Overlevende van vliegtuigcrash Kechi Okwuchi zingt op America’s Got Talent – kippenvelmoment van May

(tekst video)


May: “Hallo, mijn naam is May en mijn kippenvelmoment was toen ik Kechi Okwuchi zag. Ze is één van de overlevenden van de Sosoliso Airline crash. Sindsdien is ze er terug bovenop kunnen komen, ondanks de hindernissen en de littekens. De moed om naar buiten te gaan. Het is iets heel geweldigs. Ik zag haar zingen op America’s Got Talent. Het was zo ongelofelijk, ik was zo geschokt en enthousiast. Als zij er weer bovenop kan komen, dan is dit een bemoediging voor alle jongeren in de wereld.”

(<<)

Een overlevende van een vliegtuigcrash op America’s Got Talent

Tijdens haar auditie bij America’s Got Talent in 2017 zong Kechi Okwuchi haar versie van Ed Sheeran lied “Thinking out loud”. Vooraf had ze de juryleden en het publiek verteld waar haar liefde voor zang vandaan kwam. “Ik wil mijn stem delen met AGT. Ik zat in een vliegtuigcrash toen ik 16 jaar was waarvan 107 van de 109 passagiers waren overleden, er waren maar 2 overlevenden. Ik was één van die twee overlevenden.”

Toen één van de juryleden haar vroeg hoe ze was omgegaan met het trauma, zei ze: “Ik lag in een ziekenhuisbed van kop tot teen in het verband, muziek was mijn enige uitweg en dat is waarom het zoveel voor mij betekent.” Aan het einde van haar optreden kreeg de Nigeriaanse overlevende een staande ovatie van het publiek en de jury.

Het parcours van Kechi Okwuchi op America’s Got Talent

Kechi Okwuchi ging door naar de AGT halve finale nadat ze de jury haar versie liet horen van Ketty Perry’s lied “By the grace of God”. Nadat het bekend werd gemaakt dat de overlevende van de vliegtuigcrash de halve finale van de show had gehaald, waren veel Nigeriaanse landgenoten heel enthousiast dat ze het zo ver had geschopt.

Kechi bracht “Don’t worry about me” van Frances in de halve finale en draagde het lied op aan haar moeder. Haar prachtige optreden brachten tranen in de ogen van de jury. De juryleden van show, Howie Mandel, Heidi Klum, Mel B en Simon Cowell, gaven Kechi een staande ovatie na haar optreden en voormalige Spice Girl Mel B zei “Je stem brengt wonder aan zoveel mensen… je bent ongelofelijk”.

De Nigeriaanse zangeres haalde de top tien om naar de finale te mogen gaan door het Dunkin’ Save stemproces, dat de kijkers een kans geeft om hun keuzekandidaat naar het laatste deel van de talentenjacht te sturen.

In de grote finale van America’s Got Talent seizoen 12 werd buikspreekster Darci Lynne Farmer tot winnares gekroond, dicht op de voet gevolgd door 9-jarige Angelica Hale op de tweede plaats en LIght Balance op de derde plaats. Kechi werd zesde.

Angelica Hale en Kechi transformeerden allebei hun problemen tot iets speciaal. Het pastte dan ook dat het dynamische sterke duo het lied “Stronger” van Kelly Clarkson zongen. Het was de perfecte knipoog naar hun problemen. Maar ze hadden ook een verrassing in petto toen ze even stopten met zingen en de gezeldige Kelly Clarkson zelf aankondigden. Ze zongen samen het einde van het optreden als een trio en bliezen iedereen omver.

Tijdens haar parcours in AGT kreeg Okwuchi vier staande ovaties van de juryleden en het publiek, het meest van eender welke kandidaat sinds bij het begin van het programma.

Kechi keerde later in 2019 terug om op te treden op America’s Got Talent: The Professionals. Okwuchi ontroerde het publiek met haar versie van “You are the reason” van Callum Scott. Nadat juryleden Howie Mandel, Mel B en Heidi Klum haar veel lof gaven voor haar optreden, liet Simon Cowell de gemoederen stijgen toen hij zei “Ik ga heel eerlijk zijn, ik vond het niet zo goed.” Na een lange dramatische pauze, voegde hij toe “Ik vond het geweldig”, waarna hij op de gouden buzzer klopte en Kechi recht naar de live shows stuurde.

Kechi Okwuchi

Kechi werd geboren in Orlu, Imo State on 29 Oktober 1989. Ze groeide op met haar jongere zus en ging naar de Loyola Jezuïete kostschool in Abuja, Nigeria. In 2015 studeerde ze af in economie van de University of Thomas in Houston, Texas. Door haar ongelofelijke intellect, werd Okwuchi al toegelaten bij niet minder dan 6 academische eerverenigingen. Daarnast ontving ze een Most Outstanding Student voor haar studie in economie.

Kechi Okwuchi heeft een overlevingsverhaal na een vliegtuigcrash dat een echt wonder is. In 2005 zat ze op Sosoliso Airlines Vlucht 1145 en reisde van Abuja naar Port Harcourt. Het vliegtuig crashte bij de langing op het Port Harcourt International Airport en kostte het leven aan 107 van de 109 passagiers. Okuwuchi en één andere passagier waren de enige twee mensen die de catastrofe hadden overleefd. Kechi Okwuchi was haar zicht deels verloren in het accident. Meer dan 65% van haar lichaam was verbrand. In 2007 verhuisde ze naar Texas met haar familie voor een behandeling aan Shriner’s Hospital for Children in Galveston. Ze ondering al zeker 100 operaties.

Twee jaar na het verschrikkelijke incident is Kechi Okwuchi er terug bovenop gekomen en heeft vrede gesloten met haar nieuwe realiteit. Ze herrees uit al het ongeluk zoals een phoenix uit de as en begon mensen te bemoedigen met speeches te geven op TEDTalk podia. Tijdens haar AGT auditie vertelde de 28-jarige overlevende de jury dat de nasleep van het accident deprimerend en ontmoedigend was, maar dat ze gelukkig muziek had om haar door de ergste tijd van haar leven te trekken.

Meer over Kechi Okwuchi:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *