The Living Goddess of Nepal – kippenvelmoment van Judy

(tekst video)


Judy: “Mijn kippenvelmoment was toen ik eind Februari in Nepal was, in Kathmandu. Ik heb The Living Goddess gezien. Het is een meisje die 1 keer per dag haar volk komt bekijken. Vanuit een raampje kijkt ze naar beneden op een plaats. Ik had oogcontact met dat meisje en wat mijn kippenvelmoment was, is dat het op een gegeven moment klaar is en gaan de luiken dicht, maar ze maakte een sprongetje. En het meest ontroerende wat er door mijn hoofd op dat moment ging, en dat was het kippenvelmoment, ze deed een sprongetje. En toen dacht ik “Oh, mijn God, het is ook een gewoon kind.” En daar was ik heel heel blij om. Dit is mijn kippenvelmoment.”

(<<)

The Living Goddess of Nepal

De Kumari, of Kumari Devi, of Living Goddess of Nepal, is een ‘levende godin’ die gezien wordt als de reïncarnatie van de vrouwelijke energie of devi, de godin Durga, ook Taleju genoemd, in Hindoe en Boedistische religieuze tradities. Kumari betekent ‘jong prepuberaal meisje’ en ze wordt dan ook verkozen uit 3 tot 5-jarige meisjes uit de Shakya-kaste van de Nepalese Newari bevolkingsgroep. De Kumari worden aanbeden door de bevolking en het is een grote eer om verkozen te worden tot Kumari.

Er zijn verschillende Kumaris in Nepal, sommige steden hebben er zelfs een paar, maar de bekendste en belangrijkste is de Royal Kumari in Kathmandu. Zij woont in de Kumari Ghar, een paleis in het centrum van de stad. De Kumari traditie wordt enkel in sommige steden van Nepal gevolgd: in Kathmandu, Lalitpur, Bhaktapur, Sankhu en Bungamati. De huidige Royal Kumari is Trishna Skaya. Ze is in 2017 op 3-jarige leeftijd verkozen door de Maoistische overheid die de monarchie hebben vervangen. Unika Bajracharya werd in 2014 verkozen tot de Kumari van Patan en is de tweede belangrijkste ‘levende godin’.

Het leven van een Kumari is niet altijd rooskleurig. Ze verlaat het paleis enkel op ceremoniële gelegenheden, haar familie kan haar maar af en toe bezoeken, haar speelgenootjes worden voor haar uitgekozen, er wordt haar gezegd wat ze aandoet en hoe ze zich moet gedragen en wat ze wel of niet mag doen. Vanaf het moment dat ze als Kumari wordt gekozen tot de godin haar lichaam verlaat, mogen haar voeten de grond niet meer raken omdat ze nu heilig zijn. Ze moet altijd worden gedragen of getransporteerd in haar gouden draagstoel. Ze draagt nooit schoenen en haar voeten mogen enkel met rode sokken worden bedekt.

Menigten wachten op haar komst omdat ze geloven dat ze geluk en genezing brengt. Alleen bepaalde mensen die een verzoek indienen, mogen haar ook in het paleis gaan bezoeken. Enkel nadat de Kumari terug ‘sterfelijk’ zijn, mogen ze naar school gaan en onderwijs volgen. Voormalige Kumari Matina Shakya was Kumari van 2008 tot 2017. Hieronder kan je haar verhaal van godin naar normaal meisje bekijken.

Het selectieproces van de Kumari

Het selectieproces voor de Kumari is zeer streng. De meisjes blijven Kumari tot hun eerste menstruatie, omdat het geloof is dat de godin Durga hun lichaam dan verlaat. Ernstige ziekte of veel bloedverlies door een verwonding kan ook het verlies van de godin betekenen. Eens de godin Durga de huidige Kumari verlaat, is het heel belangrijk om snel een nieuwe Kumari aan te duiden. Het selectieproces wordt geleid door de 5 belangrijkste Boedistische priesters. Een potentiële kandidate moeten uit de Newari Shakya-kaste van zilver- en goudsmeden komen. Ze moet een perfecte gezondheid hebben, nooit gebloed hebben of ziek zijn geweest, zonder onvolmaaktheden zijn en nog geen tanden zijn verloren. Dan worden de meisjes nagekeken op de battis lakshanas, de 32 perfecties van een godin, waaronder een lichaam als een banyanboom, wimpers als een koe, heupen als een hert en een stem zacht als een eend. Ook moet ze heel zwart haar en ogen hebben, sierlijke handen en voeten en 20 tanden. Haar horoscoop moet complementair zijn met die van de koning. Haar familie wordt ook onderzocht om te kijken of ze zeker toegewijd zijn aan de koning.

Eens de kandidate gekozen is, moet ze een hele reeks testen doorstaan om zeker te zijn dat ze de juiste kwaliteiten heeft om het levende vat voor Durga te zijn. Op het Hindoe festival van Dashain moet ze haar grootste test doorstaan waar ze zonder vrees door een tempelkoer vol dierenhoofden moet lopen. Als laatste test moet de levende godin een nacht alleen doorbrengen met de dierenhoofden. Ze moet ook de persoonlijke bezittingen van de vorige Kumari uit een hele reeks voorwerpen kunnen halen. Nadat de Kumari is gekozen, wordt ze gezuiverd en gaat ze door schoonheidsrituelen om zich te ontdoen van ervaringen van het verleden. Als deze rituelen voorbij zijn, komt de godin in haar leven en wordt ze voorgesteld als de nieuwe Kumari.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *