De slotscène van de film Dead Poets Society – kippenvelmoment van Letty

(tekst video)


Letty: “Mijn kippenvelmoment is de laatste scène uit de film Dead Poets Society. Daarin speelt Robin Williams mister Keating, een poëziedocent op een eliteschool voor jongens in Amerika in de jaren ’50. Hij heeft nogal een onconventionele manier van lesgeven. Hij wil de jongens heel erg zelfstandig en onafhankelijk leren denken en dat past niet zo bij de waarden van de school waar het gaat om eer en volgzaamheid. Op een gegeven moment komen de ouders en het schoolbestuur daartegen in actie en hij wordt uiteindelijk ontslagen. Dan de laatste scène zitten de jongens weer in de klas, hebben ze les weer op de oude manier en Keating komt weer even de klas binnen om zijn spullen te halen. En dan gaat één jongen op het bureau staan en die brengt een soort saluut aan zijn docent. En er volgen dat anderen en het is een heel mooi moment. Ik vind het ook mooi omdat het ook iets zegt over wat hij die jongens geleerd heeft en dat onafhankelijke denken, dat ze dat dan ook echt in de praktijk brengen en echt voor hem opstaan. Dat is een thema dat in heel veel films voorkomt op allerlei manieren en dan vraag ik mezelf altijd af “Wat zou ik zelf doen in zo’n soort situatie?” En eigenlijk weet je dat niet. Je hoopt dat je het goede doet en je wilt dat ook wel, maar je weet nooit wat er op het spel staat. Dat schuurt ook een beetje en daarom is het ook een kippenvelmoment. Dus ik wens iedereen een mister Keating als docent.” (<<)

Slotscène uit de film Dead Poets Society

In de slotscène van Dead Poets Society komt meneer Keating zijn spullen halen terwijl de jongens terug “normale” poëzieles krijgen. Keating is ontslagen nadat hij de jongens zelfstandig probeerde te laten denken, wat niet in goede aarde viel bij de strenge eliteschool. Terwijl hij naar de deur stapt, wil één van de jongens nog een laatste eerbetoon geven aan meneer Keating en staat recht op zijn bureau en roept “Captain, my captain!” Aangemoedigd door zijn moed, volgen nog een heel deel jongens in de klas en laten zien aan meneer Keating dat hij hen veel meer heeft geleerd dan enkel poëzie.

Dead Poets Society

Dead Poets Society is een film uit 1989 geregisseerd door Peter Weir, geschreven door Tom Schulman, met Robin Williams als hoodpersonage. De film gaat over de conservatieve eliteschool Welton Academy voor jongens in de jaren ’50 en over de leraar Engels die zijn studenten inspireerde door zijn lessen poëzie. Hij leert hen niet alleen over poëzie, hij leert hen echte levenslessen, hoe ze zelfstandig kunnen nadenken en het beste uit hun leven kunnen halen. Hij deelt een geheim “Dead Poets Society” (dode dichtersvereniging) met hen waar de jongens samen poëzie lezen en zelf ontdekken wat de gedichten juist in hun leven kunnen betekenen. De rollen van de studenten waren onder andere voor Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Josh Charles, Gale Hanson.

Er zijn een paar fantastische scènes uit de film die Keating’s onconventionele wijze van lesgeven laten zien. Hij legt bijvoorbeeld uit waarom we poëzie lezen en schrijven:

Hij leert de jongens de les dat ze alles uit het leven moeten halen: Carpe Diem!

Hij leert hen ook om na te denken over poëzie en zelf ook poëzie te schrijven zonder er om te geven wat anderen er van denken.

De film werd een groot success en won vele prijzen, waaronder een BAFTA voor Beste Film en de César Award en de David di Donatello Award voor Beste Buitenlandse film. Schrijver Tom Schulman kreeg een Oscar voor Beste Orginiele Screenplay en de film werd nog genomineerd voor Oscars en Golden Globes voor Beste Regisseur, Beste Film en Beste Acteur voor Robin Williams.

Meer over Dead Poets Society:

Robin Williams

Robin Williams (21/07/1951-11/08/2014) was een Amerikaanse acteur en komiek. Hij begon zijn carrière in de jaren ’70 als stand-up comedian en stond bekend voor zijn vele imitaties en stemmetjes die hij gebruikte tijdens zijn optredens en later in zijn films.

Zijn eerste tv-rol was die van alien Mork in Mork & Mindy. Doorheen de jaren speelde hij in verschillende films waaronder “Good Morning, Vietnam”, “Dead Poets Society”, “Hook”, “The Fisher King”, “Aladdin”, “Mrs. Doubtfire”, “Jumanji”, “Good Will Hunting”, “Patch Adams” en “What Dreams May Come”.

Hij kreeg meer dan veertig acteerprijzen toegekend, waaronder een Oscar voor zijn bijrol in “Good Will Hunting”, Golden Globes voor “Mork & Mindy”, “Good Morning Vietnam”, “The Fisher King”, “Aladdin” en “Mrs. Doubtfire”, Emmy Awards voor “Carol, Carl, Whoopi en Robin”, “ABC Presents: A Royal Gala” en Saturn Awards voor “Aladdin” en “One Hour Photo.”

Robin Williams pleegde in 2014 zelfmoord na jarenlange alcoholverslaving en depressie.

Meer over Robin Williams:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *