Intermezzo van Cavalleria Rusticana – kippenvelmoment van Maurits

(tekst video)


Maurits:
“Mijn kippenvelmoment is een intermezzo van Cavalleria Rusticana. Dat is een opera van Pietro Mascagni, een Italiaanse componist. Ik heb verschillende kippenvelmomenten meegemaakt daarbij. In de eerste plaats wordt het heel veel gedraaid in “The Godfather”-film. Prachtige stukken muziek afgewisseld met prachtige stukken beeld. Dat is al heel lang geleden. Op een gegeven moment zat ik in de auto, terug van mijn werk naar huis, en ik draai altijd muziek en dan zing ik mee. En ik kreeg ineens het zotte idee om eens iets anders dan rock te gaan draaien en dat was deze opera. Het draaide al een minuutje of 20 ongeveer en toen kwam het intermezzo. Ja, ik krijg er nu weer kippenvel van. Dat gevoel, dat is alsof je bij de kapper zit, dat ze met een tondeuse in je nek gaan scheren en dat dat hele kittelige gevoel achter je oren, dat trekt zo naar je armen weg. Nou, dat was fantastisch, zo ontzettend mooi. Dan zit je gewoon in de afgesloten ruimte van je auto te genieten van je muziek. Jaren daarna nog een keertje, eenzelfde soort kippenvelmoment. Het was dan niet zozeer lichamelijk, maar meer geestelijk. Mijn dochter was toen nog jong en die lag in bed, tranen van jonge meisjes, verdriet, problemen. Dus dan heb ik dit nummertje voor haar opgezet en nou, ze viel binnen de 3 seconden in slaap. En dat is nu nog steeds als ze niet kan slapen, dan zegt ze “Papa, wil je nog eens even Cavalleria Rusticana het intermezzo?” Dus ja, dat is een super kippenvelmoment.”

(<<)

Intermezzo van Cavalleria Rusticana

Cavalleria Rusticana is een opera van één act geschreven door componist Pietro Mascagni op een libretto van Giovanni Targioni-Tozzetti en Guido Menasci, gebaseerd op een kort verhaal en toneelstuk uit 1880 van Giovanni Verga. Het werd voor het eerst gebracht op 17 Mei 1890 in het Teatro Costanzi in Rome en wordt beschouwd als één van de klassieke verismo opera’s. Het intermezzo is een geliefd deel van de opera.

City of Prague Philharmonic Orchestra:

De opera is het verhaal van 4 personajes in een Siciliaans dorp in de 19de eeuw. Het verhaal begint wanneer Turiddu terugkomt uit het leger en ontdekt dat zijn verloofde Lola met Alfio is getrouwd terwijl hij weg was. Uit wraak verleidt hij Santuzza, een jonge vrouw uit het dorp. Lola is jaloers op Santuzza en begint een affaire met Turiddu.

Evergreen Symphony Orchestra:

De opera werd vele keren in theaters over de hele wereld gebracht, opgenomen op video en er weren zelfs 5 films van het verhaal gemaakt. Het werd ook als filmmuziek in The Godfather III en Raging Bull gebruikt.

Meer over Cavalleriana Rusticana:

Pietro Mascagni

Pietro Mascagni (1863-1945) was een Italiaanse componist die vooral bekend stond voor zijn opera’s. Zijn meesterwerk “Cavalleria Rusticana” uit 1890 was een grote sensatie in de operageschiedenis en daaruit vloeide de Verismo beweging in de Italiaanse dramatische muziek.

Alhoewel hij zijn eerste grote succes van “Cavalleria Rusticana” nooit meer kon evenaren, bleven ook “L’amico Fritz” en “Iris” geliefde opera’s in Europa (vooral in Italië).

Mascagni schreef in totaal 15 opera’s, een operette, verscheidene orkestrale en vocale werken en ook iederen en pianomuziek. Hij werd tijdens zijn leven zeer geprezen als componist en dirigent.

Meer over Pietro Mascagni:

The Godfather

The Godfather is een filmtrilogie geregisseerd door Francis Ford Coppola en gaat over de Italiaans-Amerikaanse maffiafamilie Corleone waarvan de pater familias, Vito Corleone zich opwerkt tot een gevreesde maffiabaas in de Amerikaanse misdaadwereld en wiens zoon, Michael Corleone, hem opvolgt. De The Godfather films kwamen uit in 1972, 1974 en 1990 en werden een enorm succes.

The Godfather wordt beschouwd als één van de beste films allertijden en The Godfather Part II als één van de beste vervolgen in de filmgeschiedenis. De filmen hebben in totaal 9 Oscars gewonnen en 19 nominaties gekregen. Ook de soundtracks van de films werden een grote hit bij het publiek.

The Godfather films waren een grote springplank of terugkeer naar het grote scherm voor een heel deel bekende acteurs, waaronder Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, Andy Garcia, James Caan, Robert Duvall en Diane Keaton.

Meer over The Godfather:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *