Vriendschapsmoment luisterend naar Spinvis in Kroatië – Kippenvelfragment van Chris

(tekst video)


Chris: mijn kippenvelfragment is nu ongeveer een jaar geleden. Toen was ik aan het backpacken met mijn beste vriend Ruben in Kroatië. Hartstikke mooi om daar eens heen te gaan, 40 graden buiten. We waren op een eilandje genaamd Vis beland, met appartementen en die heten “Apartments Kut”, dat vonden we grappig, en het plaatsje dat heet Kut, dat is een plaats op dat eiland. We hadden net gezwommen in een prachtige baai met een echt idyllisch strand en blauwe zee en oceaan en lucht en alles prachtig. Ruben stond uit te kijken over de zee voor een soort van reling en ik zat eventjes relaxed back te relaxen, achterover gezakt. En ik zetten mijn muziekspeler aan en toen kwam het nummer “Tienduizend zwaluwen” van Spinvis. En dat nummer, dat is zo’n mooi nummer, dat gaat voor mij heel erg over vriendschap. En ik zag hem zo kijken en op de achtergrond zag ik dan dat prachtige, paradijselijke strand en de zee en ik zag hem daar over turen en ik dacht gewoon “Wat fijn dat ik gewoon zo’n goeie vriend heb.” (<<)

Ode aan de vriendschap

Elbert Hubbard omschrijft een vriend als “iemand die alles over je weet en nog steeds van je houdt.”

Vriendschap is iets hartverwarmend. Je kan jezelf zijn bij je vrienden. Een vriend is iemand die begrijpt waar je doorgaat en altijd aan je zijde blijft staan. Iemand met wie je kan genieten van het leven. Er zijn bepaalde momenten in je leven waar je gewoon weet dat je een echte vriend/vriendin gevonden hebt. Voor Chris was dit toen hij met zijn beste vriend Ruben in Kroatië een geweldige tijd beleefde en de realisatie van “Wat fijn dat ik zo’n goeie vriend heb.”

Wat was het moment dat jij écht wist: “Dit is een echte vriend/vriendin”? Laat het ons zeker weten in de comments!

Meer over vriendschap:

“Tienduizend zwaluwen” van Spinvis

Het liedje “Tienduizend Zwaluwen” is geschreven door Erik de Jong van Spinvis en komt van het album ‘Trein Vuur Dageraad’ uit 2017.

“Tienduizend Zwaluwen” gaat over de vriendschap tussen twee mensen tijdens de tweede wereldoorlog. De eerste persoon vertelt over de vriend die hij of zij zo goed gekend heeft en hoe zij samen door de oorlog zijn gegaan en de andere persoon uiteindelijk op een lijst stond en moest vluchten.

Spinvis is de eenmansband van Erik van Jong. Spinvis spendeert zijn muzikale beginjaren op een zolderkamer in Nieuwegein waar hij zijn muziek in elkaar knipt en plakt. Zijn debuutalbum Spinvis levert door de zorgvuldig gearrangeerde popmuziek en opzienbare teksten een cultalbum op, met hits als “Smalfilm” en “Bagagedrager”. Het wordt al snel dé muzikale verrassing van 2002.

Om ook live in theaters te kunnen spelen, vormt Spinvis een liveband met onder andere zijn vader Walter de Jong als gitarist. In 2004 won Spinvis een Zilveren Harp voor aanstormend talent en de Annie M.G. Schmidt-prijs voor beste theaterlied met cabaretière Lenette van Dongen. In 2007 won hij op het Noorderslag festival de Popprijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan de artiest die dat afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage aan Nederlandse popmuziek heeft geleverd.

Met Geike Arnaert vormt Erik de Jong in 2010 de groep Dorléac en componeerden ze de muziek voor de film Adem. Spinvis werkte samen met cabaretiers, klasieke musici zoals Ed Spanjaard (dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest), popartiesten zoals Rob de Nijs en zelfs tekenaars (zoals Hanco Kok die van elk nummer van het album Tot ziens, Justine Keller een strip maakte).

Spinvis heeft ondertussen 9 albums uitgebracht.

Meer over Spinvis:

Het eiland Vis in Kroatië

Het eiland Vis is een prachtig eiland in de Adriatische Zee dat tot Kroatië behoort. Het is bekend om zijn prachtige stranden, idylische baaien, authenticiteit, wijnen en overheerlijke cuisine. Het is het verst verwijderde bewoonde eiland van het Kroatische vasteland en heeft een bevolking van tussen de 3000 en 4000 mensen. Het hoogste punt op Vis is Hum op zo’n 587 meter boven zeeniveau. De twee grootste steden zijn Vis aan de oostkant van het eiland en Komiža aan de westelijke kant. Vis is enkel toegankelijk via ferryboot (of via helikopter voor degenen die nog een mooier uitzicht willen hebben).

Vis wordt ook het “mysterieuze eiland” genoemd. Dat komt omdat het eiland bijna 40 jaar niet toegankelijk was voor toeristen omdat het tussen 1950 en 1989 als Joegoslavische militaire basis fungeerde. Hierdoor is de authenticiteit van het eiland behouden gebleven door jarenlang geen ontwikkeling toe te laten. In 2019 werd GEOPARK Vis archipelago een lid van de UNESCO Global Geoparks.

De eens bloeiende visindustrie uit de 19de en 20ste eeuw is omgezet tot vooral landbouw en toerisme. Er worden veel verschillende wijnen gemaakt door de wijngaarden op het eiland. Vis heeft zijn eigen specifieke druifsoort, vugava, een witte druif die er al eeuwenlang wordt gecultiveerd.

Niet enkel toeristen komen de mooie uitzichten van Vis opzoeken. In 2017 werd de film “Mamma Mia! Here we go again” op lokatie gefilmd op Vis.

Meer over het eiland Vis:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *