“Isn’t she lovely” als aandenken aan mijn overleden vrouw – kippenvelmoment van Nieko

(tekst video)


Nieko: “Mijn kippenvelmoment heb ik 5 weken geleden beleefd op Texel. In Juli 2019, een jaar geleden, werd mijn vrouw ziek. In korte tijd werd zij blind door een tumor op haar oogzenuwen. Na bestraling en chemo is zij op 9 Juli overleden. Tijdens het afscheid in het crematorium in Alkmaar heeft mijn zoon op zijn saxofoon “Isn’t she lovely” gespeeld, een nummer van Stevie Wonder. Hij had het nummer uitgekozen omdat Stevie Wonder net als Wil ook blind is. 5 weken geleden gingen we naar Texel om wat as van mijn Wil uit te strooien op een mooi plekje. We fietsten langs het Skillepadje richting Brakestein en wat hoorden we? Achter de bosjes vandaan “Isn’t she lovely” van Stevie Wonder. Dat was voor mij een kippenvelmoment. Hoe is het mogelijk dat uit duizenden nummers juist dit nummer op deze plek gespeeld werd terwijl ik de as van Wil in mijn tas had? Ik zei tegen mijn familie “Hoe is het mogelijk? Dit heeft Wil voor ons geregeld.” (<<)

We kregen onlangs een speciaal soort kippenvelmoment doorgestuurd. Een puur, emotioneel kippenvelmoment dat ook zeker veel mensen zullen herkennen. Een kippenvelmoment dat gepaard gaat met verlies en overlijden, maar ook met liefde, mooie herinneringen en bezinning.

Het verhaal van Wil

‘Een jaar geleden krijgt mijn vrouw Wil problemen met zien. Haar zicht gaat zienderogen achteruit. Uiteindelijk blijkt er een tumor op haar oogzenuwen aanwezig te zijn, die haar in korte tijd blind maakt. Ondanks bestralingen en chemobehandelingen en het feit dat ze steeds positief blijft overlijdt Wil op 9 juli in het hospice.’

‘Zij krijgt een indrukwekkend afscheid thuis en in het crematorium. Onze enige zoon Jeroen speelt op zijn saxofoon tijdens de dienst het fantastisch mooie nummer: Isn’t she lovelyvan Steve Wonder. Mijn vrouw was door haar ziekte blind geworden, net als Steve Wonder. Dat maakt dit nummer zo verschrikkelijk mooi en bijzonder voor mij.’

‘Twee maanden later fiets ik op Texel met as van Wil in mijn fietstas. De laatste wens van Wil was dat ik de as zou uitstrooien op een mooie plek op Texel waar we vaak kwamen.  Ik fiets met mijn familie een tocht fietsen die ik vaak met Wil maakte. Van Oudeschild via het smalle Skillepad tussen de weilanden richting Den Burg. Aan het eind van het schelpenpaadje horen we opeens achter de bomen de klanken van het lied “Isn’t she lovely.”

‘Ik krijg kippenvel om mijn armen.  Hoe is dit mogelijk!  Al jaren komen we op Texel en nu op deze bijzondere dag staat een muziektrio in de middle of nowhere bij Buitenplaats Brakestein juist dit nummer te spelen! Dit moet Wil voor ons geregeld hebben.’

“Isn’t she lovely”

“Isn’t she lovely” is een nummer geschreven door Stevie Wonder van op zijn album “Songs in the Key of Life” uit 1976. De tekst gaat over de geboorte van zijn dochter, Aisha Morris.

Alle instrumenten in het nummer worden gespeeld door Stevie Wonder, behalve een paar keyboard delen die door Greg Philinganes onder handen worden genomen. In onderstaande live versie begint “Isn’t it lovely” bij 2:19 na het eerste lied “I wish”.

Covers van “Isn’t she lovely”

Het nummer was en blijft zeer populair en wordt dan ook gecovered door vele artiesten. Het wordt soms wat veranderd dat het meer over een vriendin, moeder of vrouw gaat of vele artiesten brengen het ook instrumentaal. Hier een kleine selectie van de leukste covers:

Yohan Kim Jazz Piano Cover:

Lor Chang Vocal & Guitar:

Jayesslee & Dami Im Cover:

Sungha Jung Akoestische Gitaarcover:

Stevie Wonder

Stevie Wonder is een Amerikaanse zanger, componist en multi-instrumentalist. Op 12-jarige leeftijd werd de blinde artiest door Motown geïntroduceerd als de nieuwe Ray Charles. Hij wordt door velen gezien als een muzikaal genie en heeft invloeden gehad op de rhythm-and-blues-, soul-, pop- en funkmuziek.

In de jaren ’70 kreeg hij artistieke vrijheid en oogstte grote successen met zijn catchy nummer zoals “I just called to say I love you”, “Superstition” en “Higher ground”.

Stevie Wonder verkocht meer dan honderd miljoen platen wereldwijd, won 25 Grammy Awards en werd in 1989 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij kreeg ook een Oscar voor Best Original Song in de film “The Woman in Red.”

Wil in memoriam

Willy Leeuwangh komt ter wereld op 10 maart 1948 in Alkmaar. Op de Limmerhoek groeit zij op in een gezin met 3 broers en 1 zus. Als Wil 8 jaar is komt haar vader te overlijden. Na de middelbare school gaat ze werken als analiste. In 1969 trouwt ze met Nieko. Ze krijgen een zoon Jeroen. Daarna worden Ester en Romeo geboren, die beiden helaas niet levensvatbaar blijken te zijn.

Als kind vindt Wil het al heerlijk om te tekenen en creatief bezig te zijn. Op latere leeftijd heeft zij in groepsverband enige jaren geaquarelleerd met voorkeur voor portretteren en tekenen van cartoons. Daarna stapt zij over op het vervaardigen van beelden van klei.  Na twee jaar wil ze liever werken met kleur en sluit zich aan bij het groepje “kleimeiden” waar ze haar beeldjes kan glazuren. Zij heeft tweemaal geëxposeerd en haar passie was het realiseren van mens- en dierfiguren.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *