Balletduo waarvan zij maar één arm heeft en hij maar één been  – Kippenvelmoment van Carry

(tekst video)


Carry: Mijn kippenvelmoment, ik heb er wel meer natuurlijk, maar degene die mij heel goed is bijgebleven, is het kippenvelmoment toen ik de film zag. Een film zag, een video opname, van dansers, klassieke dansers. En het was prachtig mooi om te zien, maar ik hoorde ook het verhaal. En dat vond ik nog mooier eigenlijk. En dat zag je ook. Zij heeft één arm, dan is het heel moeilijk om te dansen voor je evenwicht enzo. En hij heeft één been. Maar het mooie was, of is, is dat zij vroeger een ongeluk heeft gehad. Het is heel ellendig verlopen, want ze wilde eigenlijk ook zelfmoord plegen en er was vanalles mis natuurlijk, want haar hele toekomst viel in duigen. Ze heeft zich wel opgekrabbeld. Ze heeft meegedaan aan een wedstrijd voor gehandicapten, die heeft ze gewonnen. En toen, vlak daarna, zag ze een man die had één been. Die hoorde ook natuurlijk bij die gehandicapte groep. Die had nog nooit gedanst, die was toen juist bezig met iets als fietsen ofzo. Hij wilde iets doen. En toen zei ze “Wil jij met mij naar dat duet gaan kijken wat er is, want ik wil graag dat jij dat doet.” “Ik kan helemaal niet dansen”, zei hij. Toen zei ze “Dan ga ik het je leren.” Nou, toen zag ik een film, echt, de tranen stroomden over mijn wangen en ik kreeg het er gewoon helemaal koud van. Ken je dat? En ik vind het elke keer opnieuw, elke keer opnieuw weer even kippenvelmoment.

(<<)

Balletduo waarbij zij maar één arm heeft en hij maar één been

Het duo Ma Li and Zhai Xiaowei is een speciaal paar. Zij heeft maar één arm en hij heeft maar één been. Toch vormen ze een dansduo en kunnen ze zich ongelofelijk mooi uiten in hun dansroutine.

Hier dansen ze op het nummer Hand in Hand. De muziek is gecomponeerd door San Bao en komt origineel uit de zeer populaire TV serie Qian Shou (Hand in Hand) uit China. De choreografie werd verzorgd door Zhao Limin.

Balletduo Ma Li en Zhai Xiaowei en hun ontroerende verhaal

Het meisje Ma Li was een beloftevolle professionele ballerina toen ze in 1996 op 19-jarige leeftijd in een auto-ongeluk haar rechterarm verloor. Ze werd depressief en wilde zelfs zelfmoord plegen, maar haar ouders hielpen haar erdoor en ze leerde zelfstandig te leven. In 2001 werd ze uitgenodigd om tijdens de 5de nationale speciale uitvoerende kunstcompetitie voor gehandicapten te dansen en won een gouden medaille. Hierdoor begon ze terug te dansen.

In 2005 ontmoette ze de 21-jarige Zhai Xiaowei, die trainde om wielrenner te worden voor de speciale olympische spelen. Toen hij 4 jaar oud was, viel hij af een tractor en verloor zijn linkerbeen. Ma Li nodige hem uit om samen met haar te dansen, maar hij had nog nooit in zijn leven gedanst. Ze liet hem de dans op “Hand in hand” zien met haarzelf en een andere danser en hij besloot het te proberen. Het werd zeker een uitdaging; hij had geen danservaring en zij is een perfectionist. Hij liet haar dan ook duizenden keren vallen tijdens het oefenen! Maar ze beleven dag in dag uit van ’s morgens tot ’s avonds oefenen en in 2007 wonnen ze een zilvere medaille tijdens de 4de CCTV nationale danswedstrijd. Het was de eerste keer dat er een gehandicapt koppel in de wedstrijd zat. Vanaf toen werden ze een instant nationale hit!

Ze deden zelfs mee aan Got Talent in 2010.

Meer over het dansduo:

Klassiek ballet

Ballet is een theatervorm waarbij dans centraal staat en choreografie, muzikale compositie en decors en kostuums een belangrijke rol spelen. Ballet ontstond tijdens de Italiaanse renaissance en ontwikkelde zich aan het Franse hof. In de 18de eeuw werd het een volwaardige vorm van muziektheater. Ballet kende een hoogtepunt tijdens de romantiek, de ballerina in haar tutu en spitzen domineerde de romantische en klassieke perioden.  In de tweede helft van de 19de eeuw zorgden vooral Russische gezelschappen zorgden voor een heropleving.

Ballet is een veeleisende dansvorm. Het vergt jarenlange trainingen om de techniek te beheersen en de tol op het lichaam is enorm.

Ballet wordt voornamelijk op klassieke muziek of operamuziek gebracht. Iedereen kent wel één of ander klassiek- of operastuk dat bekend staat door het ballet. De meest bekende balletstukken zijn ongetwijfeld De Notenkraker en het Zwanenmeer op muziek van Tchaikovsky.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *