De film “It’s a wonderful life” – kippenvelmoment van Karin

(tekst video)


Karin: “Mijn kippenvelmoment was toen ik de lievelingsfilm van mijn vader samen keek met hem in Chili, in Quintero. We waren op vakantie en hij zei “Kom Karien, ik vind deze film zo mooi, het is mijn lievelingsfilm.” En dat was namelijk “It’s a wonderful life”, een film uit 1946. Ik had tot dan eigenlijk nog nooit succesvol een zwart-wit film gezien, want ik val altijd in slaap. Dus ik dacht “Nou ja, prima, we kijken de film omdat je hem zo mooi vindt.” Ik keek de film en het is echt één van de mooiste films die ik sowieso ooit heb gezien. Op het einde wordt over de hoofdrolspeler gezegd, “George Bailey, the richest man in town” en dat kwam omdat hij zoveel vrienden en familie heeft, niet in materiële zin. En toen realiseerde ik me “Wow, dat is mijn vader ook”, omdat mijn vader zoveel vrienden heeft en hij geeft niet om materiële goederen van de wereld. Hij vindt dat natuurlijk ook mooi, maar wat hem het meest raakt, dat zijn de vrienden, de familie, de goede momenten, en dat hij voor mensen klaarstaat en dat anderen dan ook voor hem klaarstaan. Dus dat is mijn kippenvelmoment.”

(<<)

“It’s a wonderful life”

“It’s a wonderul life” is een Amerikaanse Kerst-familiefilm uit 1946, geproduceerd en geregisseerd door Frank Capra, met hoofdrollen voor James Stewart en Donna Reed. De film is gebaseerd op het korte verhaal “The Greatest Gift” van Philip Van Doren Stern en is ook losjes gebaseerd op “A Christmas Carol” van Charles Dickens. De film wordt gezien als één van de beste films allertijden.

“It’s a wonderful life” gaat over George Bailey, een man die zijn persoonlijke dromen heeft opgegeven om anderen in zijn buurt te helpen. Hij ziet het nut van het leven niet meer in en wil zelfmoord plegen op Kerstavond, maar wordt tegengehouden door zijn bewaarengel Clarence, die hem laat zien wat voor een impact George heeft gemaakt op de mensen rondom hem en hoe anders het leven van zijn vrouw Mary en de mensen in zijn dorp er zou hebben uitgezien als George er niet was geweest. Als hij op het einde van de film in schulden zit en heel de buurt hem geld komt geven om hem te helpen, realiseert George zich dat materiële dingen niet uitmaken, maar dat als hij zijn familie en vrienden heeft, dat hij alles heeft wat hij nodig heeft.

Toen de film uitkwam, werd het niet bepaald een groot succes, maar eens het publiekelijk domein werd, werd het een klassieke Kerstfilm en feel good film. De film werd genomineerd voor 5 Oscars, waaronder Beste Film, en werd door het Amerikaanse Filminstituur uitgeroepen tot één van de 100 beste Amerikaanse film ooit gemaakt. In 1990 werd de film ook toegevoegd aan de National Film Registry in de Library of Congress voor zijn “culturele, historische en estethische belang”.

Regisseur Frank Capra

Frank Russel Capra (1897-1991) was een Italiaans-Amerikaanse regisseur, producer en schrijver die het creatieve brein was achter vele bekende films in de jaren ’30 en ’40. Zijn meest bekende films zijn “It happened one night” (1934), “You can’t take it with you” (1938), “Mr. Smith goes to Washington (1939) en “It’s a wonderful life (1946). Zijn films werden grote successen. Zo werd “It happened one night” de eerste film die alle 5 top Oscars won (Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Screenplay).

Frank Capra werd 15 keer genomineerd voor een Oscar, waarvan hij er 6 verzilverde, waaronder Beste Regisseur en Beste Producer voor “It happened one night” en “You can’t take it with you”. Hij hield ervan om feel good films te maken die iets belangrijks overbrachten, vooral in de toenmalige tijden van oorlog. Tijdens WOII zat Capra in het Amerikaanse leger en maakte propaganda films zoals de “Why we fight”-serie.

Naast regisseren, was Capra zeer actief in de filmindustrie met meerdere politieke en sociale activiteiten. Hij was de president van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, werkte samen met de Writers Guild of America en was het hoofd van de Directors Guild of America.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *