Piano Sonata D. 960 van componist Franz Schubert – Kippenvelmoment van Bert

(tekst video)


Bert: Mijn laatste kippenvelmoment was de sonata van Schubert, D. 960, met een hele merkwaardige tremelo in de onderhand. De eerste keer was ik juist afgekeurd voor mijn werk en toen was ik zo ongelofelijk gelukkig dat ik alleen nog maar naar Schubert hoefde te luisteren, dat ik niet meer naar die geile kloteschool hoefde terug te zitten. Ik krijg niet elke keer kippenvel als ik het luister, het is geen automatisme. Die CD was bij mijn dementerende schoonmoeder en die gingen we ophalen. Toen dacht ik aan dat hele nummer, die D. 960, niet meer en toen zette ik dat op en toen was ik zeer geschokt, ja. (<<)

Piano Sonata D. 960 van Oostenrijkse componist Franz Schubert

Piano Sonata D. 960 is de laatste belangrijke solo piano compositie geschreven door Oostenrijkse componist Franz Schubert. Het werd samen in een trilogiereeks met Piano Sonata D 958 en D 959 geschreven door Schubert tijdens de laatste maanden van zijn leven in 1828, maar werd niet uitgebracht tot 10 jaar na zijn dood, in 1838-1839. Zoals de meeste van Schubert’s piano sonatas werd het vooral genegeerd in de 19de eeuw. Tegen het einde van de 20ste werden Schubert’s laatste sonatas gezien als de belangrijkste meesterwerken van zijn leven.

De bekendste uitvoering door Russische pianist Sviatoslav Richter:

Piano Sonata D. 960 is onderdeeld in 4 delen: Molto moderato, Andante sostenuto, Scherzo: Allegro vivace con delicatezza – Trio en Allegro ma non troppo – Presto.

Schubert’s laatste reeks sonatas heeft veel overeenkomsten met de sonatas van Beethoven, een componist die Schubert vereerde. De sonatas hebben nochtans wel hun eigen volwassen, individuele stijl. Deze stijl kan gezien worden in unieke elementen zoals een formeel en tonaal design, kamermuziektectuur en een zeldzame diepgang van emotionele uitting.

Nog een bekende uitvoering is die van Japanse pianiste Mitsuko Uchida:

Meer over Piano Sonata D. 960 van Schubert:

Meer uitvoeringen van Piano Sonata D. 960

Een andere bekende uitvoering is die van Oostenrijkse pianist Alfred Brendel:

De Italiaanse pianist Maurizio Pollini bracht ook een mooi uitvoering van de sonata:

De Oostenrijkse componist Franz Schubert

De Oostenrijker Franz Peter Schubert (1797-1828) was een componist uit de Klassieke en Romantische era. Ondanks zijn korte leven, schreef hij meer dan 600 liederen, 7 complete symphonieën, operas en een groot aantal piano- en kamermuziek.

Zijn grootste werken zijn onder andere Erlkönig (Ellen’s third song) D. 839 dat gebaseerd is op het gedicht Ave Maria! van Goethe, Schwanengesang (Serenade) D. 957, “Great” Symphony No. 9 in C majeur D. 944, Impromptu nr. 3, Fantasy in F mineur D. 940, Three last piano sonatas (D. 958-960), opera Fierrabras D. 796 en de liedcycli Die schöne Müllerin D. 795 en Winterreise D. 911.

Franz Schubert werd geboren in Wenen en kreeg zijn vioolles van zijn vader en pianoles van zijn oudere broer. Op zijn 11de startte hij aan de Stadtkonvikt school, waar hij orkestmuziek studeerde van Haydn, Mozart en Beethoven. Op zijn 16de ging hij terug thuiswonen, maar bleef nog wel compositie studeren met Antonio Salieri. In 1821 werd Schubert toegelaten in de Gesellschaft der Musikfreunde als uitvoerend lid en maakte hij in Wenen een naam voor zichzelf. In Maart 1828 gaf hij een concert met zijn eigen werk, de enige keer in zijn carrière. Hij stierf op 31-jarige leeftijd aan buiktyfus.

Meer Schubert:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *