De Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella – kippenvelmoment van Lukkie

(tekst video)


Lukkie: “Mijn kippenvelmoment was tijdens de route naar Santiago de Compostella. Ik liep door de Pyreneeën en ik verdwaalde op een gegeven moment. De reden daarvan was dat ik in de lucht een adelaar zag en die ging onder, wat later bleek, het jong. Dat doen adelaars blijkbaar, die zweven onder het jong zodat ze met de luchtdruk proberen om het jong te laten vliegen, te leren vliegen. Dat was voor mij amazing.”

(<<)

De Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella wordt ook de Sint Jacobsroute genoemd, of in het Spaans de Camino de Santiago. Het is de pelgrimsroute die naar het graf van de apostel Jakobus loopt in Santiago de Compostella in Spanje en is de langste afstandpad van Europa. Er was geen 1 vaste route naar het graf, maar een netwerk van wegen en paden waarvan de Camino Francés vanuit Frankrijk de bekendste en belangrijkste is en al minstens sinds de 11e eeuw in gebruik is door de pelgrims, maar kan zelfs nog veel ouder zijn dan dat.

De Camino Francés was in de middeleeuwen de verkeersas die in St. Jean Pied de Port in Frankrijk begon en door Noord-Spanje van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus liep. Er waren vele secundaire routes naar Santiago, waar men startte afhankelijk van het land van herkomst van de pelgrims. Vlamingen en Nederlanders bereikten vaak per boot San Sebastian en volgden de Camino del Norte langs de kust naar Santiago. Christenen uit het Midden Oosten legden aan in Cadiz en begaven zich van daar naar Sevilla om daar de Via de La Plata aan te vangen. Ook Lissabon en Porto waren belangrijke vertrekpunten op de Camino Portugues.

De traditie van de bedevaart naar St. Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, nadat volgens de legende in 814 zijn graf in Compostella gevonden was. Santiago de Compostella werd in de 11de eeuw niet alleen een belangrijke bedevaartplaats door de wonderbaarlijke verhalen over de apostel Jakobus, maar ook omdat de Abdij van Cluny toen de godsvredebeweging ging stimuleren die bedevaarten naar Santiago stimuleerde, alsook de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen. Daarom is de architectuur van Cluny tot in Spanje merkbaar.

Van oudsher reisden pelgrims naar bedevaartoorden om daar aanwezige relikwieën te vereren, als een gedane belofte aan God of als boetedoening. De meeste pelgrims die tegenwoordig naar Santiago reizen, doen dit vanwege het cultuurhistorische erfgoed op de route, vanwege de fysieke uitdaging of om de prachtige natuur waardoor de route loopt, te ontdekken. Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. De Franse routes zijn er sinds 1998 bijgekomen. In 2019 maakte Nederlander Martin de Vries “Camino”, een “selfie-docu” van zijn voettocht van 1600 km in 70 dagen van Le Puy-en-Velay in Frankrijk naar Santiago de Compostella.

Adelaars boven de Pyreneeën

In de Pyreneeën heb je natuurlijk ook de kans om naast een heuse bedevaart en prachtige landschappen zeer indrukwekkende (roof)vogels te ontdekken. Onder andere verschillende soorten adelaars (arenden) zijn er te spotten en te bezichtigen. De steenarend is er een veel geziene gast in het luchtruim.

Arenden of adelaars zijn middelgrote tot grote roofvogels met brede vleugels, stevige snavel en scherpe klauwen. Arenden worden vaak gebruikt als symbool door landen en organisaties omdat ze zo’n macht, schoonheid en onafhankelijkheid uitstralen. Het zijn prachtige vogels die gewoonweg respect afdwingen met hun gratie tijdens het vliegen, hun scherpe zicht en hun jaagtechnieken. Hun indrukwekkende vleugels kunnen een spanwijdte tot 218 cm hebben en ze kunnen topsnelheden van 90 km/uur halen. Ze worden niet voor niks de koning van de vogels genoemd.

Santiago de Compostella

Santiago de Compostella of Sint-Jacob van Compostella) is een stad in het noorwesten van Spanje en ligt in de comarca Santiago, in de porvincie A Coruña in de regio Galicië. De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en is de zetel van het Galicische bestuur. Het bekende bedevaartoord werd het symbool in de strijd van de Spaanse christenen tegen de islam. De stad werd op het 10de eeuw verwoest door de moslims en werd de volgende eeuw helemaal heropgebouwd.

Santiago de Compostella is ook vooral bekend voor het graf van de apostel Jakobus de Meerdere, de basiliek die erboven staat en de pelgrims die er ieder jaar naartoe reizen. Jakobus is patroonheilige van Spanje, maar vooral dan van Galicië en Santiago de Compostella. De kerkelijke feestdag van de apostel Jakobus is op 25 Juli en op die dag is dan ook groot feest in Santiago de Compostella.

Met zijn Romaanse, Gotische en Barok gebouwen is de oude stad van Santiago één van de mooiste stedelijke gebieden. De oudste gebouwen zijn te vinden rondom het graf van Jakobus en de indrukwekkende Kathedraal, waar men de opmerkelijke Pórtico de la Gloria kan vinden. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Pazo de Raxoi, de Colexiata de Santa María do Sar uit de 12 eeuw, de Barok Kerk van San Martín Pinario uit de 16de eeuw, verscheidene musea en parken, het Galician Contempary Art Centre en de Abdij en Kerk van San Francisco uit de 17de eeuw. Natuurlijk is de fantastische Spaanse Galicische keuken ook een grote trekpleister.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *