Marjolein krijgt kippenvel van‘de film “Once Upon A Time… In Hollywood”

(tekst video)


Marjolein:
“Mijn kippenvelmoment is de film “Once Upon A Time… In Hollywood”, een bekende film met Brad Pitt onder andere er in, van Quentin Tarantino. Dat vond ik een ontzettend indrukwekkende film omdat het een heel bijzonder verhaal is, maar er komen ook stukjes van de realiteit in. Een stukje gaat bijvoorbeeld over Charles Manson en over zijn vrouw Sharon Tate en er zijn natuurlijk heel vreselijke dingen gebeurd. Ik vond het mooi dat Quentin Tarantino, de regisseur, maakt van zo’n gruwelijk bestaan verhaal eigenlijk, dat vormt hij helemaal om tot zijn eigen realiteit. Ik vond het ook een heel bevredigend einde, die film. Het klinkt een beetje gek, maar ik kreeg er een heel goed gevoel van, een kippenvelmoment zeg maar.”

(<<)

“Once Upon A Time… In Hollywood”

“Once Upon A Time… In Hollywood” draait om acteur Rick Dalton die bekendheid en fortuin verwierf door te schitteren in een televisie-western uit de jaren ’50, maar nu worstelt om zinvol werk te vinden in een Hollywood dat hij niet meer herkent. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door met drinken en scharrelen met Cliff Booth, zijn easygoing beste vriend en oude stuntdubbel. Rick woont toevallig ook naast Roman Polanski en Sharon Tate – de filmmaker en aankomende actrice wiens toekomst voor altijd zal worden veranderd door leden van de Manson Family.

De titel van de negende film van Quentin Tarantino, “Once Upon a Time … in Hollywood”, is een herinnering aan Sergio Leones meesterwerk “Once Upon a Time in the West”. Het is een knipoog naar de invloed van het westerse genre op Tarantino’s nieuwste film en de manier waarop films over het Oude Westen spelen met de werkelijke geschiedenis. In de hoofdrollen schitteren Leonardo DiCaprio en Brad Pitt, die er een Oscar voor Best Supporting Actor aan overhoudt. Andere rollen zijn weggelegd voor onder andere margot Robbie, Kurt Russell, Dakota Fanning en Al Pacino. Zelfs Bruce Lee komt opdraven voor een vechtscène.

Net zoals de western vaak echte mensen en plaatsen heeft gebruikt als sjablonen om fictieve verhalen te vertellen, heeft Tarantino een ode gemaakt aan een tijd die hij alleen heeft ervaren via boeken en films.
En toch is dit niet de film die hardcore fans van “Pulp Fiction” en “Inglourious Basterds” misschien verwachtten.

De première vond plaats op 21 mei 2019 op het filmfestival van Cannes – precies na 25 jaar op de dag dat zijn “Pulp Fiction” op de Croisette speelde voordat hij in 1994 de Palme d’Or won. De film werd uiteraard theatraal uitgebracht in de Verenigde Staten op 26 juli 2019 en in het Verenigd Koninkrijk op 14 augustus 2019.

De Manson “familie”

Charles Manson, een voormalige veroordeelde, bracht eind jaren zestig in Californië tientallen rechteloze jongeren bij elkaar. Hij noemde hen zijn ‘familie’ en uiteindelijk vestigden ze zich allemaal bij elkaar op Spahn Ranch in de buurt van Los Angeles. Gedurende twee nachten in augustus 1969, gaf Manson een handvol van zijn volgelingen de opdracht om zeven mensen te vermoorden in LA, waaronder actrice Sharon Tate, de zwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor negen moorden.

“Once Upon a Time… in Hollywood” is nominaal opgebouwd rond de moorden van de familie Manson. De hoofdpersonages brengen hun luie dagen door in Rick’s huis op Cielo Drive. Dit allemaal naast de plaats waar de zwangere Sharon Tate en haar vier gasten die zomer werden afgeslacht. Tarantino schrijft hierbij zijn eigen geschiedenis en weet vooral door het einde van de film iedereen te verbazen met zijn versie van de realiteit.

Meer over de Manson familie:

Regisseur Quentin Tarantino

Quentin Tarantino werd geboren op 27 maart 1963 in Knoxville, Tennessee, als zoon van een 16-jarige verpleegkundige Connie en een 21-jarige rechtenstudent en aspirant-acteur Tony. Connie noemde hem naar het Indiase personage van Burt Reynolds, “Quint” in de tv-serie Gunsmoke uit de jaren 60. Zijn moeder nam hem vanaf jonge leeftijd mee naar de bioscoop. Vanaf deze vroege introducties van de cinema werd Tarantino verliefd op de films en ging bij elke gelegenheid.

Quentin Tarantino heeft tot nu toe 9 films gemaakt: “Reservoir Dogs” (1992), “Pulp Fiction” (1994), “Jackie Brown” (1997), het tweedelige “Kill Bill” (2003/2004), “Death Proof” (2007), “Inglorious Bastards” (2009), “Django Unchained” (2012), “The Hateful Eight” (2015) en “Once Upon A Time… In Hollywood” (2019). Hij heeft ook verschillende andere films geproduceerd, meegeschreven aan het script en als acteur opgetreden. Hij won een Oscar voor het scenario van “Pulp Fiction” en “Django Unchained” en werd 3 keer genomineerd voor een Oscar voor Beste Regisseur. Tarantino is sinds 2018 getrouwd met Israëlische zangeres Daniella Pick.

Tarantino zei ooit: “Als mensen me vragen of ik naar de filmschool ben geweest, zeg ik: ‘Nee, ik ging naar films.'” En het is dat onderwijs door projectorlicht dat zich een weg baant door elk frame van “Once Upon a Time … in Hollywood”, een film die alleen hij had kunnen bedenken.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *