Leonard Cohen’s “Anthem” – kippenvelmoment van Jaap

(tekst video)


Jaap:
“Mijn kippenvelmoment was ergens in het begin 2017. Toen had ik een jaar lang een gordelroos gehad. En echt, dat was verschrikkelijke pijn. Ja, dat was een heel jaar en daar moest ik ook nog van afkicken. In die afkick van die medicijnen, Januari-Februari, kwam er een moment dat ik Leonard Cohen hoorde. En die zong “Ring the bells that still can ring.” En toen dacht ik “Ja, verdomd, hoe klein of hoe groot ik het ook wil hebben, dat is waar het over gaat.” En dat was voor mij het moment dat ik dacht “Oké, ik begin weer opnieuw.” En ja, dat is een enorm impuls geweest tot nu toe. Nou, dat is mijn kippenvelmoment.”

(<<)

Leonard Cohen’s “Anthem”

Leonard Cohen bracht het nummer “Anthem” uit in 1992 op zijn album “The Future”. Het lied heeft een diepe spirituele boodschap: Hoe gaan we om met de imperfectie van de wereld en onszelf terwijl we nog altijd naar hoge idealen streven?

De tekst van het nummer gaat over het omarmen van onvolkomenheden in plaats van die te bestrijden. In alles zit immers een barst, zo komt het licht naar binnen (“There is a crack in everything, that’s how the light gets in”). Een barst die voor jou net zo karaktervormend is als de kwaliteiten die je in huis hebt. Wanneer je je eigen onvolmaaktheid en die van anderen aanvaardt, kun je vanuit verbinding met jezelf groeien in je ontwikkeling. Vanuit de kracht die verborgen zit in kwetsbaarheid kun je verbinding aangaan met anderen, zo elkaar aanvullen in kwaliteiten en samen unieke doelen realiseren.

“Ring the bells that still can ring”, het is een belangrijk deel van de tekst van het nummer. Het laat zien dat de situatie rondom je geen excuus is voor je verantwoordelijkheden tegenover jezelf en anderen. Er zijn misschien weinig klokken om te luiden, maar je kan er zeker wel vinden en je gaat door. “Forget your perfect offering”. Je kan het niet perfect oplossen, niks is perfect. Het leven is niet perfect. Maar dat geeft ook rust, het besef dat je niet alles moet of kan leiden naar perfectie.

Meer over “Anthem”:

Leonard Cohen

Leonard Cohen was een Canadese singer-songwriter, dichter en schrijver van Joodse afkomst. Zijn werk onderzocht vaak moeilijkere onderwerpen zoals religie, politiek, depressie, verlies, de dood, sexualiteit en relaties. Zijn meest bekende hits zijn “Hallelujah”, “Dance me to the end of love”, “In my secret life”, “So long, Marianne” en “Suzanne”.

Leonard Cohen werd in 1934 geboren in Montreal, Canada in een Joods gezin. Zijn ouders moedigden hem aan om zijn interesses in muziek en poëzie te volgen. Hij werd ook van jongsafaan ondergedompeld in de Joodse teologie en de verhalen uit het Oude Testament. Hij studeerde letteren met als doel dichter te worden. Hij schreef een aantal dichtenbundels en 2 romans. Hij brak pas echt door toen hij in 1967 naar de Verenigde Staten verhuisde en zijn muziekcarrière begon op 33-jarige leeftijd.

Zijn album “Songs of Leonard Cohen” was het eerste van de 25 albums die in zijn leven zouden uitkomen. Zijn voorlaatste album “You want it darker” kwam een paar maanden voor zijn dood in 2016 uit en zijn laatste album “Thanks for the dance”, dat uitkwam in 2019, werd mede verwezelijkt door zijn zoon Adam Cohen als album producer.

Leonard Cohen werd in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en de Canadian Music Hall of Fame en ontving in 2010 een Grammy Award for lifetime achievement. Ook voor zijn schrijven kreeg hij de Prince of Asturias Award voor literatuur en de negende Glenn Gould Prize. Hij stierf in 2016 op 82-jarige leeftijd.

De mooiste covers van “Hallelujah”

Leonard Cohen bracht “Hallelujah” uit in 1984 op het album “Various Positions”. Het werd een groot succes, maar vooral de covers werden een grote hit bij het publiek. Het kwam voor het eerst terug in de belangstelling te staan toen Jeff Buckley er in 1994 een cover van maakte.

De a cappella groep Pentatonix heeft ook een hele mooie cover gemaakt. Het nummer wordt ook vaak gebruikt tijdens de Kerstperiode en geeft veel mensen een gevoel van hoop en samenhorigheid.

Winnares van X-Factor Alexandra Burke coverde in 2008 “Hallelujah” op het programma. Haar versie deed iedereen wegzwijmelen.

Rockband Bon Jovi coverde het nummer op hun “Stripped”-tournee en liet zien dat ze ook gevoelige covers aankunnen.

De versie van Rufus Wainwright (die trouwens samen met Leonard Cohen’s dochter Lorca een dochter heeft) werd in de film “Shrek” gebruikt.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *