Human Rights Now! concerten van Amnesty International – Kippenvelfragment van Herman

(tekst video)


Herman: mijn kippenvelfragment, nou, midden jaren ’80 had je een concert, of er was een concertreeks van Amnesty International. Dat ging de hele wereld over. En wij dachten “Daar moeten wij ook bij zijn!” Maar het bleek niet naar Nederland te komen, dus op naar Parijs met zijn allen, met een hele vriendenclub. Daar maakten we gelijk een hele week van, geloof ik. Het concert duurde 8 uur. Dat alleen was al een kippenvelmoment. Maar dat was met Youssou N’Dour, Bruce Springsteen, Tracy Chapman, Sting, Peter Gabriel. Iedereen was er eigenlijk bij. Eén van de mooiste nummers was Sting samen met Springsteen die dan opkwamen en dan “Every breath you take” zongen. En eigenlijk ook nog wel een kippenvelmoment “Get up, stand up, stand up for your rights”, dat was wel een kippenvelmoment met de hele club samen. Dat was een geweldig iets. Ik denk dat dat wel ergens getapet zal zijn, denk ik.” (<<)

Human Rights Now! concerten van Amnesty International

Human Rights Now! was een wereldtournee in 1988 van 20 benefietconcerten in 15 landen in 5 continenten over een periode van 6 weken. De concertenreeks werd georganiseerd door Amnesty International om mensen bewust te maken van de 40ste verjaardag van de Universal Declaration of Human Rights (Universele Verklaring van de Rechten van de Mens) en het werk dat Amnesty International doet. De headliners van de concerten waren Bruce Springsteen, Sting, Peter gabriel, Tracy Chapman en Youssou N’Dour. In elk land werden er gastartiesten uitgenodigd van dat specifieke land. In de Verenigde Staten voegden bijvoorbeeld Joan Baez, Bono en Roy Orbinson bij de tournee.

Mensenrechtenactivisten en voormalige gevangenen van over de hele wereld onder leiding van Sonny Venkatrathnam uit Zuid-Afrika namen deel aan de tournee. In elke stad hielden de artiesten en Amnesty International leiders een persconferentie om mensenrechten te bespreken en het publiek kreeg tijdens de concerten een kopie van de Universele Verklaring in hun taal. Ze konden de Verklaring ook zelf tekenen en zich bij de wereldwijde mensenrechtenbeweging aansluiten.

De concerten vonden plaats in grote stadiums zoals Camp Nou in Barcelona (90,000 mensen), Népstadion in Boedapest (80,000 mensen), JFK Stadium in Philadelpia (78,000), River Plate Stadium in Buenos Aires (75,000 mensen) en Harare in Zimbabwe (75,000). Enkel in Parijs en Toronto waren de shows in arena’s.

De tournee werd grotendeels mogelijk gemaakt door sponser Reebok Foundation. De 20 concerten werden uiteindelijk een deel van de Human Rights Concerts, een reeks muziekevenementen en tournees georganiseerd door Amnesty International USA tussen 1986-1998. Later werd ook een DVD-box uitgebracht met de naam “Released” met stukken van alle concerten over de jaren.

Meer Human Rights Now!

Beste optredens van de hoofdartiesten in de Human Rights Now! tour

Hier kan u de beste optredens bekijken van de hoofdartiesten van de tour.

Bruce Springsteen – I’m on fire:

Sting – Don’t stand so close to me:

Peter Gabriel – Biko:

Tracy Chapman – Freedom now:

Collaboraties van artiesten voor Human Rights Now!

De artiesten brachten ook nummers in samenwerking met elkaar. Eén van de bekendste liedjes die ze als groep brachten, was “Get up, stand up” van Bob Marley. Het werd ook een beetje de stem van de tournee: “Get up, stand up for your rights!”

Een ander lied dat alle artiesten samen zongen, was “Chimes of Freedom” van Bob Dylan, wat later bij de 50ste verjaardag van Amnesty International als hoofdlied werd genomen voor een ander gezamenlijk album met meerdere artiesten.

Sting en Bruce Springsteen zongen “The River” en “Every breath you take” samen. Het werd één van de beste collaboraties van de tournee.

Bruce Springsteen bracht “Twist & Shout”, met Sting en Peter Gabriel als “achtergrondzangers”.

Sting en Peter Gabriel brachten “They dance alone” samen.

Amnesty International

Amnesty Internation is een vereniging die vecht voor de naleving van de mensenrechten zoals die zijn neegeschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en internationale mensenrechtendocumenten. Het symbool van deze NGO is een kaars met prikkeldraad, een verwijzing naar het motto ‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.’

Amnesty International is actief in meer dan 150 landen en heeft meer dan 7 miljoen leden en ondersteuners, wat het tot één van de grootste mensenrechtorganisaties ter wereld maakt. Hun hoofdkantoor is in Londen en hun inkomsten komen vooral uit donaties.

De belangrijkste problemen die Amnesty International probeert aan te kaarten, zijn algemene mensenrechten, meer specifiek gevangenschap, marteling, executie, de doodstraf, rechten voor vluchtelingen, vrouwen, kinderen, de LGBTQ-gemeenschap, inheemse bevolkingen, politiegeweld en het klimaat.

De grootste campagnes van de organisatie waren onder meer de mensenrechten tijdens het WK voetbal in Argentinë in 1978, de aanvaarding van het VN-Verdrag tegen martelen in 1984, het Tiananmenprotest in China in 1989, de val van Srebrenica in 1995, de oprichting van het International Strafhof in 1998, de bescherming van burgers bij de geallieerde inval in Irak in 2003, de revoluties in de Arabische wereld in 2010, de oorlogsmisdrijven in de Syrische Burgeroorlog in 2012 en de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden sinds 1967.

Amnesty International heeft altijd invloedrijke personen uit de entertainmentwereld gebruikt om mensen bewust te maken van mensenrechten. Naast de concertenreeks Human Rights Now, kwam op de 50ste verjaardag van Amnesty International ook het album “Chimes of Freedom: The songs of Bob Dylan honoring 50 years of Amnesty International” dat een groot success door de liedjes en medewerking van een hele groep bekende artiesten, waaronder Elvis Costello, Mark Knopfler, Seal, Adele, Miley Cyrus, Johnny Cash, Sting, Diana Krall, My Chemical Romance, Jeff Beck, Patti Smith, Pete Seeger en vele anderen.

Meer Amnesty International:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *