De Nederlandse film “Karakter” wint Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film – Kippenvelfragment van Saar

(tekst video)


Saar: mijn kippenvelfragment, 17 jaar geleden werkte ik voor First Floor Features, de productiemaatschappij van Laurens Geels en Dick Maas, bekend van “Flodder” en “Amsterdamned”. En de film “Karakter” was een laatste productie waar we bijna failliet aan waren gegaan en dat was echt een drama. Met ons laatste geld hebben we toen een kopie kunnen krijgen voor de Oscars. En toen hebben we die ingezonden voor de Oscars, zonder campagnegeld, helemaal niets. Terwijl het echt een prachtige film is over vader-zoon relaties enzo, heel mooi. En het debut van Fedja van Huêt. En toen was de uitreiking om 4 uur ’s nachts. We waren met de cast en de crew in hotel Krasnapolski en toen zei Sharon Stone “And the winner is: The Netherlands”. En ik geloof dat ik toen bijna flauwviel, want dat was echt de redding van onze filmmaatschappij en de grote bekroning van deze prachtige film. Het is een klassieker, een Nederlandse filmklassieker. Die moet iedereen zien. (<<)

De Nederlandse film “Karakter” wint Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film

Tijdens de 70ste Academy Awards in 1997 werd de Nederlandse film “Karakter” bekroond met de Oscar voor Best Foreign Film, oftwel Beste Niet-Engelstalige Film.

De Oscars van dat jaar werden gepresenteerd door Billy Crystal en de prijs werd uitgereikt door actrice Sharon Stone.

Regisseur Mike van Diem was degene die de Oscar in ontvangst nam. Hij was zichtbaar heel blij. In zijn speech bracht hij het publiek aan het lachen door te zeggen dat hij geen reclame ging maken voor de film, want dat de Oscar in zijn hand genoeg bewijs was dat de film zeker een prachtige ondertiteling heeft. Hij bedankt producer Laurens Geels, hoofdrolspelers Fedja van Huêt en de “Belgische Titanic” Jan Decleir, de crew en cast, Jean van de Velde en Rolf Koot, Sony Pictures Classics, de Acadamy, en zijn wijlen vriend Koen van Vrijberghen-De Koninck die hem zeker van boven toelacht. Hij eindigt zijn speech met “Look what I have, man! Yes!” (Kijk wat ik heb, man! Ja!)

De andere genomineerden voor Beste Niet-Engelstalige Film dat jaar waren Duitsland met “Jenseits der Stille” (Beyond Silence), Brazilië met “O Que é Isso, Companheiro?” (Four Days in September), Spanje met “Secretos de corazón” (Secrets of the Heart) en Rusland met “Vor (Bop)” (The Thief).

Dit was de derde keer dat Nederland deze prestigieuze bekroning kreeg. In het verleden werd de Beste Niet-Engelstalige film ook al eens gewonnen door “De Aanslag” van Fons Rademakers in 1986 en door “Antonia” van Marleen Gorris in 1995. “Karakter” was tot heden de laatste Nederlandse film die deze Oscar won.

Meer Oscars:

“Karakter”

“Karakter” is een Nederlandse film uit 1997 geregisseerd door Mike van Diem en geproduceerd door Laurens Geels van First Floor Productions (die o.a. Flodder en Amsterdamned hebben gemaakt), met Fedja van Huêt en de Belgische Jan Decleir in de hoofdrollen. Andere grote rollen zijn voor Betty Schuurman, Tamar van den Dop, Victor Löw en Hans Kesting.

Het scenario van de film werd grotendeels gebaseerd op de gelijknamige roman van F. Bordewijk en zijn novelles “Dreverhaven” en “Katadreuffe” en aangepast voor de film door Mike Van Diem, Laurens Geels en Ruud van Megen. Cinematografie werd gedaan door Rogier Stoffers.

De film speelt zich af in Rotterdam in de jaren ’30. Na het bombardement op Rotterdam in 1940 werd een groot deel van de stad in as gelegd, dus moest er voor de opnames uitgeweken worden naar andere steden. Een groot deel werd opgenomen in Antwerpen, maar er werd ook gefilmd in Gent, Den Haag, Hamburg en Wroclaw in Polen.

Het verhaal gaat over Jacob Willem Katadreuffe die doorheen de film tegenover Arend Barend Dreverhaven staat, zijn biologische vader. In het begin van de film komt het tot een aanvaring tussen de twee en wordt Jacob opgepakt op verdenking van moord op Dreverhaven. Jacob’s moeder Jacoba Katadreuffe, ook wel Joba genoemd, was vroeger de meid van Dreverhaven en werd op een avond gedwongen om met hem naar bed te gaan. Ze werd zwanger, beviel van Jacob en vertrok. Dreverhaven deed haar een huwelijksaanzoek per post en stuurde haar geld, maar dat wilde ze nooit aannemen. Jacob groeit op zonder vader en wordt hierdoor veel gepest. Hij leert Duits en Engels en wil ontsnappen van zijn moeder. Daarom koopt hij een zaak en gaat een lening aan bij een bank die later blijkt van Dreverhaven te zijn. Jacob gaat failliet en Dreverhaven, die deurwaarder is, vervolgt hem. Jacob kan zijn schuld aflossen door bij een advocatenkantoor te gaan werken. Voor zijn studie rechten te bekostigen gaat hij weer geld lenen bij Dreverhaven en die maakt het hem heel moeilijk. Uiteindelijk wordt Jacob advocaat en overtreft zijn vader. Maar heeft hij hem ook echt vermoord?

De kritiek op de film was vrijwel helemaal positief, daarom werd de film ook bekroond met heel veel prijzen: onder andere de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, het Gouden Kalf voor Beste Lange Speelfilm 1997 op het Nederlands Film Festival, Beste Buitenlandse Film bij de Guldbagge Awards 1999 en een nominatie voor Beste Film op de Joseph Plateau Awards.

Regisseur Mike Van Diem won de Grote Prijs en werd genominneerd voor het Gouden Kalf voor beste regisseur op het Nederlands Film Festival, kreeg de Director’s Week Award op Fantasporto 1997, won de publieksprijs op het Palm Springs International Film Festival en de Grand Prix op het Paris Film Festival.

Hoofdrolspeler Jan Decleir ontving de Grolsch Film Award en een nominatie voor het Gouden Kalf voor Beste Acteur op het Nederlands Film Festival, won Beste Acteur op de Joseph Plateau Awards en het Paris Film Festival. Actrice Betty Schuurman kreeg een nominatie voor het Gouden Kalf voor beste actrice op het Nederlands Film Festival.

Ook Rogier Stoffers die de cinematografie verzorgde viel in de prijzen. Hij won de Publieksprijs en de Silver Camera 300 op het Brothers Manaki International Film Festival 1998 en de Gouden Kikker op Camerimage 1997.

Na het boek en de film, is “Karakter ook nog tot een toneelstuk omgetoverd in 2010 met Waldemar Torenstra en Joost Prinsen in de hoofdrollen.

Meer Karakter:

First Floor Features en het grote succes van “Flodder”

First Floor Features was het Nederlandse filmproductiebedrijf dat “Karakter” heeft verwezenlijkt. Het bedrijf werd in 1984 opgericht door Laurens Geels en Dick Maas. De 2 ontmoetten elkaar in Cannes en besloten om samen speelfilms te produceren. Hun eerst film “Abel” (1986) werd een succes en ook “Amsterdamned” (1988) werd een grote hit.

Maar de echte kaskraker van het bedrijf werd “Flodder” (1986)! De komedie van Dick Maas over de asociale familie Flodder met Nelly Frijda, Huub Stapel, René van ’t Hof, Tatjana Simic en Lou Landré in de hoofdrollen werd de best bezochte Nederlandse film ooit met 2,3 miljoen bezoekers.

De film gaat over het probleemgezin Flodder dat op initiatief en bij wijze van experiment door maatschappelijk werker Sjakie van Kooten een luxe villa in villawijk Zonnedael wordt aangeboden om te kijken of het hen positief zou beïnvloeden. De buren vinden het vreselijk dat de familie Flodder in hun wijk komt wonen. Het experiment faalt ongelofelijk omdat de familie Flodder hun levensstijl gewoon blijft doorzetten. Het gaat van kwaad naar erger door alle fratsen die de familie uithaalt in de buurt tot die het simpelweg niet meer aankunnen.

Bekijk hier de hele film:

“Flodder” won in 1987 het Gouden Kalf voor beste regie door Dick Maas. In 2007 kreeg de film een plaats in de ‘Filmcanon Top 16’.

De film kreeg later nog 2 vervolgfilms: “Flodder in Amerika!” (1992) en “Flodder 3” (1995). Er werd ook een tv-serie van gemaakt die liep tussen 1993-1995 en 1998).

Meer First Floor Features en Flodder:

De Oscars

De Oscar, officieel de Academy Award genoemd, wordt elk voorjaar uitgereikt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Het is de meeste prestigieuze en belangrijkste filprijs in de Verenigde Staten, maar wordt ook internationaal hoog in het vaandel gehouden.

Elk jaar worden de Oscar-nominaties bekend gemaakt voor 24 categorieën. Alle ogen zijn op de Dolby Theatre in Hollywood gericht om te weten te komen welke films, regisseurs, acteurs en crew in de prijzen zullen vallen. De winnaars worden door de 7000 leden van de Academy gekozen door middel van een stemming. Winnaars ontvangen het felbegeerde gouden beeldje van een ridder die gewapend met een zwaard de wacht houdt op een filmrol met 5 spaken. De 5 spaken staan voor de categorieën van mensen die de Oscar kunnen winnen: acteurs, regisseurs, schrijvers, producers en technici.

De eerste Academy Awards werden uitgereikt in 1929. Dit gebeurde tijdens een brunch met zo’n 270 aanwezigen in het Hollywood Roosevelt Hotel, met een feest nadien in het Mayfair Hotel. 15 prijzen werden uitgereikt voor filmprestaties van 1927-1928. Emil Jannings won destijds de Oscar voor Beste Acteur in “The Last Command” en “The Way of all Flesh”.

De winnaars van de eerste Oscars werden 3 maanden op voorhand al bekendgemaakt. Vanaf 1930 werd dit veranderd en werd de lijst met winnaars pas bekendgemaakt op de vooravond van de uitreiking. Vanaf 1941 werden enkel de nominaties nog bekendgemaakt en de winnaar werd pas onthuld tijdens de uitreiking zelf met het openen van de verzegelde enveloppen.

Een paar van de meest opmerkelijke winnaars van de Oscars zijn: – Ben-Hur (1959), Titanic (1997) en The Lord of the Rings: Return of the King (2003) wonnen elk 11 Oscars. – Walt Disney heeft in totaal al 22 gewone en 4 speciale Oscars gewonnen en kreeg al 59 nominaties. – Na Disney kreeg componist John Williams de meeste nominaties, hij werd namelijk 52 keer genomineerd en won 5 keer. – Shirley Temple (6 jaar) won als jongste persoon in 1934 de Juvenile Award. – De oudste persoon die een Oscar won was James Ivory (89 jaar) voor Beste Bewerkte Script van “Call me by your Name” in 2018.

Hier kan u ook de meeste iconische momenten van de Oscars bekijken:

Comments

9 Comments

  1. Pianino

    Hello, I saw your blog on Bing and have enjoyed checking it out. Thank you very much for the useful and detailed posts. I will be subscribing to your RSS feed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *