Sergei Polunin danst op “Take me to church” – Kippenvelmoment van Coralie

(tekst video)

Coralie: “Mijn kippenvelmoment is alweer een paar jaar geleden toen ik naar een documentaire zat te kijken over Sergei Polunin, een inmiddels Russische, toen nog Oekraïense balletdanser die zeer getalenteerd was. Een soort van wonderkind eigenlijk. Als hij jong is, wordt alles in het teken van zijn talent gezet door zijn ouders, die doen er werkelijk alles aan om hem een plek aan de top te bieden. Ze leven daardoor gescheiden van elkaar, ze brengen gigantisch veel offers. En dat lukt, hij breekt door en uiteindelijk komt hij terecht bij het Nationale Ballet in Engeland. Hij is zo verschrikkelijk getalenteerd dat hij niet anders kan dan dat talent benutten. Dat wordt ook door zijn omgeving uitgestraald en beaamd. En eigenlijk, als je naar die documentaire zit te kijken, dan zie je dat hij een soort van gevangen raakt in dat talent. Dus hij wordt doodongelukkig. Hij gaat drugs gebruiken, hij misdraagt zich. Terwijl er zoveel mensen zoveel voor hem hebben opgeofferd, wordt dat talent meer en meer een beknotting van zijn vrijheden. En uiteindelijk neemt hij ook opeens ontslag bij het Ballet. Daarna doet hij nog allerlei rare dingen en daar wil ik verder niet zo veel over kwijt, maar wat hij doet, is aan het eind van zijn carrière, denkt hij op dat moment, maakt hij een videoclip op “Take me to church” waarin hij danst. En eigenlijk die clip, dat is mijn kippenvelmoment. Als je daar naar kijkt, naar die dans op dat lied, dan zie je en voel je de pijn, het lijden dat gepaard gaat met het bijzondere talent wat deze man heeft. Daarnaar kijken, ik kan het niet zonder kippenvel te krijgen.”

Sergei Polunin danst op “Take me to church”

Balletdanser Sergei Polunin had even genoeg van ballet. Hij stond onder een enorme druk om goed genoeg te zijn, zijn hele leven stond in het teken van dans en hij zat in een neerwaartse spiraal. Hij nam ontslag van het prestigieuze Royal Ballet in Londen en maakte een paar jaar later als “laatste dans” een video op het nummer “Take me to church” van Hozier, geregisseerd door bekende fotograaf en filmmaker David LaChapelle. De choreografie werd bedacht door Jade Hale-Christofi. De video werd een enorm succes op YouTube en maakte Polunin bekend bij het grotere publiek.

 

De dans op het nummer “Take me to church” werd ook getoond in de documentaire “Dancer” uit 2016 over het leven van Sergei Polunin. Het is een intieme en tragische blik op het leven achter de schermen van de getalenteerde balletdanser. De documentaire laat zien dat heel zijn hele leven in het teken staat van ballet sinds zijn kindertijd en het grote talent dat daaruit voortvloeit, maar dat het moeilijk blijft voor Polunin om hier mee om te gaan. “Dancer” is geproduceerd door Oscar-genomineerde Gaby Tana en geregisseerd door Emmy-winnaar Steven Cantor.

 

Meer over de documentaire over Sergei Polunin:

Sergei Polunin

Sergei Polunin is een balletdanser, acteur en model geboren in Oekraïne, maar hij heeft ook de Servische en Russische nationaliteit. Hij heeft zichzelf altijd als Russisch beschouwd. Sergei begon eerst in de gymnastiek om dan op 8-jarige leeftijd naar ballet over te stappen in Kiev. Op 13-jarige leeftijd begon hij aan de Britse Royal Ballet School les te volgen. Het werd toen al duidelijk dat hij enorm getalenteerd was in ballet. Dat blijkt ook uit het feit dat hij op 19-jarige leeftijd de jongste hoofddanser ooit werd van het Royal Ballet en toen al verschillende prijzen had gewonnen, zoals de Prix de Lausanne, de Youth America Grand Prix en Young British Dancer of the Year.

 

Sergei Polunin wordt ook wel eens the bad boy of ballet genoemd. Het was moeilijk voor hem om met alles om te gaan. Zijn familie had alles voor zijn balletcarrière opgeofferd, er stond een enorme druk op zijn schouders om de beste te blijven en zijn talent voluit te benutten. Het werd hem te veel, hij voelde zich ongelukkig en na 2 jaar als hoofddanser bij het Royal Ballet, verliet hij het balletgezelschap. Hij wilde zijn eigen pad volgen en werd een freelance hoofddanser. Hij werd als gastdanser uitgenodigd bij verschillende gezelschappen, zoals de Royal Ballet, Sadler’s Wells Theatre, Bolshoi Theatre, La Scala Theatre en meer en blijft een permanente gastartiest voor het Bayerisches Staatsballet.

 

In 2014 won hij aan internationale roem nadat hij Slavemaster/Sheppard danste in The Phantom of the Opera at the Royal Albert Hall en nadat hij een collaboratie startte met beoremde Amerikaanse fotograaf en muziekregisseur David LaChapelle waaarmee hij enkele projecten maakte, waaronder de dansvideo “Take me to church”. De video ging viraal en hierna werd ook de documentaire “Dancer” gemaakt over Sergei’s leven in ballet. Polunin startte zijn eigen bedrijf Project Polunin, daarna omgetoverd tot Polunin Ink, dat dansers, muzikanten en choreografen probeert samen te brengen in creatieve projecten.

 

In 2018 deed Sergei veel promotionele projecten voor Servië, zoals de heropening van het Nationale Museum van Servië en de opening van het EXIT festival. Polunin Ink kwam ook uit met 3 verschillende producties in 2019: Rasputin, Romeo and Juliet en Little Red and the Wolf. Polunin danste ook bij de Boeddistische tempel Ninna-ji in Kyoto, Japan, een performance dat in heel Japan werd uitgezonden. Sergei acteerde ook in verschillende films zoals Murder on the Orient Express, Red Sparrow en hij had ook een rol in de biografische film The White Crow over het leven van Rudolf Nureyev. Sergei is verloofd met Russische ijsdanseres Elena Olinykh, ze hebben samen een zoontje.

 

Meer over Sergei Polunin:

“Take me to church” van Hozier

Hozier is een Ierse singer-songwriter en muzikant. Hij brak in 2013 internationaal door met zijn debuutsingle “Take me to church”, dat multi-platinum ging in verschillende landen. Hoziers muziek is een mengeling van folk, soul en blues en heeft vaak religieuze, allegorische en literaire thema’s.

 

Hozier bracht 2 albums uit: “Hozier” en “Wasteland, Baby!” Vooral zijn eerste album werd een groot succes wereldwijd, met zo’n miljoen verkochte exemplaren. Hij maakt ook 2 nummers voor de soundtrack van “The Legend of Tarzan”. “Take me to church” won Song of the Year in 2015 bij de BBC Music Awards en Top Rock Song bij de Billboard Music Awards.

 

Nadat Sergei Polunin een dansvideo had gemaakt op “Take me to church”, vroeg Hozier hem ook om te dansen in zijn muziekvideo “Movement”. Ook deze muziekvideo en collaboratie werd zeer goed ontvangen.

 

Meer over Hozier:

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *