“Somewhere only we know” van Keane – kippenvelmoment van Puck

(tekst video)


Puck:
“Mijn kippenvelmoment is het nummer “Somewhere only we know” van Keane. Iedereen heeft wel een nummer dat je vroeger vaak luisterde of dat vroeger één van je favoriete nummers was, maar die je dan bent vergeten of die je lang niet hebt gehoord. En dat je die dan opnieuw hoort en dan krijg je zo’n mooi, lekker gevoel van vroeger. En ik heb dat met het nummer “Somewhere only we know” van Keane. Ik was met een paar vrienden op vakantie in Essen en toen zaten we op het strand. Het was gloeiend heet, het was 32 graden denk ik. Een vriend van mij had een box bij, dus dan zijn we een beetje muziek gaan luisteren daar en een beetje gaan relaxen op het strand. Op een gegeven moment zette hij het nummer “Somewhere only we know” van Keane op en ik herkende het al vanaf het eerste deuntje. Het was echt heel erg heet, echt zweten, zweten was het. Maar kippenvel, kippenvelgevoel.”

(<<)

“Somewhere only we know” van Keane

“Somewhere Only We Know” is de eerste single van het debuutalbum “Hopes and Fears” uit 2004 van de Britse band Keane. De single is Keane’s best verkochte single ooit. Het nummer is gecomponeerd door Tim Rice-Oxley in 2001. De band speelde het nummer met gitaar toen Dominic Scott nog bij de band was. Na zijn vertrek schreef de band de gitaarlijn uit het nummer om voor de piano en de uiteindelijke versie werd in 2002 opgenomen in East Sussex.

Live 8 2005 versie van “Somewhere only we know”:

Covers van “Somewhere only we know”

Het nummer werd door vele verschillende artiesten gecovered, maar de meest bekende en succesvolle versie is die van Lilly Allen. Het werd een grote hit en werd gekozen voor de soundtrack van de “John Lewis 2013 Kerstreclame” en de trailer van “The Little Prince” uit 2015.

Het nummer werd ook gecoverd door onder andere Lifehouse en Reneé Dominique.

In Nederland viel de uitvoering van Nina den Hartog tijdens de wedstrijd Idols 5 op.

Keane

Keane is een Engelse alternatieve rockband uit Battle, East Sussex, ontstaan in 1995. De band bestaat uit Tom Chaplin (lead vocals, gitaar), Tim Rice-Oxley (piano, synths, basgitaar), Richard Hughes (drums, percussie) en Jesse Quin (basgitaar, acoustische & elektrische gitaar). In het begin was Dominic Scott er ook bij die mee de band had opgericht en gitarist was, maar hij vertrok in 2001. Hun bekendste hits zijn “Somewhere only we know”, “Everybody’s changing”, “This is the last time” en “Bedshaped”.

Keane brak door bij het grote publiek met hun debuutalbum “Hopes and Fears” uit 2004. Het album stond bovenaan de Britse hitparade en won de 2005 Brit Award voor Beste Brits Album en werd het tweede best verkochte Britse album. Hun tweede album “Under the Iron Sea” kwam uit in 2006 klom naar de top van de Britse hitparade en stond op nummer 4 in de US Billboard 200.

Keane staat vooral bekend voor het gebruiken van het keyboard als hoofdinstrument in plaats van de gitaar, wat hen doet uitstaan van de meeste andere rockbands. Ook piano effecten en synthesizers werden vaak gebruikt in hun muziek en werd vooral in hun 2de en 3de albums geperfectioneerd. In totaal heeft de band 5 albums uitgebracht en 13 miljoen platen verkocht over de hele wereld.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *