GRP Fusion muziek – kippenvelmoment van Jeroen

(tekst video)


Jeroen: 
“Mijn kippenvelmomentje speelt een jaar of 35 geleden toen ik als jonge man van 20 nog bij mijn ouders woonde. Ik had op mijn kamer geen eigen muziekinstallatie. Ik luisterde wel eens wat radio, maar als ik meer wilde horen, dan moest ik gewoon naar beneden en dan moesten mijn ouders maar meegenieten. Dat was niet echt ideaal. Ik werkte toen als chauffeur bij een meubelbedrijf, dus ik had wat centjes, en een vriend van mij was heel veel bezig met geluidsapparatuur, dus ik had hem gevraagd “Wil je mij helpen met het uitzoeken van apparatuur binnen mijn budget van toen nog 1400 gulden?” En ik had een CD meegenomen met de muziek waarvan ik vond dat die mooi moest klinken. Zo zijn we naar een muziekwinkel, een apparatenwinkel, met stapels en rekken vol met apparatuur en een groot schakelbord waar alles in mekaar kan worden geschakeld. Al vrij snel hadden we een apparaat gevonden met een platenspeler, een CD-speler, met tuner, afstandsbediening, heel cool, alles bij elkaar. Dat was al de eerste 1000 gulden. Dus dan moesten er nog voor 400 gulden aan speaker bij. Wat we ook probeerden binnen dat budget, het was gewoon niet mooi genoeg, niet goed genoeg. Dus ik was aan het dubben en op dat moment kwam één van de medewerkers van de winkel binnen met een drukproef van de reclame en aanbiedingen voor de volgende week. Daar stond een setje speakers in wat net in de aanbieding binnen bereik kwam. Het één en het ander weer aangesloten, mijn CD weer opgezet, en die klonk zo verschrikkelijk lekker dat ik van top tot teen kippenvel kreeg van die muziek. Dus dat speelt natuurlijk nog op, het is er nog steeds, het staat beneden. Inmiddels heb ik een Sonos en ik blijk dus niet diezelfde muziek te vinden op Spotify. Maar ik heb hem gevonden op YouTube en straks komt er een linkje hierbij. Dan kan je helemaal meegenieten van GRP Fusion muziek, iets heel erg uit de jaren ’80. Maar ik vind het lekker klinken, ik krijg er nog steeds kippenvel van.”

(<<)

“GRP Fusion muziek”

Het verhaal van GRP Fusion muziek begint in 1975 toen twee mannen die ondergedompeld waren in de jazztraditie hun eigen label begonnen: Grusin / Rosen Productions, wat 1982 werd omgedoopt tot GRP Records. Dave Grusin en Larry Rosen leverden met hun label de komende decennia een uitstekende bijdrage aan de jazz. GRP ontwikkelde zich tot één van de beste hedendaagse jazz- en fusionbedrijven. Tijdens hun vroege periode begonnen de twee partners platen te produceren voor nieuwe jonge jazz artiesten, waaronder Earl Klugh, Noel Pointer, Lee Ritenour en Patti Austin.

Het duurde niet lang voordat ze een label begonnen samen met industrie-icoon Clive Davis: Arista / GRP. Het label lanceerde de carrières voor nieuwe cutting-edge, cross-over artiesten Dave Valentin en Angela Bofill.

Meer over GRP Records:

Dave Grusin

Dave Grusin is een zeer succesvolle artiest, producer, componist, uitvoerend platenlabel, arrangeur en bandleider geweest. Als pianist neigt Grusin naar de versmelting en het soepele einde van jazz.
Hij speelde elektrische keyboards met Gerry Mulligan en Lee Ritenour in het midden van de jaren ’70 en hielp toen met het opzetten van GRP Records. Voor zijn werk als filmmuziekcomponist ontving hij 10 Grammy’s en een Oscar.

Hij dirigeerde ook de GRP Big Band, scoorde films als The Fabulous Baker Boys en voerde duet-sessies uit met zijn broer Don en Ritenour. Naast zijn talrijke GRP-releases heeft Grusin ook opgenomen voor Columbia, Sheffield Lab en Polygram. In 2011 bracht hij het concertalbum en de dvd An Evening with Dave Grusin uit, waarop hij werd gesteund door het 75-koppige Henry Mancini Institute Orchestra, waarin hij werken uit zijn gevarieerde carrière opnieuw bezocht.

Larry Rosen

Larry Rosen was één van de meest invloedrijke en technisch onderlegde moderne jazzproducenten die samen met pianist Dave Grusin GRP Records oprichtte. Rosen ontwikkelde het album ‘Mountain Dance’ van Grusin, het eerste digitaal opgenomen niet-klassieke album.

Na succes te hebben genoten als onafhankelijk label, verkochten Rosen en Grusin GRP aan MCA Records in een deal van miljoenen dollars, waarbij Rosen tot 1995 president en CEO van het label bleef. Rosen ging verder met het oprichten van N2K, dat niet alleen cd’s uitbracht, maar ook één van de eerste online muzieksites werd met een muziekwinkel en genre-gebaseerde community-sites, waardoor begin 1996 enkele van de eerste digitale downloads beschikbaar kwamen.

Meer over Larry Rosen:

Tom Browne – Funkin’ for Jamaica

Tom Browne was een bekend figuur in de R & B-hitlijsten in de periode 1979-1989 toen hij pop-georiënteerd materiaal opnam voor GRP en Arista. Browne studeerde een jaar piano toen hij 11 was en schakelde daarna over op trompet en ging naar de High School of Music and Art in New York City. Oorspronkelijk geïnteresseerd in klassieke muziek, ontdekte Browne halverwege de jaren ’70 jazz terwijl hij op de universiteit zat.

Hij werkte samen met Sonny Fortune, nam op met Lonnie Smith en tekende vervolgens bij GRP. Hoewel hij werd beïnvloed door Freddie Hubbard en af en toe een hardbop-nummer noteerde, was het grootste deel van Browne’s output in die tijd duidelijk gericht op de markt. Hun eerste grote hit was in 1980 met Tom Browne’s “Funkin’ For Jamaica (NY)”, die bovenaan de Amerikaanse R & B- en jazz-hitlijsten stond en was een hit over de hele wereld.

Als commerciële piloot viel Browne eind jaren ’80 grotendeels uit de muziek, maar kwam in 1994 terug met een opname voor Hip Bop in verschillende settings, waaronder de geloofwaardige jazzdate Another Shade of Browne, waardoor men zich afvroeg: ‘Wat duurde zo lang ?”

Meer over Tom Browne:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *