Uluru / Ayers Rock, de beroemdste rots in Australië – Kippenvelmoment van Ira

(tekst video)


Ira: Mijn kippenvelmoment beleefde ik ongeveer 2,5 jaar geleden toen ik aan het reizen was in Australië. Nadat ik al een half jaar aan het reizen was, besloot ik naar Outback te gaan in het midden van het land en heb ik de Ayers Rock in Uluru bezocht in Alice Springs, helemaal in het centrum van het land. Dat wordt tot heden nog altijd gebruikt door de aboriginals en hun inauguratie om een echte aboriginal te worden. Dus ik was heel benieuwd. Het is de op één na grootste van Australië én van de wereld. Dus ik was heel benieuwd om er naartoe te gaan. Ik had ook niet heel veel van tevoren opgezocht hoe groot hij nu eigenlijk was en heb me laten overrompelen bij aankomst. Nou, dat is zeker gebleken. Het is hoger dan de Eifeltoren en ongeveer 13 kilometer om er omheen te lopen. Het was echt waanzinnig. Als je er langsloopt, dan zie je nog alle sporen van de aboriginals. Ze gebruiken het dus nog steeds. Eén kant van Ayers Rock, daar mag je ook niet langslopen omdat daar nog steeds de inauguraties plaatsvinden. Aan de andere kant waar je wel langsmag, daar staan ook nog alle sporen van de aborginals. En middels tekeningen en andere manieren gaven ze daar aan hoe het leven daar is. Ja, omdat je zo ver van alles af bent, de eerste de beste stad is ongeveer 4-5 uur rijden, dat overrompelde mij echt enorm. En zo groot als die steen is, ja, ik had er niet zoveel verwachtingen bij, dus toen ik daar aankwam, was ik echt overrompeld. Als ik er aan denk, krijg ik er opnieuw kippenvel van. Dat was echt een ontzettend gave ervaring. (<<)

Uluru / Ayers Rock, de beroemste rots van Australië

Uluru of Ayers Rock is een grote rotsformatie in het midden van Australië. Het gigantische gesteente ligt in the Noordelijk Territorium, in een gebied ook bekend als het Rode Centrum door de roodbruine kleur van de grond. De rotsformatie is een “eilandberg” en is één van de bekendste toeristische attracties in Australië. Uluru is 348 meter hoog, 3,6 kilometer lang en 1,9 kilometer breed.

Vanwege de hitte van overdag wordt het aangeraden om de rots bij zonsopgang of zonsondergang te bezoeken. Tijdens de zonsopgang en zonsondergang veranderen de invalshoeken van het licht en het dan lijkt alsof de rots van kleur verandert, de kleur gaat dan van geel tot donkerbruin.

De Uluru is een belangrijke religieuze plaats voor de lokale aboriginals, de Anangu. De rots hangt vast aan hun mythologie, Tjukurpa genaamd, beter bekend als Droomtijd. Tekens in de rots zijn voor de Anangu overblijfselen van een strijd tussen twee mythologische wezens uit de Droomtijd. Kleine gaten in de rots worden gezien als holen gegraven door mythologische mollen. De rots vormt een bijbel voor de Anangu en vormt daarom een heilige plek waar nog vele van hun rituelen worden uitgevoerd. In 1985 werden de aboriginals officieel de rechtmatige eigenaars van de rots.

De rots beklimmen mag niet meer, mede doordat het in de Anangureligie verboden is, maar ook uit veiligheid voor de toeristen. Je kan nog wel een wandeling om de rots heen maken. Tijdens de wandeling worden bepaalde delen van de Tjukurpa met borden uitgelegd, waardoor je meer kan leren over de aboriginalcultuur. De wandeling is 10 kilometer en duurt ongeveer 3,5 uur.

Uluru ligt in het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta, dat sinds 1987 als werelderfgoed is bestempeld. In het park ligt de nederzetting Yulara, waar hotels, restaurants, een camping en een vliegveldje te vinden zijn. Hier verblijven de meeste bezoekers van de rots ook. De meest dichtbij gelegen stad is Alice Springs, zo’n 440 km van Uluru. Er is ook een Ayers Rock Resort waar je kan verblijven dat zeer spectulair is. Ze hebben onder andere een “field of light”, een heel veld vol lichtjes waar je buiten kon genieten van de natuur en het uitzicht. Nog te bekijken tot eind December 2020!

Bezoek Wondermooi Australië

Australië is het grootste land Oceanië met een populatie van zo’n 26 miljoen inwoners. Vooral aan de oostkust wonen er de meeste mensen. Canberra is de hoofdstad en Sidney is de grootste stad. Andere grote steden zijn Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide. Australië is een land met veel diversiteit; het biedt verschillende landschappen waaronder woestijnen in het midden, tropische regenwouden in het noordoosten en gebergte in het zuidoosten. Australië heeft ook een bloeiende economie, de 14de grootste economie ter wereld, en een hoge levenskwaliteit, goed gezondheidssysteem, hoogontwikkeld onderwijs, vrijheden en rechten.

Australië is een geweldig land om te bezoeken! De Great Barrier Reef is ’s werelds grootste koraalrif en ligt dichtbij de noordoostelijke kust. Grote gebergten zoals Mount Augustus, Mount Kosciuszko, Mawson Peak, Mount McClintock en Mount Menzies zijn zeker de moeite om te gaan bekijken. Er zijn vele parken om te bezoeken en in te wandelen. De prachtige kusten zijn geweldige hotspots om te surfen.

Door de diversiteit in landschappen heeft Australië ook een grote variëteit aan eigen wilde dieren zoals de kangoeroe, koala en wombat, en vogels zoals de emoe en kookaburra. Vele dieren leven in beschermde reservaten en parken.

Australië heeft ook veel cultuur te bieden. De traditionele aboriginal rotskunst en traditionele designs zijn zeer speciaal en de vele musea en operahuizen zijn zeker de moeite om te bezoeken.

Aboriginals in Australië

De aborigines (of vaak aboriginals genoemd) waren de eerste menselijke bewoners van het Australische continent. Het woord “aborigines” komt uit het Latijns en betekent “vanaf de oorsprong”, dus de oorpsronkelijke bewoners van Australië. Volgens archeologische vondsten zijn de aboriginals ongeveer 65.000 jaar geleden aangekomen in Australië.

De eerste inwoners van Australië waren jagers en nomaden. Ze leefden in stammen en gebruikten de boemerang en zogenaamde woomera, een hulpstuk bij het speewerpen, als wapen. Ze leefden voornamelijk van vis, schaaldieren, bessen en plantaardig voedsel en deden niet aan landbouw.

Toen de eerste kolonisten aan het einde van de 18de eeuw aankwamen, werden veel van de aborginals uitgemoord of stierven ze aan ziekten die waren meegebracht door de Nederlandse en Britse kolonisten. De aboriginals werden als ‘achterlijk’ gezien, hun land werd afgepakt en ze werden in reservaten gestopt. In 1976 nam de Australische overheid de “Land Rights Act” aan waardoor aboriginals konden onderhandelen over land. Als aboriginerechten op het land zijn vastgesteld, mag het land op geen enkele wijze worden veranderd. De kolonisten dachten dat het land aan niemand toebehoorde en deze wet laat zien dat dat niet het geval was.

Ook werden vanaf de jaren ’20 kinderen weggenomen bij hun ouders omdat die ‘niet goed genoeg voor hen konden zorgen’ en bij blanke gezinnen ondergebracht. Hierdoor verloren duizenden aboriginekinderen elk contact met hun familie, terwijl familie juist heel belangrijk is in de aboriginecultuur.

De aboriginecultuur is zeer speciaal. Aangezien de oorspronkelijke aborigines geen schrift hadden, vormden kunstvormen zoals rotsschilderingen, houten figuren, dans, muziek en orale tradities een belangrijke rol in de overdracht van kennis en verhalen. Hier komt ook veel symboliek en mystiek bij te pas. Voor de aborigines is Droomtijd de basis van de wet (regels) en overlevering (traditionele kennis) voor het leven; hij bepaalt hoe dingen zijn en moeten gebeuren. Droomtijd is een samenvatting van de rechten en verantwoordelijkheden die mensen hebben bij het op een gezamenlijke plaats wonen zonder overconsumptie. Droomtijd speelt een grote rol bij rechtzaken en in religieuze initiatierituelen, die tot op de dag van vandaag nog altijd doorgaan bij de aboriginals uit Australië.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *