De brul van een Bengaalse tijger – kippenvelmoment van Igor

(tekst video)


Igor: “Mijn kippenvelmoment was mijn ontmoeting met een tijger, dichterbij dan ik hoopte. Ik wilde wel een tijger zien. Ik was in Nepal, ik was een natuurgebied aan het opzoeken, Bardia National Park, en ik ging met een gids daarheen. We hadden een tentje opgezet en dan gingen we een wandeling maken van ongeveer een uur. Toen zei hij “Vanuit dit plekje kan je hem goed zien, lekker in de rivier of in de bedding.” Dus we gingen zitten. Maar we zaten nog niet of opeens een gigantisch gebrul. Daar zat hij. Ik heb hem niet gezien op dat moment, maar hij lag onder een boom te slapen en ik had hem wakker gemaakt. Maar dat geluid, dat was echt wel mijn kippenvelmoment. Ik dacht nog “Ik moet een foto maken.” Maar de gids trok me weg van “Doe het niet, verschuil je achter een struik.” We liepen toch wel redelijk relaxed terug, weer een uurtje terug naar de tent. Vanaf de tent had ik ook een mooi uitzicht op een rivier, over een bedding. Daar liep hij ook op gepaste afstand. Het slapen ging ook rustig. De volgende dag bleek dat de voetsporen van die tijger vlak bij mijn tent waren. Ik heb dus geen foto, maar dat geluid en die ervaring, dat zal ik nooit vergeten.”

(<<)

De brul van een Bengaalse tijger

De brul van een Bengaalse tijger is heel speciaal. Naast het indrukwekkende geluid dat wordt geproduceerd, lijkt het ook of de tijgers echt kunnen praten.

De brul van een tijger en een leeuw is zeer verschillend. De tijger is de grootste katachtige met de leeuw op de tweede plaats. Ze zijn ze goed als even groot, maar de tijger heeft meer massa door zijn compacte spieren. Hun brul is bij beide heel indrukwekkend, maar er zit toch een groot verschil in.

De Bengaalse tijger

De Bengaalse tijger komt voor in West-Myanmar en op het Indische subcontinent: in Bhutan, Nepal, Bangladesh en India. Hij leeft hier in de vochtige regenwouden, moessonwouden, bamboebossen en savannes die begroeid zijn met hoog gras en bomen, in waterrijke gebieden als moerassen, in mangroves en in rivierbossen. Hij komt zowel in het laagland als in de bergen voor, tot in de Himalaya. De Bengaalse tijger is het nationale dier van Indië en van Bangladesh en is heel belangrijk in hun cultuur.

De Bengaalse tijger is de grootste wilde katachtige in de wereld en telt 50% van alle tijgersoorten. Hij heeft een gele of lichtoranje vacht met bruine of zwarte strepen. Er is ook een witte versie van de tijger, maar die komt niet zo veel voor. Bengaalse tijgers kunnen tot 310cm lang worden en 110cm hoog en de mannetjes zijn met hun 250kg-325kg zeer indrukwekkende dieren. Ze hebben exceptioneel scherpe tanden die tot 10cm lang kunnen zijn. Die hebben ze natuurlijk nodig om te jagen. Hun dagelijkse dieet bestaat uit herten, antilopes, buffalo’s en everzwijnen, maar eten soms ook takins, krokodillen, beren, wolven en jakhalzen.

De Bengaalse tijger wordt bedreigd door stroperij en de vernietiging van hun habitat. Het aantal wilde Bengaalse tijgers werd in 2018 nog maar geschat op zo’n 4150 tijgers: zo’n 3300 in Indië, 500 in Bangladesh, 250 in Nepal en 100 in Bhutan. In speciale natuurreservaten worden ze wel beschermd en proberen de landen hun deel te doen om dit prachtige dier in veiligheid te laten leven.

Bardia National Park in Nepal

Bardia National Park is al sinds 1988 een beschermd gebied van zo’n 968 vierkante kilometer in Nepal. Het is het grootste en meest ongestoorde wildernisgebied in het Nepalese Teraigebied en het sluit aan bij de oostkant van de Karnali rivier in het Bardiya District. Aan de noordkant kan je de Siwalik Hills vinden, aan de zuidkant de Nepalgunj-Surkhet autostrade en het zuidoosten de Babai rivier. Samen met Banke National park, het beschermd gebied ernaast, komt het volledige natuurgebied op 1437 vierkante kilometer en kan de Tiger Conservation Unit Bardia-Banke bestaan die 2231 vierkante kilometer van grasland en tropische bossen voorziet voor de dieren.

Het park is vooral bekend van de habitat van zo’n 60 Bengaalse tijgers, maar er leven nog verschillende andere beschermde diersoorten: olifanten, neushoorns, krokodillen en andere reptielen, apen, herten, dolfijnen, meer dan 400 vogelsoorten, 125 vissoorten en nog veel meer.

Je kan als toerist ook op vakantie gaan in het Bardia National Park en gaan genieten van de prachtige natuur en de indrukwekkende dieren die je er kan spotten. Zo kan je een junglewandeling maken met olifanten, je kan er vissen, raften, kamperen, leren over Nepalese cultuur en tradities of een safari boeken met een jeep.

Meer over Bardia National Park:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *