Nederland zegeviert tegen Duitsland in de halve finale van het EK 1988 – Kippenvelmoment van Harry

(tekst video)


Harry: mijn kippenvelmoment
is al even geleden. Het was in 1988 met het Europees Kampioenschap voetbal. Dat was de halve finale, speelde Nederland tegen Duitsland. En ja, eigenlijk was het een vervolg op wat er in 1974 gebeurd was toen Nederland tijdens het Wereld Kampioenschap de finale van Duitsland verloor, terwijl iedereen dat eigenlijk onterecht vond. Dus het was een soort revanche-achtig gevoel. Maar goed, dat moest zich nog wel even afspelen. En de wedstrijd was in Duitsland, dus dat was sowieso ook wel spannend. Nou goed, wat er vervolgens gebeurde, was dat Duitsland 1-0 voorkwam met een penalty waar we nog altijd over discussiëren bij wijze van spreken. Dus dat zag er niet zo heel best uit. Maar gelukkig op een gegeven moment een penalty voor Nederland. Ook een beetje dubieus, maar goed, gerechtigheid zullen we dan maar denken. Toen werd het 1-1 daardoor en toen was het dus knijpen over wat er verder zou gaan gebeuren. Dat heeft heel lang geduurd tot de 89ste minuut. Toen kwam er een prachtige aanval van Nederland en toen wist van Basten de 2-1 te scoren. Het was alsof Nederland ontplofte! Ik ben naderhand de stad ingegaan in Nijmegen en het was gewoon één grote, feestende meute, iedereen stond te springen, te zingen, te drinken en te dansen. Iedereen was blij, iedereen was gelukkig en volgens mij was het in heel Nederland zo. Ja, het was echt ongelofelijk wat er toen gebeurde. Het was echt de revanche op 1974 en nou, ongelofelijk, grandioos. Echt kippenvel.

(<<)

Nederland zegeviert tegen Duitsland in de halve finale van het EK 1988 door een doelpunt van Marco van Basten

Op 21 Juni 1988 wordt de halve finale van het EK gespeeld tussen Nederland en West-Duitsland in het Volksparkstadion in Hamburg. De Duitsers spelen thuis en de Nederlanders hebben veel te bewijzen nadat ze in 1974 in het WK de finale verloren van de Duitsers. Naast een finaleplek staat dus de trots en revanche van Oranje op het spel. Scheidsrechter Ioan Igna uit Roemenië waakt over de wedstrijd. Het zou een veelbelovende wedstrijd te worden!

EK 1988 halve finale tegen Duitsland met op minuut 3:50 de goal (strafschop) van Koeman en op minuut 5:35 de goal van van Basten:

Na heel wat spanning scoort Lothar Matthäus met een penalty voor West-Duitsland in minuut 55 na een fout tegenover Klinsmann. De Duitsers konden hun voorsprong behouden tot Jürgen Kohler Marco van Basten tegen de grond werkte en Nederland hiervoor een penalty kreeg. In minuut 74 scoort Ronald Koeman de 1-1 voor Nederland. Beide penalty’s waren zeker stof voor discussie. De spanning is te snijden. Op amper 2 minuten voor het einde van de match scoort Marco van Basten de overwinnende goal voor Nederland. Het is 1-2 en heel Nederland barst los en vreugdekreten worden overal gehoord! Nederland gaat door naar de finale en heeft eindelijk gewonnen van de Duitsland!

Het EK 1988 en grote overwinnaar Nederland

Het EK Voetbal van 1988 werd in West-Duitsland gehouden van 10 tot 25 Juni. Het was het achtste Europees Kampioenschap, wat elke 4 jaar wordt gehouden en wordt georganiseerd door de UEFA. De eerste halve finale werd gespeeld tussen West-Duitsland en Nederland (1-2) en de tweede halve finale werd een strijd tussen Rusland en Italië (2-0). De finale werd op 25 Juni tussen de Sovjet Unie (Rusland) en Nederland gespeeld en Nederland won met 0-2.

Het EK van 1988 was het laatste Europees Kampioenschap waarin West-Duitsland, de Sovjet Unie en Joegoslavië meedoen, aangezien de West- en Oost-Duitsers terug 1 Duits team vormen in 1990, de Sovjet Unie in 15 verschillende landen wordt verdeeld in 1991 en Joegoslavië 6 verschillende landen wordt in de jaren ’90. Het was ook het eerste grote kampioenschap dat de Repbliek Ierland liet meespelen.

Nederland won het tournament dus en werd Europees kampioen gekroond voor de eerste keer in de geschiedenis. Een trots en langverwacht moment voor Oranje! Na de halve finale met 1-2 van West-Duitsland te winnen, konden ze op 25 Juni ook de overwinning tegenover Rusland met 2-0 verzegelen door goals van teamkapitein Ruud Gullit en toernamenttopscoorder Marco van Basten. Hans van Breukelen blockte een lage penalty van Igor Belanov. De goals van Marco van Basten zou later worden omschreven als één van de geweldigste goals in de geschiedenis van het Europees Kampioenschap.

EK 1988 finale tegen Rusland geanalyseerd:

Na de grote overwinning van Nederland op het EK, staat Nederland op zijn kop! Overal wordt er gefeest, gejuigd en gevierd. Het Nederlands elftal wordt gehuldigd op het museumplein in Amsterdam voor de ogen en het juichen van een grote menigte.

Marco van Basten

Marcel (Marco) van Basten werd geboren in Utrecht op 31 Oktober 1964 en wordt wereldwijd erkerd als één van de beste voetballers aller tijden. Hij werd drie keer Europees voetballen van het Jaar en twee keer Wereldvoetballer van het Jaar. De voormalige aanvaller was vooral gekend voor zijn balvastheid, techniek, tactische klasse en manier van afronding. Hij speelde voornamelijk bij Ajax en AC Milaan. Bij Ajex zorgde hij meer voor 3 landsitels en de Europacup II en bij AC Milaan behaalde hij met zijn team twee keer de Europacup I, 2 wereldbekers en 2 UEFA Super Cups.

In het EK 1988 werd Marco van Basten met het Nederlands elftal Europees kampioen en scoorde hij 5 keer tijdens het hele Kampioenschap. Hiermee werd hij de topscoorder van het EK. De twee spelers die op een gedeelde tweede plaats staan, scoorden elk “maar” 2 goals. Zijn goal tegen de Sovjet Unie in de finale wordt nog steeds gezien als één van de mooiste doelpunten ooit.

Door een enkelblessure moest hij op 30-jarige leeftijd vroegtijdig afscheid nemen van het profvoetbal. Zijn laatste wedstrijd werd de finale van de Champions League tegen Olympique Marseille in 1993.

Marco van Basten heeft een tijdje gegolfd, waarna hij in 2003 trainer werd bij Ajax van de beloften. Een jaar later verving hij Dick Advocaat als bondscoach voor het Nederlands elftal. Hij bleef bondscoach tot en met het EK voetbal van 2008. Daarna keerde hij terug naar Ajax als trainer van het eerste elftal tot zijn ontlag in 2009 na teleurstellende resultaten.

Meer over Marco van Basten:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *