“Nooit meer bang” van Abel – Kippenvelmoment van Mirjam

(tekst video)

Mirjam: Mijn kippenvelmoment is het nummer “Nooit meer bang” van Abel. Ik kan eigenlijk niet zo goed uitleggen waarom, maar als ik het hoor krijg ik altijd gruwelijk kippenvel en moet ik heel hard huilen. Het is ook gezongen op onze bruiloft. Ik heb het hele nummer door zitten janken. Luister het nummer zelf maar. Een liedje over het moment dat je iemand hebt gevonden en weet dat je nooit meer bang hoeft te zijn.
(<<)

Het liedje “Nooit meer bang” van Abel

Zanger-gitarist Joris Rasenberg, toetsenist Freek Imbens en basgitarist Robert Stobbelaar begonnen in 1996 de band Abel. Drie gezworen kameraden sinds de middelbare school. Het liedje “Nooit meer bang” verscheen in 2001. Een liedje dat je onmiskenbaar raakt mede dankzij het geheel eigen stemgeluid van Rasenberg en de ingetogen begeleiding.

Het liedje werd verkozen tot titelsong van de kinderfilm “Minoes”, naar het gelijknamige succesvolle boek van Annie M.G. Schmidt. In de clip is onder meer een jonge Theo Maassen te zien.

Abel’s eerste echte hit “Onderweg” en hun meest bekende liedjes

Abel werd bij toeval ontdekt. De debuutsingle “3 dagen zon” (1996) werd allesbehalve een hit. Met de tweede single “Onderweg” was het raak. Het liedje stond begin 2000 wekenlang op nummer 1 in zowel Nederland als Vlaanderen. Kort daarna verscheen het album “De Stilte voorbij”.

Na de opvolger “Walsen” werd het stil. In 2010 liet Abel opnieuw van zich horen met het liedje “Zolang je bij me bent”.

Het geluid van Abel is mede dankzij de zang van Joris Rasenberg breekbaar en uniek. Kleine liedjes passen de band dan ook het beste.

Abel heeft nooit de ambitie gehad om landelijk door te breken. Het liefst speelde de band uit Breda in kleine lokale kroegen en zalen. Joris Rasenberg maakt nog altijd muziek. Hij geeft muziekles, maatschappijleer en is mentor op een middelbare school. In Breda natuurlijk. Zijn stad.

Lil Kleine en Frenna coveren “Onderweg” met nieuwe titel “Verleden tijd”

In 2020 coverden Frenna en Lil Kleine het liedje “Onderweg” met als nieuwe titel “Verleden tijd”. Een eigentijdse versie die inmiddels al meer dan 6 miljoen keer gestreamd op Spotify.

De remake werd beloond met een gouden plaat. Overhandigd door Rasenberg en Birgit Schuurman die naast de jonge zanger speelde in de originele clip uit 2000.

Andere covers van Abel:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *