“Ich bin der Welt abhanden gekommen” – kippenvelmoment van Suzanne

(tekst video)


Suzanne:
“Ik heb meerdere kippenvelmomenten natuurlijk als violiste zijnde, maar er is één lied dat ik ken waar ik altijd wel veel kippenvel van kan krijgen. Dat is het lied “Ich bin der Welt abhanden gekommen” van Mahler. Dat is een prachtig lied en ik heb ook een bepaalde uitvoering daarvan in mijn hoofd zitten van Dame Janet Baker. De laatste woorden van het lied zijn “Ich leb’ in meinem Lieben, in meinem Lied” Dus het gaat erover dat ze stilte vindt in haar eigen lied. En dat vind ik voor deze tijd waarin we leven wel heel toepasselijk.”

(<<)

Dame Janet Baker zingt “Ich bin der Welt abhanden gekommen” van Gustav Mahler

“Ich bin der Welt abhanden gekommen” is een lied uit een collectie van vijf Lieder voor stem en orkest of piano door Gustav Mahler, gebaseerd op de gedichten van Friedrich Rückert. Het werd geschreven op 16 Augustus 1901. In het Engels heet het lied “O garish world, long since thou hast lost me.”

In deze versie uit 1969 zingt Dame Janet Baker de mezzo-soprano onder leiding van dirigent Sir John Barbirolli en het New Philharmonica Orchestra.

Meer over “Ich bin der Welt abhanden gekommen”:

Gustav Mahler

Gustav Mahler (1860-1911) was een Oostenrijkse componist en dirigent van joodse afkomst. Hij was één van de belangrijkste dirigenten van zijn tijd, maar wordt tegenwoordig vooral gezien als componist die romantiek verbond met de moderne periode van de klassieke muziek, met name in de Tweede Weense School. Als dirigent was hij vooral actief in de operahuizen van Boedapest en Hamburg en aan de hofopera in Wenen. In Wenen was hij ook dirigent van de Wiener Philharmoniker.

Mahler kon zang op een unieke manier verbinden met instrumentale muziek. Hij maakte klankkleur belangrijker door het een onderdeel van de muzikale structuur te maken. Hij componeerde 2 symfonische gedichten, 10 symfonieën, 5 cycli van orkestliederen, jeugdwerken, bewerkte composities van andere bekende componisten en heeft nog een deel ondertussen zoekgeraakte composities.

Dame Janet Baker

Dame Janet Abbott Baker (21/08/1933) is een Briste mezzo-soprano die het meest bekend is als een opera-, concert- en liederzangeres. Ze wordt vooral geassocieerd met barok en vroege Italiaanse opera en de werken van Benjamin Britten. Ze werd tijdens haar lange carrière in de jaren ’50 – ’80 gezien als een voortreffelijke zangeres/actrice en werd vooral geprezen voor haar dramatische intensiteit, die het best naar boven kwam tijdens haar rol als Dido, de heldin uit Berlioz zijn opus “Les Troyens”.

Als concertzangeres staat ze het meeste bekend voor haar interpretaties van de muziek van Gustav Mahler en Edward Elgar. Ze kreeg een heel deel prijzen toegewezen, waaronder Dame Commander van de Order of the British Empire, Honorary Membership en Golden Medal van de Royal Philharmonic Society en Honorary Freeman van de Worshipful Company of Musicians, wat de hoogste eer is die het gezelschap kan geven aan een medemuzikant.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *