Het Kerstconcert van het koor van De Nationale Opera – kippenvelmoment van Antoinette

(tekst video)


Antoinette: “Mijn kippenvelmoment kreeg ik een paar dagen geleden. Ik zing heel graag en al heel lang in diverse koren en dat kan natuurlijk nu niet en dat mis ik vreselijk. En toen kreeg ik een paar dagen geleden een filmpje van het koor van de Nederlandse opera en die voerden een Kerstconcert uit. Ze begonnen met “Stille Nacht, Heilige Nacht”, natuurlijk allemaal op anderhalve meter afstand, verspreid over het muziektheater. En het leuke was, ze zongen allemaal in hun eigen taal. Dat klonk natuurlijk heel grappig, want waar wij bijvoorbeeld “Stille Nacht”, zingen mensen 3 lettergrepen. Nou, het was een prachtige, ontroerende uitvoering en ook allerlei andere nummers die ze deden waren echt geweldig. Ik weet niet of het nog voor jullie allemaal terug te vinden is, maar het is zeer de moeite waard. Voor mij was dat dus een kippenvelmoment, want ik zou niets liever willen dan ook een Kerstconcert zingen.”

(<<)

Het Kerstconcert van De Nationale opera

Het Kerstconcert van de Nationale Opera moest anders gaan dan andere jaren. Dit jaar was er Corona en kon het koor niet dicht bij elkaar staan. Toch hebben ze hier een elegante en veilige oplossing voor gevonden en kon deze traditie niet worden gestopt. Het koor van de Nationale Opera bracht “Christmas Carols” in samenwerking met de Nationale Opera Studio en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor een ontroerend en hartverwarmend Kerstconcert.

Voor “Christmas Carols” werd een afwisselend programma samengesteld met klassieke en minder klassieke Kerstmuziek. Zo worden onder andere “Stille Nacht”, “Ave Maria”, “Deck the Hall” en “Weihnachtsglocken” onder handen genomen, maar ook “Bogoroditse Djevo”, “A Spotless Rose”, “What Cheer?”, “Glorious Kingdom” en “Hodie Christus natus est”. De solozangers komen uit De Nationale Opera Studio, de creatieve regie werd gedaan door Margus Spekkers, muzikale leiding door Ad Broeksteeg en Klaas-Jan de Groot, artistieke supervisie door Ching-Lien Wu en piano werd gespeeld door Ad Broeksteeg en Lochlan Brown.

Meer over het Kerstconcert van het koor van De Nationale Opera:

Meer Kerstprogramma’s van het koor van De Nationale Opera

Het Koor verzorgde deze Kerst meer bijzondere programmering. In “Voices out of Silence” vertolkt Het Koor a capella een gevarieerd repertoire dat reikt van de Renaissance tot in de 20ste eeuw. De première was 20 December 2020 en het kan online bekeken worden tot en met 17 Januari 2021.

Het Koor van De Nationale Opera en aankomend Zwitsers chef-dirigent Lorenzo Viotti doorbreken de stilte van de tweede lockdown met een sfeervol muzikaal programma. Samen verkennen ze de betekenis van stilte en de pure kracht van de menselijke stem.

Meer over “Voices out of Silence”:

De Nationale Opera

De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera) is een Nederlands operagezelschap dat deel uitmaakt van het Nationale Opera & Ballet en gevestigd is te Amsterdam. De Nederlandse Opera werd opgericht na WOII als een repertoiregezelschap met een vast ensemble. Het gezelschap ging op tournee door het hele land met het accent op Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De Stadsschouwburg van Amsterdam was hun thuisbasis.

In 1964 veranderde de aard van het gezelschap, het werd een stagionegezelschap: voor iedere productie werden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken. In 1965 kwam hun eerste productie uit: “Der Rosenkavalier” van Richard Strauss. In 1986 verhuisde de thuisbasis naar Het Muziektheater aan de Amstel. In 2014 fuseerde De Nationale Opera met Het Nationale Ballet tot de Nationale Opera en Ballet.

De Nationale Opera produceert zo’n 11 producties per jaar en hebben een groot succes met het bezettingspercentage van de voorstelling van bijna 100%. Enkele bekende en succesvolle producties zijn: “Der Rosenkavalier”, Verdi’s “Don Carlos”, “Cavaleria Rusticana”, “De Monteverdi-Cyclus”, “Der Ring des Nibelungen”, “Ritratto”, “Rodelinda”, “Le Nozze di Figaro”, “Reimreisje”, “Tannhäuser” en “Salome”.

In 2016 won De Nationale Opera de Opera Company of the Year Award. Sophie de Lint is directeur van DNO, Luc Joosten hoofd van dramaturgie, Damià Carbonell Nicolau hoofd van artistieke zaken, Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera en Lorenzo Viotti de nieuwe chef-dirigent. In de jaren 2011-2020 was Marc Albrecht de chef-dirigent. Decors en kostuums worden vrijwel allemaal in de eigen ateliers geproduceerd in samenwerking met getalenteerde designers.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *