Ken je mij van Trijntje Oosterhuis – Kippenvelfragment van Jan

(tekst video)


Jan: Ik ben blij dat je nieuwsgierig bent naar mijn kippenvelfragment, want het is zo’n mooi moment om te delen. Het is echt een heel mooi moment. Het is een lied. En ja, het wordt prachtig gezongen door Trijntje, geschreven door haar vader Huub. Ja, het is ook een lied, we zitten er allemaal middenin. Het is het lied van het leven. Waar zit je? Wie ben je? Wat doe je? Wat houdt je bezig? Wat is je geliefde? Hoe kijkt met naar je? Ja, het is gewoon heel mooi. Het begint al van “Ken je mij? Wie ken je dan?” Nou, dat begint natuurlijk al bij je, ja. Het is zo mooi. En dan “Ken je mij? Wie ken je dan? Ken jij mij beter dan ik?” En dan krijg je van “Ken je mij? Wie kan ik dan? Weet jij mij beter dan ik?” Ja, het is zo mooi, weet je, het is zo mooi. En ik vind eigenlijk, je moet de rest maar even helemaal luisteren, maar het is zo mooi. Ik kan hier enorm over uitweiden, maar ik denk dat dit voldoende is. Maar om dit zo te delen met je, dat is zo mooi.  (<<)

Ken je mij van Trijntje Oosterhuis

“Ken je mij, wie ken je dan? Ken je mij beter dan ik?” zijn de eerste regels uit het nummer “Ken je mij” van Trijntje Oosterhuis. Een nummer dat bij veel mensen ongelooflijk binnenkomt. Het lied is geschreven door Huub Oosterhuis, de vader van Trijntje. Het is een verwijzing naar Psalm 139. Veel mensen krijgen de indruk dat het lied gaat over een geliefde, maar Huub Oosterhuis heeft ‘Ken Je Mij’ niet geschreven als liefdesliedje. De ‘je’ in het lied verwijst niet naar een geliefde. Het is geschreven naar aanleiding van de geboorte van Trijntje, maar het gaat ook niet over haar. Het lied verwijst naar de Ene, zoals op te maken valt uit het vers dat volgt: ‘Ben jij beeldspraak voor iemand die aardig is, of onmetelijk ver, die niet staat en niet valt en niet voelt als ik, niet koud en hooghartig’.

“Het gekend zijn door de Eeuwige stelt gerust. Alleen voor Hem”, zo schrijft Oosterhuis, “is niets verborgen van mijn naaktheid, alleen Hij kan het van mij hebben als ik geen licht geef, niet warm ben, als ik niet mooi ben en er geen bron ontspringt in mijn diepte. Nee, waar ik tegen een ander mens kan zeggen ‘je ziet aan mij niet wat je ziet’, daar weet ik mij wel ten diepste gekend door de Ene. En dat geeft veiligheid. Ik mag onzeker zijn en kanten hebben waar ik zelf van schrik. Hij, de Ene, mag ze kennen en Hij zal mij troosten en bemoedigen. Bij Hem durf ik ze hardop te benoemen. En soms reflecteert een bijzonder mens, een naaste, iets van dat goddelijke verstaan van wie ik ben en is in staat iets te bieden van die veiligheid. Dat is een genade.”

Meer hierover

The Voice kids

Ali B zegt in deze video dat hij hier kippenvel van krijgt, dus wat dat betreft kan deze video niet ontbreken. Yosina, is 10 jaar oud en zingt de sterren uit de hemel. Luister eens – met je ogen dicht – naar haar stem en de woorden van het prachtige lied dat Huub Oosterhuis heeft geschreven en dat zijn dochter Trijntje heel bekend heeft gemaakt. Bla bla bla

Ken je mij opnieuw uitgebracht en wordt nummer 1

Trijntje zingt als verrassing, tijdens RTL Late Night, Ken je mij voor Marco Borsato, die op dat moment 25 jaar in het vak zat. Dat zorgde wel hier en daar voor wat emotie. Trijntje Oosterhuis is dankbaar voor het succes dat ze boekt met het nummer dat ze opnieuw heeft uitgebracht voor haar goede vriend Marco Borsato. De 42-jarige zangeres zong ‘Ken Je Mij’ gisteravond in RTL Late Night waarna het sentimentele liedje steeg in de downloadlijst van iTunes. In een mum van tijd heeft het de nummer 1-notering te pakken. ,,Ik zing dit liedje al jaren”, legt Trijntje vandaag uit op haar Facebookpagina. Vanwege Borsato’s jubileum – hij zit dit jaar 25 jaar in het vak – werd ‘Ken Je Mij’ uit het stof gehaald. ,,Na de uitzending kreeg ik zo veel overweldigende reacties! Thanx a 1000000!”, bedankt Borsato’s collega haar fans. Ze schrijft ook dat ze een nummer 1-notering nooit had verwacht.

The Passion

Jim Bakkum en René van Kooten zingen Ken je mij tijdens The Passion. René van Kooten speelt de rol van Jezus en Jim Bakkum die van Petrus.

Meer hierover

Total Touch – Trijntje zingt Somebody Else’s Lover

Het leven van Trijntje Oosterhuis

Trijntje groeit op in een muzikaal gezin. Haar moeder is violist, haar vader voorganger en dichter. Ze staat als klein meisje al tussen de schuifdeuren bij haar oma thuis te zingen en schrijft een liedje op de melodie van The Sound of Music voor de verjaardag van haar vader. Zingen is voor haar een tweede natuur en al vanaf dat ze heel klein is weet ze niet beter dan dat ze zangeres wil worden. Samen met haar broer Tjeerd richt ze begin jaren negentig Total Touch op. In 1994 tourt ze met Candy Dulfer de wereld rond, twee jaar later wordt de eerste single van haar band, Touch Me There, opgepikt door de radio.

Haar echte doorbraak komt nadat Trijntje de Amsterdam Arena opent met de hymne De Zee en heel Nederland verrast met haar vocale kwaliteiten. Niet veel later wordt de tweede single van Total Touch, Somebody Else’s Lover, een grote hit. Het eerste album wordt één van de meeste succesvolle debuutalbums uit de Nederlandse popgeschiedenis. Trijntje ontpopt zich in de jaren die volgen tot één van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Ze zingt net zo makkelijk een popnummer met Total Touch, als een Nederlandstalig duet met Marco Borsato, soulnummers van Stevie Wonder, maar ook jazzstandards.

Vanaf 2001 gaat ze verder als soloartiest en werkt ze met grote namen samen. Ook was ze jaren één van de Ladies van Ladies of Soul. Samen met het Metropole Orkest nam zij twee albums op met het repertoire van meestercomponist Burt Bacharach, die zelfs nieuw songmateriaal hiervoor leverde, en trad samen met hem op, op het North Sea Jazz Festival. In 2019 viert Trijntje dat ze vijfentwintig jaar in het vak zit. Naast een uitverkocht jubileumconcert in Ziggo Dome en een clubtour in het najaar, komt ook haar nieuwe, Nederlandstalige, album uit. Voor Trijntje was het maken van dit album een bijzonder proces. Ze werkt met muzikanten samen die deels uit een andere generatie komen, maar een bepaald verwantschap delen: ze delen dezelfde muzikale roots en hebben grote liefde voor muziek. Het album ‘Dit Is Voor Mij’ is recht uit haar hart en laat horen wie ze is en waar ze nu staat.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *