Nederland verslaat Argentinië tijdens de kwartfinale van het WK 1998 door een goal van Dennis Bergkamp  – Kippenvelmoment van Eric

(tekst video)


Eric: Mijn kippenvelmoment is de kwartfinale van het WK 1998, Nederland tegen Argentinië, voetbal. Wat mij betreft is dat het perfecte doelpuntmoment. In de laatste minuut, in de laatste 20 seconden van de wedstrijd staat het 1-1 tegen Argentinië en maakt Frank de Boer een absurde voorzet van meer dan 50 meter. En zo op de voet van Dennis Bergkamp die hem erin schiet. Je voelt eigenlijk de spanning opkomen. Ik zou zeggen, ga het filmpje zeker kijken. Jack Van Gelder maakte het filmpje helemaal tot kippenvelmoment wat mij betreft.

(<<)

Nederland wint van Argentinië tijdens de kwartfinale van het WK 1998 door een goal van Dennis Bergkamp

Op 4 Juli 1998 wordt de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetbal gespeeld tussen Nederland en Argentinië in Marseille, Frankrijk. Het werd een zeer spannende wedstrijd, die nagelbijtend bleef tot op letterlijk de laatste paar seconden!

Het eerste doelpunt wordt in minuut 12 al gescoord door Patrick Kluivert met een assist van het hoofd van Bergkamp. Argentinië moet niet lang wachten op de gelijkmaker: in minuut 17 scoort Javier López de 1-1. De wedstrijd gaat verder met kansen van beide kanten, maar bij de 89ste minuut van de wedstrijd is het nog altijd 1-1. Dan ziet Frank de Boer een opening en geeft een monsterpas die het halve voetbalveld over vliegt. De bal komt bij Dennis Bergkamp terecht en die schiet hem er pal in! Het is 2-1 en Nederland gaat door naar de halve finale!

De wedstrijd wordt voorzien van commentaar door Jack Van Gelder, die van het winnende doelpunt een waar historisch moment maakte door maar DENNIS BERGKAMP, DENNIS BERGKAMP te blijven roepen!

Voor een uitgebreidere samenvatting met commentaar kan u onderstaande video bekijken:

Het WK 1998

Het WK van 1998 was de 16de editie van de FIFA internationale voetbalwedstrijd. Frankrijk was gastheer. Het toernooi werd gespeeld tussen 10 Juni en 12 Juli. Er deden 170 laden mee aan de voorronden waarvan er uiteindelijk 32 landen meededen aan de eindronde. Het kampioenschap werd gewonnen door gastland Frankrijk nadat ze in de finale Brazilië versloegen met 3-0. Ze veroverden ze hun eerste wereldtitel. 2 jaar later werden ze ook Europees kampioen waardoor ze het eerste land waren dat achtereenvolgens WK en EK kampioen werd.

Nederland versloeg Argenitinië in de kwartfinale en ging door naar een halve finale tegen Brazilië. Die wedstrijd werd 1-1 gespeeld, maar de Brazilianen haalden het uiteindelijk met 4-2 in de strafschoppen. De andere halve finale werd gespeeld tussen Frankrijk en Kroatië (2-1). Tijdens de wedstrijd voor de derde plaats, won Kroatië van Nederland met 2-1, waardoor Nederland uiteindelijk op een vierde plaats terecht kwam.

Hier zijn nog even de beste goals uit het toernooi op een rijtje:

Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp (10/05/1969) is een Nederlandse professionele voetbalcoach en voormalig topspeler. Hij maakte zijn professionele debut in 1986 en behaalde vooral succes als spits en middenspeler van Ajax, Inter Milaan en Arsenal. Voor Arsenal won hij 3 Premier League titels, 4 FA Cup trofeeën en haalde het tot in de finale van de UEFA Champions League 2006.

Hij speelde ook 79 keer voor het Nederlands elftal, waarin hij in totaal 37 keer kon scoren. Met het Nederlands elftal speelde hij in het EK 1992, WK 1998 (waar hij dé goal maakte die nu wordt gezien als één van de beste FIFA WK goals).

Bergkamp werd door Pelé in de FIFA 100 gezet, een lijst van de beste 125 voetballers aller tijden. Hij is ook als enige Nederlander opgenomen in de English Football Hall of Fame en is tweemaal derde geworden in de Wereldvoetballer van het jaar, een verkiezing van de FIFA. In 1998 kreeg hij het record voor de Nederlandse topscorer allertijden. Dit werd later verbeterd door Patrick Kluivert, Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. In 2017 werd zijn goal tegen Newcastle United in 2002 verkozen tot beste Premier League goal aller tijden.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *