Wandelen in het verre Noorden van Zweden – kippenvelmoment van Fenna

(tekst video)


Fenna: “Het was 1979, ik was onbezonnen op reis gegaan met een vriendin naar het Noorden van Zweden. Wat Hermans noemde “Het nooit meer slapen land”. We zouden een wandeling maken van een paar dagen. Een paar gedroogde bloemkool meegenomen en een paar stukjes brood en wij vertrokken. De eerste dag ging het goed, hoewel het 3 uur ’s nachts was toen we een hut ontdekten. De nacht geslapen. Slechts 1 dronken Zweed ontmoet. Volgende dag wel vermoeid, maar wel terug vertrokken. De volgende dag, dat bleek achteraf 1 uur ’s middags. Wij lopen verder. Mijn vriendin krijgt pijn aan haar voet. Pijn, beetje pijn, meer pijn, moet gaan zitten, moet stoppen. En waar zijn we? Overal, die halfdonkere en toch lichte stippen. En hoeveel eten hadden we nog? Ik zeg tegen mijn vriendin “Pak je rugzak, we moeten verder. We moeten naar de bewoonde wereld.” We lopen door. Dagen door. We zetten onze tent neer. Katrien, mijn vriendin, zegt “Ik kan niet meer”, dus ik pak haar rugzak. Voor een rugzak, achter een rugzak. Ik doe alsof ik de moed er helemaal in heb en zie waar we op de kaart lopen. We trekken verder. Als we een beekje tegenkomen, drinken we in elk geval wat water. En verder en verder. En muggen en kou begint te worden. En pijn, een jeremiërende vriendin achter me aan. En ik denk “Dit wordt ons einde.” Totdat ik tussen die grassprietjes asfalt zie. En dat was een kippenvelmoment. De weg vinden. Daar kwam 1 keer per uur een autootje langs en met dat autotootje zijn we naar een ziekenhuis gereden en bleek zij een gebroken voet te hebben.”

 

(<<)

Wandelen in het Noorden van Zweden

Wandelen in Zweden is adembenemend mooi. Je kan in heel Zweden wel voor ieder wat wils vinden, van bergwandelingen aan de grens met Noorwegen tot prachtige bossen en meren in het Zuiden, maar vooral in het hoge Noorden zoals het Zweedse Lapland vind je prachtige wandelroutes, of het nu zomer of winter is.

De bekendste wandelroute in het Zweedse Lapland in de Kungsleden, die is 400 kilometer lang. De Kungsleden (Koningsroute) bestaat al vanaf het eind van de 19de eeuw en wordt beschouwd als één van de mooiste wandelroutes in de wereld. De wandelroute gaat door bossen, over bergen (waaronder de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden) en langs rivieren en biedt prachtige uitzichten, waar je in de zomer extra lang van kunt genieten door het lange zonlicht. De hele wandeling duurt ongeveer een maand, maar je kan ook gewoon een stuk wandelen. Er zijn trajecten voor beginners en voor echte die-hards. ’s Nachts kan je overnachten in hutten die op elke 10-20 kilometer langs de route worden voorzien.

Het traject waar je de Kebnekaise kan beklimmen, is perfect voor de meeste vaardigheidsniveaus. De Kebnekaise is met zijn 2106 meter de hoogste berg van Zweden. Het is een 18 kilometer heen- en terugreis naar de top, maar hoewel dat misschien veel lijkt, is het echt goed te doen. In de zomer is het pad sneeuwvrij en is gewoonweg wondermooi: langs gletsjers, Samische nederzettingen, dalen en open valleien. Je begint bij het STF Kebnekaise Mountain Station en kan via 2 routes naar de top: de Östra leden en de Västra leden, naargelang je niveau.

Wil je toch dieper in het land Zweden gaan verkennen, kan je nog altijd de volgende wandelroutes volgen: de Sörmlandsleden in Midden-Zweden, Het Pilgrimpad St Olavsleden in West-Zweden of Het Emigrantenpad en de Skåneleden in Zuid-Zweden. Zorg wel dat je altijd een goede uitrusting hebt om te gaan wandelen en informeer je goed voor je vertrekt!

“Nooit meer slapen” van Willem Frederik Hermans

In 1966 publiceert Willem Frederik Hermans de roman “Nooit meer slapen”. Het boek gaat over een wetenschappelijke expeditie naar Noors Lapland. De jonge geoloog Alfred Issendorf neemt deel aan een geologische expeditie waarmee hij meteorieten hoopt te vinden in Finnmark, een onherbergzaam gebied dat zo noordelijk ligt dat ’s zomers de zon niet ondergaat. Na onenigheid over de te volgen richting trekt Alfred in zijn eentje verder. Het boek wordt beschouwd als een meesterwerk en is als nummer 6 opgenomen in de lijst van Beste Nederlandstalige boeken aller tijden.

Het boek is gebaseerd op de expedities van de auteur door Zweden en Noorwegen, maar er werden natuurlijk voor het verhaal dingen veranderd en bijgevoegd. “Nooit meer slapen” werd in 1966 bekroond met de Vijverbergprijs. Het werk is vertaald in het Noors, Zweeds en nog 11 andere talen. In 2016 werd er ook een film van gemaakt, “Beyond Sleep” genaamd. De regie werd onder handen genomen door Boudewijn Koole en Reinout Scholten van Achat speelt geoloog Alfred Issendorf.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *