The Iceman Wim Hof – kippenvelmoment van Eduard

(tekst video)


Eduard: “Mijn kippenvelmoment is een moment waar ik echt letterlijk kippenvel van kreeg. Dat was toen ik het seminar bezocht van Wim Hof. Wim Hof is The Iceman. Die je aan het einde van het seminar ook letterlijk in een bad met ijs laat stappen, dus dat is echt nul graden. En dat is echt een hele overwinning. En hij doet dat op een hele mooie manier, het is een hele bijzondere man. Ik kan het je zeker aanraden om een keer naar zo’n seminar toe te gaan. Hij laat je ademhalingsoefeningen doen en vertelt daar hele mooie verhalen bij. Hij zit er op zijn gitaar bij. Het is echt een hele grote experience. En aan het eind ga je met zijn allen in je zwembroek of in je bikini het ijsbad in. En dat moment is een heel, heel bijzonder moment.”  (<<)

Wim Hof “The Iceman”

Wim Hof, bekend onder de naam “The Iceman”, is een Nederlander die diverse kouderecords op zijn naam heeft staan. Hij ontwikkelde een methode waardoor mensen beter bestand tegen koude zouden kunnen zijn, de Wim Hof-methode. Hij veronderstelt dat zijn lichaam een natuurlijke aanleg zou hebben om bij lage temperaturen meer bruin vetweefsel te activeren en meer lichaamswarmte te produceren dan bij een gemiddeld persoon het geval is.

Hof is ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel kunnen beïnvloeden met hun geestelijke vermogen. Hij ontwikkelde een leerschool voor het beïnvloeden van het cardiovasculaire systeem. In zijn ‘Wim Hof-methode’ combineert hij ademhalingstechnieken en de overtuiging dat het lichaam meer kan dan gedacht door koudetrainingen die bestaan uit een geleidelijke gewenning aan koude omgevingen. Daarbij steunt hij op de Aziatische meditatietechniek Tumo, die volgens hem helpt ‘om vanuit je zenuwstelsel warmte te genereren door middel van je wil en ademhaling’. Daarmee zou er meer zuurstof in het bloed opgenomen worden, wat het centraal zenuwstelsel zou beïnvloeden. Hof denkt met zijn methode tevens reuma- en diabetespatiënten te kunnen behandelen en gelooft ook in een heilzame werking. Hij veronderstelt dat iedere ziekte zijn oorsprong heeft in een uit balans geraakt immuunsysteem, en dat 90% van alle ziekten zijn te genezen.

Meer over Wim Hof:

Prestaties van ‘The Iceman’

  • Eind 1998 zwom hij op de Noordpool, gekleed in niet meer dan een zwembroek, onder een 40 centimeter dikke ijslaag door.
  • In maart 1999 zwom hij onder vijftig meter poolijs door.
  • In februari 2000 probeerde hij in Finland bij 20 graden onder nul 100 meter onder ijs te zwemmen. Hij kan naar eigen zeggen gedurende ruim zes minuten zijn adem inhouden.
  • Op 16 maart 2000 zwom Wim Hof, nabij Kolari, 57,5 meter onder een ijslaag door.
  • Op 26 januari 2007 liep The Iceman in Finland een halve marathon op blote voeten, boven de poolcirkel bij temperaturen tussen de -20 en -30 graden Celsius. Hij liep tweedegraads bevriezingen op aan zijn voeten. De tijd van 2 uur 16 minuten en 34 seconden wordt erkend als een Guinness World Record. Deze poging werd opgenomen door Discovery Channel voor het programma ‘The Real Superhumans and the Quest for the Future Fantastic’.
  • In mei 2007 moest hij op een hoogte van 7400 meter met bevroren tenen een recordpoging staken. In korte broek en op sandalen had hij de top van de Mount Everest willen bereiken. Het is daar tussen -25 en -30 graden. Hof beklom eerder blootsvoets besneeuwde bergen en overwon zonder hulpmiddelen of beveiliging steile wanden.
  • In juni 2007 heeft hij het wereldrecord in-ijs-staan verbeterd. In het ijsberenverblijf van Ouwehands Dierenpark stond hij 70 minuten en 35 seconden tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes. Dit record werd op 21 april 2008 verbeterd door de 43-jarige Chinees Jintu Wang, die het anderhalf uur uithield in een ijstank in Peking.
  • Begin 2009 vestigde hij in Tanzania een “wereldrecord” door nagenoeg naakt en bij 15 graden onder nul de 5892 meter hoge Kilimanjaro te bedwingen.
  • Begin 2014 beklom Wim Hof wederom in korte broek de Kilimanjaro. Samen met een 26 volgelingen behaalde hij de top binnen 48 uur.
  • Op 26 maart 2010 stond hij gedurende 1 uur, 44 minuten en 12 seconden opnieuw tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes. In juli 2010 heeft hij dit record verbroken met 10 seconden, deze keer gekoppeld aan een reclame van het energiebedrijf NUON. Het toen behaalde record van 1 uur, 44 minuten en 22 seconden verbeterde hij op 1 januari 2011 tot 1 uur en 50 minuten in Hong Kong, met de motivering aandacht te willen vestigen op global warming.

In deze BBC documentaire zwemt Wim Hof in een ijskoud meer. De meeste mensen zouden hieraan overlijden, maar Wim gelooft dat iedereen dit zou kunnen (met de juiste oefening en mindset).

Meer prestaties van Wim Hof:

Lesje ademhalen

Bij RTL Late Night geeft Wim Hof een lesje ademhalen. Hij laat de gasten en het publiek ervaren wat er gebeurt als je zijn ademhalingsoefening gebeurt.

Koudetherapie technieken toepassen

Als je een van de technieken van Wim Hof wilt proberen, kijk dan eerst deze video voor je eigen veiligheid.

In deze video wordt de ademhalingstechniek van Wim Hof uitgelegd en wordt verteld hoe dit je in je dagelijks leven kan helpen.

In onderstaande video worden de voordelen van het nemen van koude douches (en andere koudetherapie) uitgelegd.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *