Crematies in Varanasi, Indië – kippenvelmoment van Antien

(tekst video)


Antien:
“Mijn kippenvelmoment is in Varanasi. Daar ben ik een aantal keer geweest. Vooral als ik zit bij de ghats, dat zijn de trappen waar de verbrandingen plaatsvinden. Daar worden 400 mensen per dag verbrand en dat is heel erg bijzonder. En ja, dat is een magisch moment. Daar krijg ik een kippenvelmoment van.”

(<<)

Crematies in Varanasi, Indië

De stad Varanasi in Indië wordt beschouwd als één van de heiligste steden in Indië en is de plaats waar heel veel crematies plaatsvinden. Varanasi heeft zo’n 84 ghats, wat letterlijk de trappen zijn die de stad met de heilige rivier Ganges verbinden. De meeste ghats zijn plaatsen om te baden of religieuze ceremonies uit te voeren, maar er zijn ook specifieke crematieghats. Hier worden al generaties lang 24 uur per dag, 7 dagen per week crematies uitgevoerd.

Omdat Varanasi als een heilige stad wordt beschouwd, willen veel mensen hier worden gecremeerd en reizen speciaal naar de stad om daar te sterven. Het wordt beweerd dat degenen die daar sterven en worden gecremeerd, direct moksha – verlossing – verkrijgen en naar Nirvana mogen gaan en niet door reïncarnatie op aarde hoeven terug te keren. Hun ziel wordt verlost van hun lichaam. Vuur wordt beschouwd als zuiverend en het water van de Ganges wast de zonden van de overleden persoon weg. Er vinden dagelijks honderden crematies plaats op de ghats.

Bij een crematie worden eerste de gebeden gezegd door een Antyeshti of priester. Dan wordt het lichaam van de overledene in een stuk stof gewikkeld en worden er bloemen bovenop gelegd. Er wordt zuiverend water over het lichaam in de mond van de overledene gegoten. Het lichaam wordt ingesmeerd met ghee, een zuivere boter, en wordt op een houten brancard gelegd en naar de trappen gedragen en op een grote stapel hout gelegd. Het lichaam wordt in brand gestoken tot er alleen maar assen overblijven. Deze assen worden daarna in de Ganges neergelaten.

Meer over de crematies in Varanasi:

Varanasi, de oudste en één van de heiligste plaatsen in Indië

Varanasi, ook gekend al Benares of Kashi, ligt aan de rivier de Ganges. De stad wordt beschouwd als de heiligste stad in Indië en maakt deel uit van de 7 heilige steden (Sapta Puri) in het Hindoeïsme. Er wordt gezegd dat Boeddha hier ook het Boeddhisme heeft gesticht. De stad is altijd een plaats geweest waar veel bedevaarders van verschillende religies naartoe kwamen. De rivier Ganges wordt gezien als een heilige rivier met puur water dat de zonden kan wegwassen. Daarom komen zoveel mensen erin baden.

In Hindoe mythologie wordt gezegd dat Varanasi gemaakt is door Shiva, één van de drie grootste goden in Hindoeïsme, naast Brahma en Vishnu. Tijdens een gevecht tussen Brahma en Shiva, trok Shiva één van de vijf hoofden van Brahma af en hield het bij hem. Toen hij in Varanasi aankwam, liet viel Brahma’s hoofd op de grond en verdween in de grond. Daarom wordt Varanasi als een hele heilige plaats gezien.

Varanasi groeide uit tot een belangrijk industrieel centrum en staat bekend om zijn stoffen, parfums, beelden en sculpturen. Varanasi is ook het cultureel centrum van Noord-Indië. Toerisme is er de tweede grootste industrie, na de stoffenindustrie. Binnenlandse toeristen komen vooral voor religieuze doeleinden terwijl internationale toeristen de ghats naast de Ganges komen bezichtigen en zich komen onderdompelen in de Indische cultuur en keuken. Varanasi is een chaotische stad, wat wel met de Indische cultuur te maken heeft natuurlijk.

Comments

One Comments "Crematies in Varanasi"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *