De film “Homeless to Harvard” – kippenvelmoment van Grace

(tekst video)


Grace:
“Hallo iedereen, mijn naam is Grace en ik ga mijn kippenvelmoment met jullie delen. Mijn kippenvelmoment is een film die ik heb gezien, “Homeless to Harvard”. Het is het waargebeurde verhaal van Liz Murray. Ze kwam van een disfunctionele familie, haar vader was drugsverslaafd en haar moeder was ook drugsverslaafd. Toen Liz 9 jaar was, was ze al aan het werken om haar familie eten te geven. Opgroeien was heel moeilijk voor haar. Ze moest van school gaan, maar ik denk dat hetgene dat haar terug naar de realiteit bracht, was toen haar moeder stierf van AIDS en dat ze niet wou eindigen als haar ouders. Ze ging terug naar school en studeerde af als sterpupil in 2 jaar. Wat haar normaal gezien 4 jaar had gekost, deed ze in 2 jaar toen ze in 2 jaar van het middelbaar afstudeerde. Ze schreef zich in voor de studiebeurs aan de universiteit van Harvard en kreeg de studiebeurs ook uiteindelijk. Mijn kippenvelmoment was het deel waar ze de studiebeurs voor de universiteit van Harvard krijgt nadat ze haar problemen uit haar jeugd heeft uitgelegd. Dat is mijn kippenvelmoment. Dank jullie wel.”


(<<)

Inpirerend: Liz Murray gaat van dakloos naar student aan Harvard

De hele film, maar vooral het moment dat Liz een studiebeurs voor Harvard krijgt, is ongelofelijk inspirerend voor velen die zijn geboren zonder gouden lepel in de mond of een oneerlijke start in het leven hebben gehad. “Ongeacht de situatie, blijf vooruitgaan en ga je dromen achterna”, dat is wat Liz Murray wilt overbrengen.

Liz heeft haar moeilijkste obstakels kunnen overwinnen puur door haar vastberadenheid en wilskracht. Ze deed dit door elk probleem een kans te geven, zoals gezien kan worden in de film met een deel encyclopedieën die bij het vuilnis liggen. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin ze werd geboren, dacht ze nooit slecht over haar ouders.

Ze koos ervoor zich de goede dingen te herinneren en te leren van de slechte momenten. Dit is wat je sterker maakt. Ze geeft zelf toe dat juist omdat haar ouders haar het alternatief lieten zien, was ze vastberaden om het anders te doen, en om vooral niet op hun pad verder te gaan. Kijk niet terug.

Het kippenvelmoment van Grace was toen Liz de studiebeurs voor Harvard kreeg. Je kan het moment in onderstaande video bekijken. Het begint op 1:21:10

De film “Homeless to Harvard”

De film is geregisseerd door regisseur Peter Levins en de vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Thora Birch. Het is een waargebeurd verhaal van Liz die worstelt om een beter persoon te worden dat wat ze in haar ouders zag. Liz groeide op in de Bronx en realiseerd zich al snel dat ze deel uitmaakte van een disfunctionele familie met haar zus en twee drugsverslaafde ouders.

Ondans de grimmige realiteit van haar leven, behaalde Liz zeer goede punten. Dit terwijl ze zelden naar school ging en enkel aanwezig was voor de laatste weken voor de examens. Nadat haar moeder besloot om apart te gaan leven van haar vader zodat ze niet zo hard in contact zou komen met drugs, werd Liz dakloos op haar vijftiende. Kort daarna stierf haar moeder van tuberculose en AIDS, die ze had opgedaan door naalden te delen met haar medeverslaafden.

Haar moeders dood was een wake-up call voor Liz. Ze besloot terug naar school te gaan en haar middelbaar af te werken in twee jaar in plaats van in de gebruikelijke vier jaar. Haar leraar op school wordt haar mentor en vertelt haar dat ze de beste leerling in de klas is. Na een schoolreis naar het universiteitsleven van Boston realiseert Liz zich hoe geweldig de universiteit is en dat ze graag in zo’n soort van omgeving zou willen leven. Naast andere dingen motiveert dit eveniment Liz om zich in te schrijven voor een studiebeurs van $12,000 per jaar aan de universiteit van Harvard die gesponserd is door de New York Times. De beurs is specifiek voor behoeftige, maar waardige studenten. Uiteindelijk wint Liz de studiebeurs, krijgt ze een job bij de New York Times en krijgt haar eigen appartement terwijl ze op de universiteit zit.

Meer over “Homeless to Harvard”:

Liz Murray

Liz Murray is vandaag, naast andere dingen, een motiverende spreker en is meest bekend voor haar toelating aan de universiteit van Harvard, ondanks arm en dakloos te zijn tijdens het merendeel van haar kindertijd. Liz Murray is geboren op 23 September 1980 in de Bronx, New York City, New York. Ze is de dochter van Peter Finnerty en Jean Murray en de zus van Lisa Murray. Op 9-jarige leeftijd ging ze noodgedwongen werken om voor de basisbehoeften van de familie te zorgen, aangezien beide ouders verslaafd waren aan heroïne, naast andere dingen.

Liz ging bijna niet naar school door de erbarmelijke omstandigheden thuis. Haar moeder was zo goed als blind, had tuberculose en werd gediagnosticeerd met AIDS. Ze stierf toen Liz 15 jaar oud was. Na haar moeder stierf, koos Liz ervoor om zich te wijden aan haar toekomst en om haar examens te halen. Terwijl ze dat deed, stierf haar vader ook aan AIDS. Door haar intelligentie, volharding en ontroerend verhaal ontving ze de beurs om tot Harvard te worden toegelaten.

Nadat ze haar studies had afgemaakt, wilde ze ook een inspiratie blijven voor de minderbedeelden in Amerika en de rest van de wereld. Haar interview met Oprah en de vele TEDxtalks gaven haar een goed podium om dat te doen.

Meer over Liz Murray:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *