“All along the Watchtower” van Jimi Hendrix (There must be some kinda way outta here) – Kippenvelmoment van Mart

(tekst video)


Mart: Mijn kippenvelmoment, daarvoor gaan we terug naar 2003. Dat was het jaar dat mijn vader kwam te overlijden. Mijn vader is overleden aan lymfeklierkanker. Hij heeft een zware strijd gehad, vooral de laatste dagen waren niet leuk, niet leuk om dat mee te maken. In die doodstrijd, een dag voor zijn overlijden, kreeg ik van mijn zwager een CD toegespeeld van Jimi Hendrix. Op die CD staat het nummer “All along the watchtower”. Dat begint met een geweldige intro en dan zijn de eerste zinnen “There must be some kinda way outta here.” En dat is echt… Ja, ik krijg er nu kippenvel van. En dat is nou precies wat ik toen ook dacht: “Daar moet een eind aan komen.” Het was een dag later.

(<<)

“All along the watchtower” van Jimi Hendrix

Jimi Hendrix bracht “All along the watchtower” uit in 1968 op zijn album “Electric Ladyland” met de Jimi Hendrix Experience. Het werd direct een top 20 single, kreeg een Grammy Hall of Fame award in 2001 en werd in 2004 als 47ste geplaatst in Rolling Stone magazine in de “500 greatest songs of all time”. Het werd Jimi’s hoogst geplaatste single ooit en waarschijnlijk ook het nummer waarvoor hij het meest bekend is.

“All along the watchtower” werd origineel geschreven en uitgebracht door singer-songwriter Bob Dylan. Het lied kwam uit op zijn album “John Wesley Harding” uit 1967. Velen zeggen dat het nummer gebaseerd is op hoofdstuk 21 vers 5-9 uit het Bijbelse boek Jesaja. Hendrix coverde het 6 maanden na Dylan’s originele versie.

Hier kan u de originele versie van Bob Dylan beluisteren:

De beste covers van “All along the watchtower”

“All along the watchtower” is zo’n popular nummer geworden, vooral nadat Jimi Hendrix er een rockversie van had gemaakt. Het nummer is door de jaren heen dan ook al vele keren gecoverd door bekende artiesten. Even de beste op een rijtje:

John Mayer heeft altijd een voorliefde gehad voor Jimi Hendrix. Hij coverde onder andere al “Voodoo Child”, “Bold as Love” en “Wait until tomorrow”.

Neil Young, Willie Nelson en Crazy Horse brachten het nummer op Farm Aid in 1994.

Devlin en Ed Sheeran maken er wel een heel andere en hedendaagse versie van:

Jimi Hendrix

James Marshall (Jimi) Hendrix werd op 27 November 1942 geboren in Seattle en stierf in Londen op 18 September 1970. Hij was een zeer invloedrijke Amerikaanse gitarist en singer-songwriter en werd bekend door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij gebruikte nieuwe akkoorden, feedback en nieuwe opnametechnieken, waardoor hij een ware vernieuwing bracht in de gitaarwereld. Hij kon op een creatieve manier rock, soul en blues samenbrengen en er zijn eigen ding van maken.

Nadat Jimi ukelele en acoustische gitaar had gespeeld als kind, begon hij op zijn 13de elektrische gitaar te spelen. Nadat hij van school was gegaan en uit het leger kwam, trok Jimi als begeleidend gitarist door de VS, waarbij hij met bekende namen als B.B. King, Little Richard en Jackie Wilson optrad. Hij oefende zo’n 6-8 uur per dag, een gewoonte die hij tot zijn dood vol zou houden. Hij werd ontdekt in Greenwich Village, New York door Chas Chandler, de toenmalige basgitarist van The Animals. Die vroeg hem mee te komen naar Engeland om zijn muziekcarrière van de grond te krijgen.

In Engeland vormde Jimi een band met de naam The Jimi Hendrix Experience. Hierbij speelde hij zelf gitaar en zong, Noel Redding ondersteunde hem ritmisch op basgitaar en gitaar en Mitch Mitchell speelde drums. Met hun eerste single “Hey Joe” kwamen ze in de Britse hitparade binnen. Na hun eerste album “Are you experienced” werden ze een echt succes en toerden ze over heel Europa. In 1967 werden ze ook bekend in de VS. Hun tweede album “Axis: Bold as love” werd een groot succes doordat ze hier nieuwe gitaar- en studiotechnieken op gebruikten, waarmee Hendrix tot op de dag van vandaag nog wordt geassocieerd. Het derde album “Electric Ladyland” uit 1968 wordt door critici als het beste studiowerk in zijn carrière beschouwd met nummers als “All along the watchtower” en “Voodoo child”.

Jimi’s exentrieke gimmicks zoals gitaren in brand steken, met zijn tanden spelen en met de gitaar op de rug spelen, werden ondertussen legendarisch. Nadat The Jimi Hendrix Experience uit elkaar ging, vormde hij nog enkele andere bands, waaronder Gypsy Sun and Rainbows, Band of Gypsys en The Cry of Love Band.

Jimi Hendrix stierf in een hotel in Londen in 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis slaappillen in combinatie met wijn die hem in een coma hadden doen geraken.

Meer over Jimi Hendrix:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *