Het Noorderlicht – kippenvelmoment van Jip

(tekst video)


Jip: “Mijn kippenvelmomentje was op het moment dat ik in Zweden was in Lapland met allemaal internationale studenten. We wilden toen echt graag het Noorderlicht zien, dus dan hebben we toen echt uren in de kou gezeten, echt in de -30 om te wachten tot we het konden zien. En op een gegeven moment had ik de camera aanstaan en de camera legt eerder het Noorderlicht vast dan dat je het met het blote oog kan zien. Op een gegeven moment zag ik een soort groen stipje op mijn camera en toen heb ik allemaal mensen bij elkaar gehoopt en gezegd dat het Noorderlicht er zat aan te komen. Uiteindelijk heb ik echt heel mooi het Noorderlicht gezien, met groen en ook met het roze dansende Noorderlicht. Dat gebeurt blijkbaar maar 10 keer in het jaar, dus ik ben heel blij dat ik dat heb mogen zien. Dat was wel echt mijn kippenvelmomentje.”

(<<)

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, verschijnt meestal in de buurt van de Noordpool of in de noordelijke landen. Het zijn fantastische gekleurde lichten die in de hemel verschijnen en een waar spektakel voor het oog zijn! Het is vaak te zien als een licht gloed of bewegende bogen, stralen of gordijnen van licht.

Maar hoe ontstaat dat poollicht nu eigenlijk? Vanuit de zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. Dat gebeurt heel snel (400km/sec). Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van 150 miljoen km onze aarde bereiken. Dit gebeurt meestal in de buurt van de poolstreken, want de geladen deeltjes worden door de magnetische veldlijnen rond de aarde opgevangen en naar de poolstreken geleid.

Het poollicht dat aan de Zuidpool verschijnt, heet het Zuiderlicht, ook wel aurora australis genoemd. Aangezien het poollicht alleen bij duisternis kan worden gezien en het op hoge breedtes in de zomer lang licht is, is het verschijnsel vooral ’s winters zichtbaar. Naast de wetenschappelijke verklaringen, is het poollicht ook te vinden in de folklore en mythologieën van verschillende culturen. Het beeld op leven en dood en het verband met de geestenwereld en bovennatuurlijke krachten zijn er een voorbeeld van.

Wondermooi Zweden

Zweden is het grootste land van Scandinavië en is wondermooi! Alhoewel je het natuurlijk heel het jaar door kan bezoeken (en dat zeker ook zou moeten doen!), is het vooral speciaal tijdens de wintermaanden, van December tot April. Alle rivieren en meren bevriezen dan, er ligt overal sneeuw en er zijn zoveel winteravonturen te beleven! Vooral het noordelijke Lapland is ongelofelijk mooi.

Skiën, snowboarden, crosscountry skiën, sleeën laten trekken door honden, ijshotels bezoeken, het Noorderlicht gaan bekijken, met een sneeuwmobiel rijden, ijsvissen, een sauna/spadag en een ritje op de Pooltrein, het hoort allemaal bij het wintertoerisme in Zweden! En laten we de fantastische Scandinavische keuken niet vergeten!

Zweden heeft Stockholm als hoofdstad, waar er natuurlijk heel veel te doen en te bezoeken is. Andere grote steden, streken en bezienswaardigheden in Zweden zijn Malmö, Gothenburg, Uppsala, Abisko National Park, Lapland, het koninklijk domein Drottningholm, Lund, Kosterhavet National Park, vikingnederzettingen en het eiland Gotland met middeleeuwse stad Hanzestad Visby. Aangezien er een lange kustlijn is, is Zweden ook tijdens de zomer een leuke bestemming door al zijn mooie stranden.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *