands elftal. Hij vertegenwoordigde Nederland op drie Europese kampioenschappen (2004, 2008 en 2012) en drie wereldkampioenschappen (2006, 2010 en 2014). Persoonlijk werd hij op het WK 2010 bekroond met de Zilveren Bal en de Bronzen Schoen. Hij werd door FIFA UEFA middenspeler van het seizoen en één van de drie beste middenspelers ter wereld van 2010 gekroond. Hij kreeg ook 4 Man of the Match bekroningen in het WK van 2010, meer dan eender welke andere speler in het toernooi. Deze bekroningen kreeg hij voor zijn geweldige prestaties in de wedstrijden tegen Denemarken, Japan, Brazilië (kwartfinale) en Uruguay (halve finale).

https://youtube.com/watch?v=WvNbaqhVkPA

Wesley Sneijder (9 juni 1984) speelde doorgaans als aanvallende middenvelder. Hij speelde tussen 2002 en 2019 voor Ajax, Real Madrid, Internazionale, Galatasaray, OGC Nice en Al-Gharafa. Sneijder was van 2003 tot en met 2018 international in het Nederlands elftal, waarvoor hij 134 interlands speelde en 31 doelpunten maakte. Hij werd op 9 juni 2017 nationaal recordinternational, toen hij met zijn 131e interland het record van Edwin van der Sar brak.

Sneijder doorliep de jeugdopleiding van Ajax en maakte in 2003 zijn debuut in het betaalde voetbal. In vijf seizoenen bij Ajax won hij een landstitel en twee KNVB-bekers. In 2007 werd hij voor 27 miljoen euro verkocht aan Real Madrid, waar hij in zijn eerste seizoen de Spaanse landstitel pakte. Na twee seizoenen vertrok hij naar het Italiaanse Internazionale. Daar kende hij de succesvolste periode van zijn carrière, met in het bijzonder het winnen van de treble (Champions League, kampioenschap en beker) in het seizoen 2009/10. In 2013 maakte Sneijder de overstap naar Galatasaray, waarmee hij in zowel zijn eerste als zijn derde seizoen het Turkse landskampioenschap in de wacht sleepte en in zijn tweede seizoen de Turkse beker. Sneijder beëindigde zijn carrière als profvoetballer in de zomer van 2019 en heeft zich aangesloten bij de businessclub van FC Utrecht.

Meer over Wesley Sneijder:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *