Duiken bij het steile eiland Tavolara in Italië – kippenvelmoment van Britt

(tekst video)


Britt: “Hoi allemaal. Voor mij één van de meest bijgebleven kippenvelmomenten is onze vakantie op Sardinië. Een aantal jaar geleden zijn we naar Sardinië gegaan en toen besloten we om hier een duikcursus te gaan volgen om onze open water license te halen. Toen hebben we eerst 4 dagen training gehad en in het zwembad geoefend. Vervolgens zijn we met zijn allen op de boot naar Isola Tavolara gevaren. Dit is een smal en klein eiland met een steile kant en steile kliffen. In het totaal is het eiland, volgens mij, zo’n 565 meter hoog. Hier hebben wij met zijn allen gedoken. Op 18 meter diepte hebben we een moeraal gezien, wat echt heel bijzonder was. Ja, dat was voor mij toch wel echt een momentje dat ik kippenvel kreeg, dat ik dacht “Jeetje, wat is dit speciaal, zeg!” En uiteindelijk toen we terug waren op de boot, toen keek ik achterom en dan zag ik dat schitterende eiland. Dus ja, dat was voor mij wel echt heel speciaal.”

(<<)

Duiken bij het steile eiland Tavolara in Italië

Tavolara is een eilandje voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië bij het stadje Olbia. Het eiland is een populaire plaats om te duiken. Het Marinegebied rondom Tavolara is beschermd en dus kan je er de wondermooie onderwaterwereld bekijken die de natuur er toont, zonder verstoring van de buitenwereld.

De Tavolara kuststrook van zo’n 40 km wordt aanzien als de mooiste van heel Sardinië. De onderwaterwereld is een enorm oceanische weide met de meest productieve ecosystemen van het Middellandse Zeegebied met prachtige koraalriffen.

Via Tavolara Diving & Resort kan je recreatief duiken of een duikcursus volgen en meer dan 35 zorgvuldig uitgekozen duikplaatsen en meerdere onderwatertrajecten ontdekken. Duikmogelijkheden zijn er van 10 tot 85 meter diepte, waar door de verscheidenheid aan decors zo goed als alle vissoorten gekend in de Middellandse Zee verblijven. Buiten Tavolara Diving & Resort zijn er natuurlijk nog vele andere plaatsen die duiktochten organiseren rondom het eiland.

Meer over duiken bij het eiland Tavolara:

Het eiland Tavolara

Het eiland Tavolara ligt naast de noordoostelijke kust van het Italiaanse eiland Sardinië. Het is een lang en smal eiland met steile kalkstenen kliffen. Het hoogste punt van het eiland, Monte Cannone, ligt op 565 meter boven waterniveau. Het eiland met zijn mooie stranden en baaien is vanuit het hele noordoosten van Sardinië te zien.

Op het moment is het eiland bewoond door maar enkele families, het heeft een klein kerkhof en één enkel restaurant. Het restaurant wordt uitgebaat door de familie van Koning Tonino, officieel nog altijd de koning van het eiland. De meeste mensen zijn in 1962 verhuisd toen NATO er een radiogoniometrisch statie bouwde. Hierdoor is de oostelijke helft van het eiland beperkt tot militair personeel. De dichtbijzijnde stad is Olbia en het vissersdorpje Porto San Paolo is recht over een kleine zeestraat.

Het eiland en de omringende wateren maken vanaf 1997 deel uit van de Tavolara and Punta Coda Cavallo Marine Preserve. Hierdoor staan er beperkingen op toerisme en visvangst. Op het eiland is ook een rotsformatie te vinden dat eruitziet als een menselijke figuur, “the Stone Sentry” of “Pope’s Rock.” Er zijn ook grotten te vinden met rotsschilderingen uit de steentijd. Er is ook een Museum of the Sea om te bezoeken dat de geschiedenis van het eiland vertelt en archeologische bevindingen tentoonstelt.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *