Trein in het midden van Train Street in Hanoi, Vietnam – Kippenvelmoment van Maarten

(tekst video)


Maarten: mijn kippenvelmoment, dat speelde zich af in Hanoi. Hanoi is een Noord-Vietnamese stad, de hoofdstad van het land, met 7 miljoen inwoners. “Hanoi” betekent “binnen de rivier”, de rode rivier, waar Hanoi aan ligt. Hanoi is een fantastische stad met hele grote, mooie parken. Met hele leuk, kleine straatjes. Met ook heel veel scooters. Maar een hele vriendelijke, lieve bevolking. En op een gegeven moment ben ik daar gaan eten. Na het eten zijn we een kopje koffie gaan drinken en kwam ik in Train Street. Train Street, dat was een straat waar een spoorweg doorheen liep. Voor mijn gevoel was dat vroeger, dat daar een trein liep. Maar we zaten er nog geen 5 tot 10 minuten en daar kwam de trein aan. En ik moest mijn koffietafeltje letterlijk opzijzetten en de trein denderde voorbij. Echt een fantastisch moment, een echt kippenvelmoment. (<<)

De trein in het midden van Train Street in Hanoi, Vietnam

In het bekende Train Street in de Vietnamese hoofdstad Hanoi lopen er treinsporen dwars door de kleine, krappe straatjes van het Old Quarter, tussen Lê Duẩn and Khâm Thin street. Tweemaal per dag raast er een trein door de drukke straat, gewoon tussen de huizen en de cafeetjes waar mensen wonen, een koffietje komen drinken of waar kinderen spelen. De ene minuut zijn de locals nog rustig een potje dammen aan het spelen op de treinsporen, de volgende minuut pakken ze hun tafeltjes, stoeltjes en bezittingen op en drukken ze zich tegen de buitenmuren van de straat om plaats te maken voor de aankomende trein. De trein komt tot op een paar centimeters van de mensen, het is echt een waanzinnige ervaring!

De locals zijn dit misschien al wel gewoon, maar toeristen komen van mijlenver naar Hanoi om dit speciale tafereel tweemaal per dag gade te slagen. Een half uurtje voor de trein om 15:30 en 19:30 langskomt, komt iedereen een goed plekje zoeken in de straat en halen ze hun camera boven. Soms komt er ook een trein om 17:00, maar die rijdt niet elke dag.

Safety first! Als je het geluk hebt om zelf ook eens de trein in Hanoi te gaan bezichtigen, wees dan vooral voorzichtig! Luister naar de locals en probeer zeker niet de trein aan te raken terwijl die voorbij rijdt. Zelfs als het tegenwoordig een “attractie” is, blijft het nog levensgevaarlijk en is het het niet waard om je leven te riskeren om de perfecte foto te nemen!

Hanoi, Vietnam

Hanoi (Hà Nội) is de hoofdstad van Vietnam en is de op één na grootste stad van het land, na Ho Chi Minhstad. De stad heeft 7,7 miljoen inwoners en ligt in het noorden van Vietnam op de rechteroever van de Rode Rivier (Sông Hồng), op een 60 kilometers van de monding van de rivier in de Golf van Tonkin.

De naam Hanoi is gegeven door keizer Minh Mang in 1831. Hà betekent rivier en nội betekent binnen. Hanoi betekent dus “Binnen de rivier”. Die 2 rivieren zijn de Rode Rivier en de Nhuê. Hanoi is een zeer oude stad, met nederzettingen van rond 200 BC. Het werd de Vietnamese hoofdstad in de 7de eeuw. De stad werd eerst Tonkin genoemd, later in de 11de eeuw werd het Thang Long om dan uiteindelijk Hanoi te worden. Hanoi werd over de eeuwen meerdere keren bezet en gebombardeerd, onder meer door de Fransen (1873 en 1946-1854), Chinezen, Japanners (1940) en Amerikanen (1965-1975 Vietnamoorlog).

Ondertussen is Hanoi een bruisende stad geworden met geweldig eten, een bruisend nachtleven, unieke oude gebouwen, tempels en musea en leuke, smalle straatjes om eindeloos dingen in te ontdekken. Je kan er heel goedkoop eten en winkelen en de atmosfeer is echt wel uniek, een mix van tradities en modernisatie.

Er is natuurlijk ook wel veel verkeer (vooral scooters) en er kan wel veel lawaai zijn in de drukke gebieden, maar rondom Hanoi vind je ook mooie parken, gebergte en traditionele dorpjes, en natuurlijk ook de iconische Ha Long Bay.

Meer Hanoi:

Vietnamese cuisine in Hanoi

Hanoi is natuurlijk ook bekend om het geweldige eten en vooral dan het street food! Je hebt zoveel verschillende street food standjes overal in de straten van Hanoi, je weet vaak niet waar te kijken. Van traditionele gerechten tot exotische (voor ons misschien) smaken, het is en blijft een avontuur om in Vietnam iets van het menu te kiezen.

Veelgebruikte ingrediënten in de Vietnamese cuisine zijn rijst, verse kruiden, garnalen, vissaus, gember, munt, citroengras, koriander en limoen. Er wordt vooral met verse ingrediënten gekookt met een minimaal gebruik van olie, suiker en melkproducten. Vietnamees eten wordt beschouwd als één van de gezondste keukens ter wereld.

Het eten in Hanoi is zeer goedkoop in vergelijking met het Westen, je kan er voor een paar euro’s geweldige maaltijden eten. Zet je op een klein plastieken stoeltje aan een tafeltje op straat en geniet van de geweldige smaken van de Vietnamese cuisine in Hanoi!

Meer street food in Hanoi:

Vietnam

Vietnam is een prachtig land om te bezoeken! De noordelijke en westelijke gebieden worden overheerst door het Annamitisch gebergte, terwijl het oosten prachtige rivieren zoals de Rode Rivier heeft die uitmonden in de Gold van Tonkin. In zuiden vind je de delta van de rivier de Mekong. Ook heeft het een tropisch klimaat met een gemiddelde van 32 graden Celcius. De zuidelijke stad Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon, is de grootste stad, op de voet gevolgd door de hoofdstad Hanoi. Deze steden zijn een mooie mengeling van eeuwenoude tradities en een bruisend nachtleven.

Vietnam is een land vol tradities, cultuur, religie en kleur. De nadruk ligt er op familieplicht, onderwijs en harmonie. De muziek van Vietnam heeft 3 verschillende thema’s, overeenkomstig met de 3 gebieden van Vietnam: Bắc of het noorden, Trung of Centraal, en Nam of zuiden. Uit het noorden komt de traditionele, klassieke muziek, de centrale muziek heeft melancholische melodieën en de zuidelijke muziek heeft een levendig karakter.

De Vietnamese keuken is ook één van de grote trotsen en varieert ook naar gelang in welk gebied van het land je je bevindt. Een belangrijk deel van de Vietnamese cultuur is de “áo dài”, de traditionele kledij die nog altijd gedragen wordt tijdens speciale gelegenheden.

Het toerisme in Vietnam is de laatste jaren ook geweldig op gang gekomen. Toeristen van de hele wereld komen Vietnams schoonheid bezoeken, een unieke ervaring op te doen en hun ogen de kost te geven aan de betoverende stranden, oude Boedisctische tempels en bruisende steden.

Hier kan u een paar tips vinden om te bezoeken in Vietnam:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *