“You are the one” in de film The Matrix – kippenvelmoment van Kitty

(tekst video)


Kitty:“Mijn kippenvelmoment dat is de eerste keer dat ik The Matrix zag. Dat is echt een film die mijn leven en de kijk op het leven veranderd heeft. Ik was echt mindblown en heb de volgende dag meteen weer een kaartje gekocht en nog eens geweest, dat ik doe ik eigenlijk nooit. Een week later ben ik nog een keer geweest. Heel veel scènes vind ik geweldig maar vooral de scène waarin Neo zegt ‘You are the one’: hij is de uitverkorene. Hij wil het niet zijn, hij is het niet en hij denkt ook de hele film dat hij het niet is. Je ziet steeds meer dat hij ziet hoe het nu werkelijk zit.”

(<<)

De film The Matrix

De Matrix is een Amerikaanse-Australische sciencefictionfilm uit 1999. Het eerste deel van een geruchtmakende trilogie. Na de eerste Matrix komen er ook nog de andere films uit de trilogie: The Matrix: Reloaded en The Matrix Revolutions.

Keanu Reeves kruipt in de huid van zowel softwareprogrammeur Thomas Anderson als zijn hackeralias Neo. Neo wordt gecontracteerd door een groep rebellen onder leiding van Morpheus. Hij vertelt Neo dat hij in een schijnwereld leeft die “de matrix” wordt genoemd.

In werkelijkheid is de matrix een computersimulatie, gebouwd door machines om mensen in het gareel te houden. Morpheus geeft Neo de keuze te ontsnappen naar de echte wereld of onwetend terug te keren en in de matrix te blijven. Neo kiest voor de echte wereld en wordt wakker in een enorme “legbatterij” om energie op te wekken voor de machines.

Morpheus ziet Neo als “De Ware” (Engels: “The One”, een anagram van Neo) en gelooft dat hij in staat is de matrix te manipuleren en te verbreken. Er begint een strijd die moet bepalen of Neo nu echt “The One” is. Gaat het plan van Morpheus lukken?

Filosofie “De wereld is een illusie”

Het verhaal van The Matrix is gebaseerd op een aloude vraagstelling in de filosofie: “Is de wereld een illusie?” Een vraag waar de Griekse filosoof en schrijver Plato (427 v. chr.) al aandacht aan besteedde in zijn “Allegorie van de grot”, één van de beroemdste passages uit Plato’s werken.

Ook de beroemde stelling van de Franse filosoof René Descartes, “Cogito ergo Sum” (“Ik denk dus ik ben”), inspireerde de makers. “Je kunt alleen zeker zijn van je eigen bestaan. Al het andere is een illusie”.

Keanu Reeves

Keanu Reeves (Keanu is Hawaiiaans voor “koele wind over de bergen”) werd geboren in 1964 in Libanon als zoon van een Britse moeder en een Hawaiiaanse vader Hij groeide op in Toronto. Zijn eerste filmrol kreeg Reeves in de film “Youngblood”, waar hij tegenover Rob Lowe en Patrick Swayze speelde.

Zijn echte doorbraak kwam pas echt door zijn rol als Ted in de film “Bill and Ted’s excellent adventure” in 1989. Er kwamen daarna nog enkele vervolgen op de film, waar Reeves ook in acteerde.

Reeves ontving veel lof voor zijn rol in “My own private Idaho” en profileerde zichzelf als onder andere actieheld in de filmen “Point Break” (1991), “Speed” (1994), “The Matrix” en de “John Wick”-series. Met zijn rol in de Matrixtrilogie verdiende Reeves maar liefst 200 miljoen dollar. Het maakte hem de best betaalde acteur op dat moment.

Andere bekende films van Reeves zijn onder andere “The Devil’s Advocate” (1997), “Constantine” (2005), “The Lake House” (2006, weer tegenover Sandra Bullock, waarmee hij ook in “Speed” speelde), “The day the earth stood still” (2008) en “Street Kings” (2008).

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *