Scène in “Out of Africa” waar Meryl Streep om hulp smeekt – kippenvelmoment van Steven

(tekst video)


Steven: “Ik ben Steven en mijn kippenvelmoment is een hele mooie scène uit de film “Out of Africa” waarin Meryl Streep bij de nieuwe gouverneur komt om de zaak voor te leggen van de Kikuyu-stam die altijd met haar samenwerkt en die hun land dreigt te verliezen. Zij smeekt de gouverneur uiteindelijk op haar knieën zittend om nog eens even goed naar die zaak te kijken en te zien of dat land voor die Kikuyu’s niet gered kan worden. Waarna hij zegt dat hij dat wel zal doen, maar op het moment dat zij vraagt of hij daar zijn woord voor wil geven, zegt uiteindelijk de vrouw van de gouverneur dat zij haar woord geeft dat daar heel serieus naar gekeken zal worden. Elke keer als ik die scène zie, krijg ik kippenvel en kan ik het niet droog houden. Dat is prachtig.”

(<<)

Scène in “Out of Africa” waar Meryl Streep om hulp smeekt

In de film “Out of Africa” is er een definitieve scène waar Meryl Streeps personage Karen Blixen uit Kenia gaat vertrekken, maar voor ze vertrekt, komt ze voor de gouverneur om hem te smeken het land te redden dat haar geliefde Kikuyu stam dreigt te verliezen. Ze gaat letterlijk op haar knieën zitten om hem hierom te smeken. De gouverneur voelt zich heel ongemakkelijk en probeert haar te paaien met te zeggen dat hij er wel eens naar zal kijken, maar als ze om zijn woord vraagt, stapt zijn vrouw naar voren en geeft Blixen haar woord dat de zaak opgelost gaat worden.

Het is een prachtige scène waar in de mannenwereld in de kolonie van Kenia één vrouw wel een verschil kon maken door de moed die ze had om te spreken en te smeken voor waar ze om gaf. Bij haar vertrek neemt ze ook afscheid van haar grote liefde uit Kenia: jager Denus Finch Hatton, gespeeld door Robert Redford.

De film “Out of Africa”

“Out of Africa” is een Amerikaans romantisch drama uit 1985 dat werd geregisseerd en geproduceerd door Sydney Pollack. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Hollywoodlegenden Meryl Streep en Robert Redford. De film is los gebaseerd op het autobiografische boek “Out of Africa” van Isak Dinesen (pseudoniem voor Karen Blixen), met nog invloeden van haar andere boek “Shadows on the Grass”. Het verhaal volgt de Deense schrijfster Karen Blixen en de Britse jager Denys Finch Hatton, die in Kenia een buitenechtelijke relatie aangaan.

Karen Blixen verhuist in 1913 naar Afrika. Ze trouwt er uit gemak met Baron Bror Blixen en ze verhuizen naar Brits Oost Afrika en houden er een koffieplantage. Karen houdt van Afrika en de Afrikaanse bevolking en zorgt voor de Kikuyu bevolking die op haar land leeft. Ze bouwt een school, medische voorzieningen en helpt hun ruzies bij te leggen. Ze ontmoet jager Denys en ze worden verliefd op elkaar, hoewel ze nog getrouwd is met Bror maar al apart leefden en uiteindelijk ook scheiden. De relatie tussen Denys en Karen is passioneel en avontuurlijk, maar loopt ook niet altijd van een leien dakje. Hoewel Karens plantage het beter begint te doen, moet ze na een brand toch haar land verkopen en terug naar Denemarken gaan. Voor ze vertrekt is er de bewuste scène in de film waar ze voor de gouverneur komt omdat ze er zeker van wilt zijn dat de Kikuyu bevolking die op haar land wonen er samen mogen blijven en dat er voor hen gezorgd zal worden.

“Out of Africa” werd een groot succes, mede dankzij de prachtige kaders en beelden, het acteertalent van de 2 steracteurs, hun chemie op het scherm en de manier waarop Pollack de film regisseerde. De film won 7 Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Camerawerk. Ook de soundtrack van de film kreeg een Oscar en werd zeer bekend. De film ontving ook vele internationale prijzen, waaronder 3 Britisch Academy Film Awards, 3 Golden Globes en 2 David di Donatello Awards.

De Kikuyu bevolking

De Kikuyu bevolking is een Bantu etnische groep uit Kenia. In 2019 waren ze in aantal met meer dan 8 miljoen en dus vertegenwoordigen ze zo’n 17% van de Keniaanse bevolking, wat hen de grootste etnische groep maakt in Kenia. De term “Kikuyu” komt van het Swahili woord “Gïküyü”, wat grote esdoornboom betekent. “Agïküyü”, wat ze zichzelf noemen, betekent “kinderen van de grote esdoorn” in de Kikuyu-taal.

De Kikuyu wonen sinds de 13de eeuw in centraal-oost Kenia dichtbij Mount Kenya, de hoogste berg van Kenia. Hun Gïküyü-taal staat dichtbij die van de Embu en Mbeere bevolking. De Kikuyu bestaan uit 9 clans, waarvan elke clan getraceerd kan worden naar één enkele vrouwelijke voorouder en een dochter van Mumbi, de moeder van de Kikuyu bevolking. De Kikuyu geloven in één almachtige God, Ngai genoemd, die ook wordt herkend door de Embu en Kamba bevolking. Offers aan Ngai werden altijd onder een esdoornboom gebracht, soms wordt er ook een vijgenboom gebruikt. In hun religie is Mount Kenya van groot belang, omdat de Kikuyu geloven dat Ngai daar neerkomt als hij naar de aarde komt.

Voor de Britten Kenia binnenvielen in 1888, waren de Kikuyu nooit verslagen geweest en waren ze een sterk gevestigd landbouwvolk. De Britten koloniseerden Kenia, brachten meer en meer immigranten mee en namen een groot deel van de vruchtbare landbouwgrond van de Kikuyu af. Hoewel er eerst een vredesverdrag werd gemaakt tussen de Britten en de Kikuyu, duurde dat niet lang en werd de situatie gewelddadig. De Kikuyu zagen dat ze niet konden winnen van de Britten, dus probeerden ze het op een politieke manier. Er kwamen verschillende politieke bewegingen en opstanden door de jaren heen en eindigde in een bloederige onafhankelijkheidsoorlog die uiteindelijk tot de vrije Republiek Kenia leidde in 1963.

Meer over de Kikuyu bevolking:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *