Obama zingt “Amazing Grace” – kippenvelmoment van Samira

(tekst video)


Samira: “Hoi allemaal. Ik krijg kippenvel van het nummer “Amazing Grace”. Een fantastisch nummer, wat iedereen wel kent natuurlijk, denk ik. Het is een nummer wat me tot in de ziel raakt, iedere keer weer, eerlijk gezegd, ongeacht de uitvoering. Ik kan ook horen dat het vanuit de ziel geschreven is. Er blijkt ook wel best een bijzonder verhaal achter te zitten met een godsdienstig aspect, daar kwam ik laatst achter, maar dat is eerlijk gezegd niet wat mij raakt. Wat ik er echt in terug kan horen en voelen is dat het ook gaat over hoop, over compassie, gelijkheid, nederigheid en verbinding. En ik kan me voorstellen dat veel mensen waarden zoals deze in dit nummer terug horen en dat dat misschien ook wel de reden is waarom het in zoveel talen uitgevoerd is. Dat vond ik wel heel mooi om te ontdekken, dat het in elke mogelijke taal terug te vinden is. En ik kan me ook voorstellen dat in tijden zoals deze waar het best pittig kan zijn in de Covid-periode, dat een nummer als “Amazing Grace” mensen veel kan brengen. Ik wens iedereen veel verbinding toe.”

(<<)

Obama zingt “Amazing Grace” op een begrafenis

Hoewel Samira in het filmpje niet expliciet een favoriete uitvoering noemde, heeft ze daarna wel aangegeven dat de versie die toenmalig Amerikaans president Barack Obama zong op een begrafenis in 2015 de meeste indruk op haar maakt.

President Obama kwam een lofrede geven op de begrafenis van vermoorde South Carolina senator en pastor Clementa Pinckney. Pinckney was één van de 9 kerkgangers die de week ervoor tijdens een bijbelstudie in de Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston werden doodgeschoten door een 21-jarige man. Na de lofrede bleef Obama de zin “amazing grace” herhalen, waarna hij de beroemde hymne begon te zingen. Het publiek stond op en zongen allemaal mee met de president. Dit maakte het een heel emotionele uitvoering van “Amazing Grace”.

Meer over Obama die “Amazing Grace” zingt:

Het verhaal van “Amazing Grace”

“Amazing Grace” is een christelijke hymne gepubliceerd in 1779, met de tekst geschreven door Engelse poëet en predikant John Newton. Newton schreef de tekst gebaseerd op zijn eigen ervaring met zijn ‘tot God komen’, zijn dankbaarheid naar God toe voor alles wat Hij in zijn leven had gedaan.

“Amazing Grace” werd geschreven na een bootreis met “The Greyhound” in 1748 waar matroos John Newton op meevaarde. Ze zaten al meer dan een week in een storm en de boot was er slecht aan toe. De andere matrozen hadden John Newton aan het roer gebonden om het schip op de juiste koers te houden. Hij zat daar van 1 uur tot middernacht, dus had tijd genoeg om over zijn leven na te denken. Hij leefde al van zijn 11de op zee, was als een echt matroos opgegroeid en had dus niet echt goede manieren. Zijn leven was een puinhoop en hij had niet naar zijn moeders verhalen over God willen luisteren en vele anderen ervan overtuigd dat het onzin was. Toen hij aan die het roer stond, begon hij toch over Christus na te denken en bad hij tot God om hen te redden. Hij vond een Nieuw Testament en begon het te lezen. Op die dag gaf John Newton zijn leven aan God en zei hij dat “De Heer hem uit diepe wateren heeft gered.” Later schreef hij: “Enkel Gods geweldige genade (amazing grace) kon een onbeleefde, goddeloze slavendrijvende matroos veranderen in een kind van God.” Newton is nooit gestopt met versteld te staan van Gods werk in zijn leven.

Meer over “Amazing Grace”:

De mooiste versies van “Amazing Grace”

Eén van de bekendste en meest bekeken versies van “Amazing Grace” wordt gezongen door Celtic Woman. Er komen een orkest, koor en doedelzakken aan te pas.

Een andere wondermooie versie is die van Amira Willighagen. Ze is nog maar 13, maar wat een uitvoering!

Ook tijdens Covid vinden vele mensen hoop in het lied. Mensen uit 50 landen hebben samengewerkt om in deze moeilijke tijden samen sterk te staan. Het lied is in zovele talen vertaald, dat iedereen het in hun eigen taal kon zingen.

Chris Tomlin maakte een hedendaagse versie van het nummer door er een refrein bij te voegen en transformeerde het in “Amazing Grace (My chains are gone). Dit nummer werd gecovered door BYU Noteworthy in a a cappella cover die gewoonweg prachtig is!

Ook de mannen van Il Divo hebben een fantastische en aangrijpende versie uitgebracht.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *