De 7de symfonie van Bruckner – kippenvelmoment van Sandra

(tekst video)


Sandra: “Mijn kippenvelmoment is het moment dat ik hoorde dat mijn moeder ongeneeslijk ziek was, dat ze mij dat had verteld. De volgende dag moest ik naar een orkestrepetitie om viool te spelen met een heel groot orkest. We speelde de 7de symfonie van Anton Bruckner en tijdens het tweede deel dat we gingen doorspelen, stroomden echt de tranen over mijn wangen. Dat was zo’n ontzettend goddelijk stuk om te mogen spelen en ja, het is zoiets, een soort goddelijke orde wat die man heeft opgeschreven. En ja, de tranen waren er nog niet geweest en op dat moment kwamen ze. Nou ja, ik heb meteen mijn koffer ingepakt en tegen de baas gezegd “Mag ik naar huis?”. Hij zei “Ja, ga maar meteen lekker naar buiten wandelen en ik zie je morgen weer.”

(<<)

De 7de symfonie van Anton Bruckner

De 7de symfonie van Anton Bruckner is in E-majeur, WAB 107, is geschreven in 1881-1883 en herzien in 1885. Het stuk werd opgedragen aan Ludwig II van Bavaria en is één van Bruckners meest bekende symfonieën. De première van de symfonie werd gehouden in het operahuis in Leipzig met het Gewandhaus Orchestra o.l.v. Arthus Nikisch en werd het grootste succes van Bruckners leven. De 7de symfonie heeft 4 delen: Allegro moderato (E-majeur), Adagio (C#-mineur), Scherzo (A-mineur) – Trio (F-majeur) en Finale (E-majeur).

De eerste commerciële opname van de 7de symfonie werd opgenomen door Oskar Fried met het Berlin State Opera Orchestra in 1924. Samen met de 4de symfonie is de 7de symfonie de meest populaire symfonie van Bruckner op concerten en om op te nemen. BBC Music Magazine plaatst de 7de symfonie van Bruckner op de 20ste plaats in de lijst van “De 20 Beste Symfonieën Allertijden”. Bruckners 8ste symfonie staat er op de 13de plaats.

De mooiste uitvoeringen van de 7de symfonie van Bruckner

Vele van de uitvoeringen van de 7de symfonie van Bruckner zijn onder leiding van dirigent Sergiu Celibidache. Onderstaande uitvoering is opgenomen met het Müncher Philharmoniker in Tokyo in 1990.

Onderstaande versie wordt gespeeld door de Frankfurt Radio Symphony met Christoph Eschenbach als dirigent.

De volgende versie wordt uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan. Deze uitvoering is de herschrijving van Robert Haas van de symfonie.

Eugen Jochum dirigeerde deze uitvoering met het Concertgebouw Orchestra op een zeer emotionele en gevoelige manier.

Oostenrijkse componist Anton Bruckner

Josef Anton Bruckner (1824-1896) was een Oostenrijks componist en organist. Hij is het meest bekend voor zijn groot opgezette symfonieën, missen, Te Deum en religieuze koorwerken. Hij maakt vooral genres symfonieën en religieuze koorwerken. In zijn leven heeft hij zo’n 45 werken gemaakt die vooral in de Romantiek worden geplaatst. Vooral zijn 4de, 7de en 8ste symfonie zijn zeer bekend en populair in de concerthal.

Bruckner was een eeuwige student. Hij studeerde harmonieleer en compositie. Hij obsedeerde over overal diploma’s van te krijgen en dus van buitenaf erkenning voor zijn werk te krijgen. In 1864 kon niemand hem meer iets leren in de muziektheorie en compositiekunst en waagde hij de stap in zelf te componeren. Toen schreef hij zijn eerste mis en symfonie.

Aan het eind van zijn leven kreeg Bruckner de roem en erkenning waar hij jarenlang naar had uitgekeken na de wereldpremière van zijn 7de symfonie in Leipzig. Hij werd eredoctor aan de Universiteit van Wenen en kreeg een onderscheiding in de Franz-Joseph Orde uit handen van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk zelf.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *