Landskampioen met één doelpunt verschil – Kippenvelmoment van Erik

(tekst video)

Erik: “Mijn kippenvelmoment is de ontknoping van het eredivisie seizoen 2006/2007. Wie wordt kampioen: AZ, Ajax of PSV? Het was in April, de laatste wedstrijd van het seizoen en het was bloody hot buiten in het voorjaar. We hadden net een nieuw huis gekocht en onze tuin was één grote zandbak want die zouden ze gaan aanleggen.Op een mooie zondagmiddag zat ik met de radio aan mijn oor te luisteren. Wie gaat er kampioen worden? Ik ben een geboren en getogen Ajaxied dus Ajax moest natuurlijk winnen, maar AZ had de beste kansen. Uiteindelijk wordt het PSV. Die scoren zo belachelijk veel en winnen met iets van 5-2 geloof ik die wedstrijd, waarna ze met één doelpunt verschil kampioen van Nederland worden. Als ik er nu aan terugdenk dan krijg ik nog steeds kippenvel op mijn armen want wat een chaos op radio was dat. Over en weer. Mooi om mee te maken.” (<<)

Landskampioen met één doelpunt verschil

Het seizoen 2006-2007 kende wellicht het meest verrassende slot uit de geschiedenis van de eredivisie. 29 April 2007 staat dan ook in het geheugen van menig voetballiefhebber gegrift. Op de laatste speeldag van de competitie speelde PSV thuis tegen het Arnhemse Vitesse. De Eindhovense club stond in de 75ste minuut voor met een klinkende 4-1, in de 77ste minuut scoorde aanvoerder Philip Cocu de overtuigende 5-1. Het winnende doelpunt in de titelstrijd.

PSV sleepte de felbegeerde schaal in de wacht. Ajax en AZ hadden het nakijken. In Alkmaar glipte de titel door de vingers, in Amsterdam kwam Ajax net één punt tekort.

De spanning was tot de laatste minuten voelbaar. Hieronder kan u nog eens de 5-1 goal van Philip Cocu bekijken.

Afscheid van Philip Cocu

De beslissende goal was voor Philip Cocu extra bijzonder. 29 April 2007 ging niet alleen de boeken in als de dag van het kampioenschap, maar tevens als de dag waarop Cocu afscheid nam van ‘zijn’ PSV. Het waren zijn drie kinderen die, onder luid gejuich, de kampioensschaal tijdens de huldiging het stadion binnen droegen. AZ en coach Louis van Gaal reageerden zichtbaar aangedaan. Evenals de Amsterdammers en coach Henk ten Cate. Beide elftallen stonden immers te boek als de beoogde winnaars. Een moment dat nog altijd op ten Cate’s netvlies staat gebrand.

Philip Cocu kwam voornamelijk uit als middenvelder, maar werd wanneer nodig ook opgesteld als aanvaller of verdediger. Cocu stond als speler het grootste gedeelte van zijn loopbaan onder contract bij PSV, Vitesse en FC Barcelona. Daarnaast speelde hij 101 wedstrijden voor het Nederlands elftal. Kenmerkend voor Cocu waren zijn multifunctionaliteit, leiderschap, overzicht en passing. Hij beëindigde zijn actieve voetbalcarrière in 2008.

Philip Cocu werd van 2008 tot 2012 assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij Oranje.

Meer over Philip Cocu:

PSV

De Eindhovense voetbalclub PSV werd op 31 Augustus 1913 opgericht onder de naam Philips Sport Vereniging als sportvereniging van Philips-medewerkers. Doorheen de jaren groeide PSV uit tot een club die behoort tot de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal. Op de UEFA-ranglijst van beste clubs in Europa stond PSV in 2019 met 37.000 punten op de 41ste plaats. De thuisbasis van PSV is het Philips Stadion.

De eerste goudenjaren van PSV was vanaf het seizoen 1973/74 toen PSV meerdere landskampioenschappen en nationale bekers won. Ook wonnen ze in 1977/78 de UEFA Cup, de eerste Europese prijs in clubhistorie. Kort daarna werd van der Kuijlen topscorer allertijden van de Eredivisie, met 311 competitiedoelpunten achter zijn naam.

De tweede helft van de jaren ’80 was de beste periode in de clubgeschiedenis. Tussen 1985/86 en 1991/92 werd PSV 6 keer nationaal kampioen en won 3 keer de KNVB beker. In de periode 1986-90 werd de club 4 keer op rij landskampioen, de eerste club om dit te doen sinds de oprichting van de Eredivisie. In het seizoen 1987/88 kwam het hoogtepunt toen PSV o.l.v. coach Guus Hiddink het toernooi om de Europacup I won.

Ook in het nieuwe millennium domineerde PSV het Nederlandse voetbal. De club won van 1999/00 tot en met 2007/08 6 landskampioenschappen en was van 1997/98 tot en met 2008/09 12 jaar op rij vertegenwoordigd in de Champions League.

Vele PSV-spelers maakten de stap naar de internationale top, zoals Van Bommel, Park, Kezman en Arjen Robben. Sommige anderen zouden later de prijs voor wereldvoetballer van het jaar winnen, zoals Romario, Ronaldo, Ruud van Nistelrooij, Philip Cocu en Jaap Stam.

Meer over PSV:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *